Nasıl patron olurum? Yani kendi işini mi kurmak istiyorsun? Bu konuda son derece bilgili ve tutkulusunuz ve piyasadaki boşluğun bir yolunu buldunuz.
İlgi alanlarınız ne olursa olsun onu işe dönüştürmenin elbette bir yolu var. Ancak bu yolculuk kolay bir şey değil; Bir iş kurmak için çok çalışmanızın yanı sıra bu konuya fazlasıyla zaman ayırmanız gerekiyor.
Bir çok kişi kendi işini kurarken en küçük basit hatalar yüzünden bu yolda başarısız olabiliyor. Her şeyden önce sabırlı olmanız gerekiyor.
Şirket Kurmanın Yolları
Müthiş bir fikir aklınıza geldi ve işe dönüştürmek istiyorsunuz öncelikle iyice düşünmek ve planlama yapmanız gerekmektedir yani ön aşama dediğimiz durum. Bu ön aşamada öncelikle;
1- Fikrinizi geliştirin
2- Bir iş planı oluşturun
3- Mali durumunuzu değerlendirin
4- Yasal iş yapınızı belirleyin
5- Ticaret sicil gazetesine kayıt yaptırın
6- Kadronuzu oluşturun
7- Pazarlama stratejinizi oluşturun
8- Kendinizi markalaştırın ve tanıtın
9- İşinizi geliştirin ve büyütün.
1. Fikrinizi Geliştirin
Bir iş kurmayı düşünüyorsanız eğer öncelikle ne satmak istediğinizi, ne üzerine şirket açmak istediğinizi düşünerek girişimci olacağınız sektörü düşünün. Daha sonra mevcut sektördeki şirketler hakkında araştırma yapın buna rakip analizi diyebiliriz. Bu alanda çok iyi olan markaların sahiplerinin neler yaptığını öğrenin ve eksiklerini bulun. Sizin sunacağınız ürünleri bir başka şirketin sunmadığını düşünüyorsanız yani daha ucuz ve hızlı bir yöntemle farklı olanı yapacaksanız mutlaka bir iş planıyla başlamalısınız. İyi bir konum ve operasyonunuzu finanse etmeniz gerekmektedir.
2. Bir iş planı hazırlayın
Artık bir fikriniz var. Kendinize şu soruları sorun. İşinizin amacı nedir?, Hedef kitleniz kimler? Son hedefleriniz ne olacak? Başlangıç için maliyetinizi nasıl finanse edeceksiniz? İş planı hazırlarken bu sorulara yanıt vermeniz gerekecek.
İş kurmaya çalışırken kesinlikle acele etmeyin temkinli ve araştırmacı olun. Mühim olan hedef kitlenizi bulmak ve onlara ulaşabilmek. Ürününüzü en çok kimler alacak? Ürünlerinize talebin olması için öncelikle kitlenizi belirlemeniz gerekmektedir.
İş planı hazırlarken mutlaka pazar araştırması yapın ve potansiyel müşterilerinizin demografisini çıkarın. Bunun için anketler yaptırabilir, odak gruplarla toplantılar yapabilir, kamu verilerini araştırabilirsiniz.
Bu iş planı sayesinde şirketinizin nasıl ilerleyeceğini, olması muhtemel zorlukları nasıl aşacağını tahmin edebilir ve üstesinden gelebilirsiniz. Planınızı bir şablon üzerinde yapın.
3. Maliyetinizi değerlendirin
Bir iş kurmanın bedeli vardır. Ürünleriniz satılıncaya ve gereken talebi görünceye kadar yeterli sermayeniz var mı? Bu yüzden kâr elde etmeden önce ne kadar paraya ihtiyacınız olduğunu iyice araştırın.
Kâr elde etmeden önce çok fazla açılıp para harcamamanız gerekiyor. Gerektiği kadar harcayın. Çünkü iş yeri açar açmaz hemen gelir kazanmanız mümkün değildir bunun için zamana, emeğe ve tutumlu olmaya ihtiyacınız var.
Sermaye için bir banka aracalığıyla ticari kredi alabilirsiniz şayet alamıyorsanız kobilerden veya fonlardan faydalanabilirsiniz.
4. Yasal iş yapınızı belirleyin
Şirketinizin sicilini kayıt etmeden önce ne tür bir sektörün içinde olacağınıza karar verin. Eğer, kişisel olarak kayıt olursanız tüm vergilerden siz sorumlu olacaksınız ancak ortak kuracağınız bir şirketse sadece siz değil ortaklarınızda bu yasal hükümlerden sorumlu olacaktır. Bu yüzden ortak olarak bir şirket kurmanız çok daha mantıklı olacaktır. Kişisel sorumluluğunuzu şirketinizin sorumluluğundan ayırmak istiyorsanız, çeşitli şirket türlerinden birini oluşturmayı düşünebilirsiniz. Bu, bir işletmeyi sahiplerinin dışında ayrı bir varlık haline getirir ve bu nedenle, şirketler mülk sahibi olabilir, sorumluluk alabilir, vergileri ödeyebilir, sözleşmelere girebilir, dava açabilir ve başka herhangi bir kişi gibi dava açabilirler. Bununla birlikte, küçük işletmeler için en yaygın yapılardan biri, sınırlı sorumluluk şirketidir. Bu karma yapı, bir şirketin vergi avantajlarına izin verirken bir şirketin yasal korumalarına sahiptir. Son olarak, mevcut ihtiyaçlarınız ve gelecekteki iş hedefleriniz için en uygun varlık türünü belirlemeniz size kalmış
5. Resmi Gazeteye kayıt olun
Resmi olarak tanınan bir işletme haline gelmek için, Ticari Resmi Gazete’ye kayıt olmalısınız. Şirketlerin, işletme adınızı, ticari amacınızı, şirket yapınızı, hisse senedi ayrıntılarınızı ve şirketinizle ilgili diğer bilgileri içeren bir “ana sözleşme” belgesine ihtiyaçları olacaktır. Aksi takdirde, yasal adınız veya şirketiniz için belirttiğiniz adınız olan işletme adınızı kaydetmeniz gerekir. Ek yasal koruma için ticari adınızı ticari markalara satmak isteyebilirsiniz.
İşinizi kaydettikten sonra, bir işveren kimlik numarası almanız gerekebilir. Bu, hiçbir çalışanı olmayan şahıs mülk sahipleri için gerekli olmasa da, kişisel ve ticari vergilerinizi ayrı tutmak için bir başkasına başvurabilir ya da başkasını işe almaya karar verirseniz, daha sonra kendi sorununuzu giderebilirsiniz.
6. Takımınızı oluşturun
Eğer, birden fazla eleman olacaksa mutlaka kadronuzu belirlemeniz gerekir. Bunun için rolleri ve sorumluluğu tanımlamak, iş bölümü yapmak sizi birçok sıkıntıdan kurtaracaktır.
7. İK’yı belirleyin
Pazarlama ve İnsan Kaynakları, işletmenin bilgisayar ve telefon sistemleri bir şirketin en önemli bölümleridir.
Şirket ortaklarını ve çalışanları bulurken mutlaka güvenilir olup olmadığını çok iyi gözlemlemeniz gerekiyor.
8. Kendinizi markalayın ve tanıtın
Reklam ya da PR, tanıtım için çok önemli unsurdur. Ürününüzü veya hizmetinizi satmaya başlamadan önce markanızı inşa etmeniz gerekir.
Markalaşmanın ön koşulu sizi tanıtan, anlatan bir logo hazırlamak ve web sitesi açmaktır. Bunun için sosyal medyayı kullanın daha sonra lansman yapın, kuponlar ve indirim tanıtımları yapın. Bunun için digital medyadan faydalanın ve içeriklerinizi güncel tutmaya dikkat edin.
Bir pazarlama planı oluşturduktan sonra hedef kitleye ya da müşterilere ulaşmak önemlidir. Bu yüzden kaliteli bir ürün ve hizmet sunmaya önem verin.
9. İşinizi büyütün
Başarılı bir lansman ve ilk satışlardan sonra kar elde etmeye başladınız peki, işinizi nasıl daha da büyütebilirsiniz? Bunun için tanınmış markalarla ortak işler yapabilirsiniz, popüler olan blog yazarlara ulaşın onlarla iş anlaşması yapın ve ürünlerinizin tanıtımını yapmalarını sağlayın. Bir yardım kuruluşuna ortak olun.
Yukarıda yazdıklarımızı göz önünde bulundurup uyguladığınız takdirde başaramamanız için hiçbir neden yok. Önemli olan acele etmemek, temkinli olmak, iyi bir piyasa araştırması ve analizi yapmak, sabırlı olmak, mevcut sermayeyi savurmadan düzenli ve gerekli olduğu şekilde kullanmak kaliteli bir ürün yaratmak istiyorsanız kaliteli, işi sahiplenen güvenilir bir kadro oluşturmak, çalışanların yaratıcılığını ve enerjisini yükseltecek ofis donanımı-konforu hazırlamak. Kadroya alacağınız elemanların işini severek yapan kişiler olması önemli bir husustur.