Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/blog.isbul.net/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Mobbing Nedir? Nasıl İspatlanır? - İşbul Blog
Ana SayfaMakalelerMobbing Nedir? Nasıl İspatlanır?

Mobbing Nedir? Nasıl İspatlanır?

Mobbing, bir iş yerinde ya da herhangi bir ortamda, bir kişiyi sindirmek, pasifize ya da psikolojik taciz etmek niyetiyle bir grup kişinin birlikte hareket etmesine denir. Özellikle iş yerlerinde meydana gelen bu tavırlar bireyi dışlamak, işini olumsuz etkilemek, düşmanca davranmak gibi kişiyi psikolojik olarak aşağı çeken tavırlardır. Genellikle bireyler, kendi pozisyonlarına tehdit olarak gördükleri çalışma arkadaşlarına ya da çalışanlarına karşı bu tavırları sergilemektedir. Peki Mobbing Nedir? Nasıl İspatlanır? Bu soruları cevabını yazımızda yanıtlamaya çalıştık…

Mobbing Nedir?

Mobbing, kelime anlamı olarak psikolojik taciz, dışlamak, pasifize etmek amacıyla düşmanca davranmak anlamına gelmektedir. Genellikle bir grup tarafından danışıklı ve sistematik bir şekilde belirli bir kişiye karşı sergilenen tavırlar topluluğudur. Bu tavırlarla karşılaşan ve psikolojik olarak baskı altına giren birey, motivasyon düşüklüğü, kendini değersiz hissetme, yaptığı işten emin olamama ve buna bağlı olarak başarısızlık gibi birçok olumsuz sonucun etkisi altıda kalabilir. Bu nedenle iş yerlerinde ya da ortak yaşam alanlarında mobbing uygulanması suç olarak nitelendirilebilir. Peki bulunduğunuz bir ortamda ya da iş yerinde size karşı uygulanmakta olan mobbingi nasıl ispatlarsınız?

Mobbing Nasıl İspatlanır?

Bu sorunun net bir karşılığını bulmak oldukça zordur. Çünkü karşılaştığınız olumsuz tavır ve davranışları bir şekilde ispat etmeniz gerekmektedir. Bu da tek bir örnekle gerçekleştirilebilecek bir durum değildir. Bulunduğunuz ortamda karşılaşmış olduğunuz olumsuz hareket ve davranışları, belirli bir süreç içerisinde takip etmeli ve gerekirse bunları kayıt altına almanız gerekmektedir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın sağlamış olduğu hizmet ile Alo 170’i arayarak, maruz kaldığınızı mobbing hakkında suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Yalnız bunu için elinizde belli başlı kanıtlarınızın bulunması gerekir. Mobbingi ispatlamanın en etkili yolu, bu durumla karşı karşıya kaldığınızı hissettiğiniz andan itibaren bir Mobbing Günlüğü tutmak olacaktır. Yaşamış olduğunuz durumları ve karşılaştığınız tavırları, tarih, gün ve saat belirterek tek tek not etmelisiniz. Aynı şekilde almış olduğunuz bu notlar içerisinde o anda yanınızda bulunan ve şahit durumunda olabilecek kişilerin de isim ve soy isimlerini kaydetmeniz, ileride yaşanacak olan mahkeme süreçlerinde sizin açınızdan oldukça iyi olacaktır. Yaşadığınız ve olumsuz hissettiğiniz her olayı en ince detaylarına kadar bu günlükte biriktirin.

Sizi küçük düşürmeye çalışan, hakaret içeren ve saygınlığınızı yitirmenize neden olabilecek her türlü olayı ve durumu en ince detaylarına kadar günlüğünüzde biriktirin. Daha sonra tutmuş olduğunuz bu kayıtları çıktı olarak bir araya getirin. Mesaj yoluyla, Whatsapp üzerinden ya da Facebook, İnstagram gibi sosyal medya ağları üzerinden size karşı negatif söylemler içeren her türlü mesaj ve yorumlaşmayı ekran görüntüsü olarak kayıt altında tutun. Mesai saatleri dışında size karşı yöneltilen yine hakaret ya da taciz içerikli mesajlaşmaların tarih ve saatini belirten görüntülerini saklayın. Tüm bunlar mahkeme sürecinde tarafınıza yönelik uygulanmakta olan psikolojik tacizin ispatı niteliğinde olacaktır.

Yaşamış olduğunuz bu gibi problemleri iş arkadaşlarınıza ya da herhangi bir yetkiliyle paylaşın. Çevrenizdeki kişilerin bu durumdan haberdar olmasını sağlayın. Mahkeme sürecinde size tanıklık edebilecek kişilere bu durumdan söz edin. Onların tanıklığı ve şahitliği lehinize olacaktır. Yaşamış olduğunuz durumdan dolayı çeşitli psikolojik problemler yaşayabilirsiniz. Bu süreci hafif bir şekilde atlatabilmek için psikolojik destek almanız oldukça etkili olacaktır.

İş sözleşmesinde yer alan iş saatleri ya da iş tanımı dışında farklı görevlerde yer almanız ve daha yoğun bir şekilde çalıştırılmanız gibi bir durum söz konusu ise bu da mobbing olarak tanımlayabileceğimiz tutumlar içerisinde yer alabilir. Bu nedenle işe başlama sürecinde işçiler tarafından imzalana iş sözleşmesinin bir kopyasının işverenden talep edilmesi, yaşanacak her türlü olumsuzluğun önüne geçebilmek adına oldukça önemlidir. Bu belge İş Kanunu gereği, işveren tarafından çalışanlara verilmesi zorunlu olan bir belgedir.

Çalıştığınız firmada ya da ortak yaşam alanlarında belirli bir grubun sistematik bir şekilde olumsuz davranışlarda bulunduğunu ve şahsınıza karşı psikolojik boyutlarda taciz ve hakaret içeren tutumlar sergilediğini hissederseniz, Alo 170 hattını arayarak destek talebinde bulunabilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar