Orman ürünleri endüstrisi içerisinde yer alan çeşitli alanlarda, orman mühendisi, orman endüstrisi mühendisleri ve ağaç işleri mühendisleriyle, diğer çalışan işçiler arasında iletişim kuran ve bu doğrultuda görev yapan kişidir.
Görevi; Ağaç işleri teknikeri kendisinden daha üst pozisyonda yer alan görevlilerin nezareti eşliğinde, görev alanına gelen tomrukların teslim alımından, korunması için gerekli işlemlerin gerçekleştirilmesinden, biçilmesi gereken tomrukların işlenmesinden, sonrasında kurutulmasından, biçme programlarına istinaden işçilerin de çalışma planının hazırlanmasından sorumludur.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; fizik olarak sağlam ve dayanıklı olan, matematik konusunda kendisine güvenen ve yetenekli, tozun fazlasıyla olduğu, gürültülü ve genellikle kapalı ortamlarda çalışmaktan rahatsız olmayacak, iletişimi güçlü ve insanları seven bir yapıda olması gerekmektedir.
Çalışma ortamı; çoğunlukla yarı kapalı ya da yarı açık alanda çalışırlar. Oldukça geniş olan bu alanda ısıtma sistemi bulunmaz ve havaya toz hakimdir. Makinelerin gürültüsü ve işlemler esnasında çıkan yoğun bir koku vardır. İşlerin fazla olması durumunda vardiyalı bir şekilde çalışırlar. İşçi güvenliğine ait önlemlerin alınması ağaç işleri teknikeri için oldukça önemlidir, alınmaması halinde uzun vadede sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Boyama ve vernikleme işlemleri aşamasında çalışanlar üzerinde alerjik reaksiyonlar görülebilir ve bu da farklı sorunlara neden olabilir. Fazla gürültülü bir ortam olması nedeniyle bazı bireylerde işitme kaybına da sebep olabilmektedir. Kendi yetkilileri ve aracılık yaptığı işçilerle sürekli iletişim halindedir.
Eğitim; Ağaç işleri teknikeri olarak çalışmak için meslek yüksek okullarında bulunan ağaç işleri bölümünde eğitim görülmesi gerekmektedir. Eğitim süresi iki yıldır.