Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/blog.isbul.net/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Açık Öğretim Hakkında Bilinmesi Gerekenler - İşbul Blog
Ana SayfaHaberlerAçık Öğretim Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Açık Öğretim Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Açık öğretim, örgün ve uzaktan eğitimden farklı olarak başvurulan öğretim birimine gitmeden tamamen kişinin tercih ettiği ortamlarda eğitim alınan öğrenim türüdür. Açık öğretim özellikle pandemiyle oldukça popüler hale gelse de 1992 yılından beri olan bir öğretim biçimidir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle eskiden sadece kitaplardan bireysel öğrenim ile sınavlarına hazırlanan öğrenciler günümüzde video, slayt veya araştırma yazılarına hızlı şekilde erişim sağlayabilirler. 

Açık öğretim hakkında bilinmesi gereken birçok konu ve detay bulunuyor. Açık öğretime başvurmadan önce mutlaka öğrenmeniz gereken bilgileri bu yazı altında derledik. Keyifli okumalar..

Açık Öğretim veren eğitim kurumları

Açık öğretim sistemiyle, ortaokul, lise ve üniversite okumanız mümkün. Eskiden öğrenme fırsatı yakalayamamış veya belirli şartlardan dolayı eğitimlerine ara vermek zorunda kalmış kişiler açık öğretime yönelir. 

Açık Öğretim ile Ortaöğretim 

Eğitim hayatını ilkokulu bitirdikten sonra bırakan veya yarıda kesen öğrenciler, MEB’e bağlı açık öğretim ortaokullarına kayıt olabilirler. Ortaöğretime 14 yaşını bitirip 15 yaşından gün alan herkes başvuru yapabilir. Açık öğretime kayıt yaptıracak kişiler 50 TL sınav parası ve halk eğitim merkezi okul aile birliği tarafından belirlenen hesaplara 5 TL ödeme yapması gerekir. Kayıt oldukları yıldan itibariyle belirlenen zorunlu dersleri başarıyla tamamlanabilir beklenir. Ortaöğretimde başarılı olunması gereken dersler: 

– Fen Bilimleri

– Sosyal Bilgiler

– Türkçe

– Matematik

– Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

– İngilizce

Açık Öğretim ile Lise Ortaöğretim

Eğitim hayatını ortaokulu bitirdikten sonra bırakmak veya yarıda kesmek zorunda kalan öğrenciler için MEB’e bağlı kurumlarda lise eğitimine devam edebilirler. Açıktan lise okumayı düşünen kişileri devlete bağlı bankalara sınav ücretlerini ödemeleri gerekir. Eskiden belirlenen eğitim kurumlarında sınavına girilen lise, günümüzde uzaktan sınavlarına girerek 45 üstü geçer not alması mezun olması için yeterli olacaktır. Açık liseye başvurmayı düşünen öğrencilerin aşağıdaki şartlarda başvuruları kabul edilebilir:

İlköğretim okulu/ortaokul mezunu,

– Astsubay hazırlama okulları, askeri ve polis okulları, anadolu öğretmen liseleri, sağlık meslek liseleri, anadolu güzel sanatlar liseleri, spor liseleri, sosyal bilimler liseleri, askeri liseler, anadolu lisesi türü okulların fen liseleri alanı programı uygulayan liselerden ayrılanlar, resmî ve özel anadolu liseleri, yabancı dil ağırlıklı liseler, sağlık meslek liseleri ve fen liselerinden ayrılanlar,

– Önceden kayıt yaptırmış ama kaydı silik olan veya Açık Öğretim Lisesinden ve Mesleki Açık Öğretim Lisesinden tasdikname almış olanlar,

– Yurt dışında öğrenim görmüş ve denklik belgesini almış kişiler.

Açık Öğretim ile Üniversite Eğitimi

Liseden mezun olmuş ama çalışmak zorunda olan veya örgün öğretim için yeterli puanı almamış olabilirsiniz. Açık öğretim Türkiye’deki

– Anadolu Üniversitesi

– İstanbul Üniversitesi

– Erzurum Atatürk Üniversitesinde bulunur. 

Buradaki üniversitelere YÖK tarafından açıklanan kılavuzdaki puan türünden yeterli puanı almış her lise mezunu başvurabilir. Sadece yeni üniversite mezunları değil, halihazırda üniversite okuyan öğrenciler de örgün eğitimlerinden farklı veya pekiştirici bölümleri açık öğretim şeklinde okuyabilir. Açık öğretim eğitim sistemiyle okutulan bölümler:

– Felsefe

– Dış Ticaret

– Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

– Sağlık Yönetimi

– Bilgisayar Programcılığı

– Sosyal Hizmet

– Çocuk Gelişimi

– Elektrik

– Sosyoloji

– İktisat

– Kamu Yönetimi

– Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

– Tarih

– Türk Dili ve Edebiyatı

– Yönetim Bilişim Sistemleri

Bölümleri açık öğretim fakültelilerince 4 (yıl) eğitim süresi olan alanlardır.

Bilgisayar Programcılığı

Çocuk Gelişimi

– Elektronik Haberleşme Teknolojisi 

– Muhasebe ve Vergi Uygulamaları

– Bilgisayar Teknolojisi 

– Harita ve Kadastro

– Elektrik 

– İnternet ve Ağ Teknolojileri

– Mekatronik 

– Yaşlı Bakımı

– Adalet 

– Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

– Bankacılık ve Sigortacılık 

– Turizm ve Otel İşletmeciliği 

– Radyo ve Televizyon Programcılığı 

– Aşçılık

– Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri

– Grafik Tasarımı

– İşletme Yönetimi

– Dış Ticaret

– Lojistik

– İş Sağlığı ve Güvenliği 

– Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi

– Coğrafi Bilgi Sistemleri 

– Medya ve İletişim

– Uygulamalı İngilizce ve Çevirmenlik 

– Eczane Hizmetleri

– Halkla İlişkiler ve Tanıtım 

– Elektronik Haberleşme Teknolojisi 

– Elektronik Teknolojisi

– Turist Rehberliği 

– Raylı Sistemler İşletmeciliği

– Acil Durum ve Afet Yönetimi

– Çağrı Merkezi Hizmetleri

Yukarıda adı geçen alanlar da açık öğretim fakültesindeki ön lisans bölümleridir. 

Açık Öğretimin Avantajları

Açık öğretimin avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

Evden veya istenilen yerden ders dokümanlarına ulaşmaDerse katılma zorunluluğu olmamasıOkurken bir yandan meslek alanında çalışabilme fırsatıYılda sadece bir kere yüz yüze sınava girmeİstenildiği zaman yeterli puanı alarak kayıt yaptırabilir veya silinebilir

Açık Öğretim ile Uzaktan Eğitim Arasındaki Farklar

Açık öğretim ve uzaktan eğitimin çok fazla farkı bulunmasa şu şekilde özetlenebilir:

– Uzaktan eğitimi başarıyla tamamlayanlar uzaktan eğitim olduğu belli eden diploma alırlar.

– Uzaktan eğitimde derslere online olarak katılma zorunluluğu vardır. 

– Uzaktan eğitim sisteminde dersler bazen yüz yüze olabilir. 

– Açık öğretimde hiçbir şekilde canlı ders yoktur.

– Açık öğretimde dönemde bir kere sınav merkezlerine giderek ortak sınava girilir.

– Uzaktan eğitim, kayıt oldukları üniversitelerdeki bölüm hocaların hazırladıkları sınavlara girmek zorundalar. 

Açık Öğretim Sınav Sistemi

Tüm açık öğretim türlerinde sınavlar, devlete bağlı kurumlar tarafından hazırlanır. Bütün öğrenciler farklı okullara kayıt olsalar bile aynı sınavlara tabi tutulur. Yani açıktan lise okuyan öğrenciler bütün liselerle aynı sınava girerken, üniversite okuyan kişilerde belirlenen sınav merkezlerinde aynı sınavı olurlar. 

Açık öğretim ortaöğretim sınav sisteminde, öğrenciler zorunlu dersleri en az 45 alacak şekilde ortama ile veya notlarla geçerek tamamlar. Türkçe dersinden düşük alan kişiler mezun olamaz. 

Açık öğretim lise sınav modeli ise ortaöğretimde olan sistemle aynıdır.. Öğrenciler seçtikleri okul türüne göre sınavlara girer. Bu sınavlardan en az 45 alarak şartlı veya ortalama ile mezun olurlar. 

Ortaöğretim ve lise derslerinin sınavları genellikle online olur. Böylelikle öğrenciler sabit internet bağlantısını sağlayarak sınavlarından geçebilir.

Üniversiteler de bu sistem biraz daha farklılaşıyor. Lise ve ortaöğretim öğrencilerle ilgilenen bazı zamanlar meslek öğretmenleri oluyor. Üniversitelerde ise onların yerini danışmanlar oluyor. Üniversitelerde öğrenciler sadece final sınavlarına illerinde belirlenen sınav merkezlerine girerek olurlar. Onun dışında aynı lise ve ortaöğretimde olduğu gibi online olarak ödev teslimi veya vize sınavlarına girmek zorundadırlar. 

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar