Ana SayfaMakalelerİşsizlik Dönemini İyi Değerlendirme Yolları

İşsizlik Dönemini İyi Değerlendirme Yolları

İşsizlik, pek çok gencin hayatının herhangi bir döneminde karşılaştığı sancılı bir süreçtir. Yıllarca alınan eğitime, yeterli donanıma, hatta onlarca yıllık tecrübeye rağmen uzun süre işsiz kalan çok sayıda insan mevcuttur. İş bulamama ya da işinden olma durumunda, kişi kendini yetersiz ve çökmüş hisseder. Faturalar, kira, gelecek planları, aile ve arkadaşların çeşitli beklentileri, her karşılaşmada “hala iş bulamadın mı?” sorularını yönelten komşu, alınan son maaşın da tükenmesi ve sonuç olarak yakınlardan borç isteme mecburiyeti kişinin özgüvenini bitiren olaylar silsilesidir. Bunun sonucunda, kendini iyileştirmeyi bilmeyen insanlar ciddi bir depresyona girmekte, iş arayışını bile bırakarak hiçliğe doğru çekilmektedir. Elbette iş arama süreci son derece yorucu ve hayal kırıcıdır ancak şunu unutmamakta fayda var; kendini bırakan her insan kaybetmeye mahkumdur. Arayarak bulamadığınız o iş, evde çaresizce beklerken gelip sizi bulmayacak. Siz onu bulmak için çabalayacaksınız. İşte sizlere işsizlik dönemini iyi değerlendirme yolları ve bu yola çıkarken yanınıza almayı unutmamanız gereken birkaç şey..

İş Arama Sürecinde Yapılacaklar Rehberi

İşsizlik psikolojisi son derece yıpratıcı ve bunaltıcıdır, biliyoruz. Ancak bu buhranlı sürecin keyifli bir yönü olduğunu da unutmayalım. Hangimiz sabah erkenden uyanıp işe giderken bu günlerin hayalini kurmadık ki? Hiçbir sorumluluk olmadan dinlenme fırsatına erişmişken, hem doyasıya dinlenmek hem de süreci iyi değerlendirmek güzel olmaz mı? O halde;

Adım 1: Anın Tadını Çıkar!

Öncelikle, krizi fırsata çevirin. Uzun zamandır hayalini kurduğunuz fakat iş yoğunluğundan fırsat bulamadığınız dizi ve filmleri izleyin, kitapları okuyun. Her maddeden sonra bu adımı tekrarlamayı unutmayın. Tabi, bu madde yeni işsizler için geçerli. Uzun süredir iş arayışında olanlar, bu maddeye dair tüm hayallerini çoktan gerçekleştirmiş olmalı..

Adım 2: Kendi Kendinin Doktoru Ol!

Bu süreç yalnızca ruhsal değil fiziksel olarak da pek çok olumsuz etki oluşturmaktadır. İşsizlik sürecinde stresten kaynaklı kilo artışı ya da ani kilo kaybı, çeşitli hastalıklar ve yorgunluk hissi yaşamanız son derece doğaldır. Ancak bunları düzeltmek için öncelikle ruhunuzu tedavi etmelisiniz. Sorunun kaynağını bularak bu problemle tek başınıza mücadele edecek güce sahip olduğunuzu bilin. Kendinize yüksek sesle telkinlerde bulunun. Kısa süre içinde problemlerinizin büyük ölçüde azaldığını göreceksiniz. Elbette fiziksel sıkıntılar için doktora danışmayı da ihmal etmeyin. Stresin vücudumuza yaptıklarını tahmin bile edemezsiniz.

Adım 3: Tazelen ve Ayağa Kalk!

Büyüklerimizin çok sevdiği bir tabir vardır: “Üzerindeki ölü toprağını at da kendine gel.” Bu aşamada yapacak olduğunuz işte tam da bu. Dış görünüşünüzde yapacağınız değişiklik ruhunuza da etki edecektir. Bu saç kestirme de olabilir evde yapılacak hafif egzersizler de. Hatta yoga gibi ruhu dinlendirecek aktivitelere de başvurabilirsiniz. Güne erken başlayıp erken bitirmek, hem depresyon riskini azaltır hem de vücudun daha diri olmasını sağlar. Alarm kurmaya yeniden başlamalısınız.

Adım 4: İşverenin Sana Güvenmesi İçin Önce Sen Kendine Güven

Evet sıradaki adım özgüven yüklemesi. Her iş arayanın unutmaması gereken nokta şudur: Başvurunuza dönülmemesi sizi zayıf ya da yeteneksiz biri yapmaz. O pozisyona sizi yerleştirmeyen işveren, sizin nasıl harikalar yaratacağınızı asla öğrenemeyecek. Ancak, siz öğrenebilirsiniz. Kendinizi test etmek ve içinizdeki cevheri keşfetmek için size bir ödev: Başvurduğunuz işe kabul edilseydiniz, firmaya neler katabilirdiniz? Artıların üzerine yoğunlaşın ve kendinizi bu alanlarda en iyi olmaya teşvik edin. Eksilerin üzerine yoğunlaşın ve bunları artılarınızdan daha iyi hale getirin. İşte o zaman olduğunuzdan daha güçlü ve daha mutlu hale geleceksiniz.

Adım 5: “Öğrenim, aklın gücünü geliştirir”

Öğrenme akıntıya karşı yüzmek gibidir. İlerlemediğiniz takdirde gerilersiniz.

İnsan yaradılışı gereği doğduğu andan itibaren öğrenmeye programlıdır. Öğrenmeyi bırakmak mucizevi bir organ olan beynimize bir hakarettir. Bu nedenle, krizi fırsata çevirmeli ve bol bol öğrenmelisiniz. Alanınızla alakalı kurslara ya da seminerlere katılabilir, kitap ve makaleler okuyabilirsiniz. Evet, işsizlik en çok maddi açıdan olumsuz etkiler bırakır ancak, kendinizi kandırmayı bir önceki maddede bırakmış olmalıydınız. Teknoloji çağındaki her birey gibi sizler de ihtiyacınız olan her şeye internetten erişebileceğinizi biliyorsunuz. Şuan bu yazıyı okuyorsanız o kadar da kötü durumda değilsiniz demektir. Her gün kendinize yeni bir şey katmak üzere güne başlayın ve bu hedefi tamamlamadan günü bitirmeyin.

Adım 6: Bu Yolculukta Yanında Olması Gerekenler

Bu yolculuğu keyifli bir deneyim olarak görmeniz, sürecin hızlanmasını ve daha başarılı sonuç vermesini sağlayacaktır. Yola çıkarken yanınıza almanız gerekenler ise şunlar:

Sahip olduklarınız

Hayalleriniz

Motivasyon kaynağınız

Bütün bu adımları uyguladıktan sonra öz geçmişinize yeniden göz atmalısınız. Buraya ekleyecek tek bir cümle bile edinebildiyseniz, bu rehber amacına ulaşmış demektir. Özgeçmişinizde bir hareketlilik olmadıysa bazı adımları yinelemeyi düşünebilirsiniz. Unutmayın; başarmak için çabalamak gerekir. Çabalamayı bırakan kaybetmeye, daha çok çabalayan kazanmaya mahkumdur.

Konuya Benzer İş İlanları

İstanbul iş ilanları

Muhasebe iş ilanları

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar