Her mesleğin kendi içerisinde insan bedenini zorlayan ya da yıpratan özellikleri vardır. Bundan dolayı da meslek hastalıkları tabiri ortaya çıkmıştır. Yapılan işten ya da işin insan üzerindeki etkilerinden kaynaklı olarak insanlarda ortaya çıkan hastalıklara verilen meslek hastalığı ismi, bazı mesleklerde oldukça belirginken bazılarında ise “gizli-fark edilmeyen” türden olabilmektedir.İşte bu meslekler hasta ediyor ve hayatımızı olumsuz etkiliyor.
İşte bugünkü yazımızda sizler için hangi meslek çalışanlarının hangi hastalıklara yakalanma riski ile karşı karşıya olduklarını ya da yakalandıklarını derledik.
Sindirim ve Kalp hastalıkları
Artan mesai saatleri, yoğun iş temposu, geçim sıkıntısı, iş hayatından sosyal ve özel hayata vakit ayıramama, aşırı iş stresi gibi durumların meslek hastalıklarını tetikleyen en önemli faktörler olduğunu belirten uzmanlara göre, stres, düzensiz beslenme ve hareketsizlik, mide bağırsak rahatsızlıkları, kalp damar hastalıkları, depresyon ve şeker hastalığının tetikleyicisi! Bu gruba giren meslekler ise gazeteciler, bankacılar, borsacılar, avukatlar, üst düzey yöneticiler, öğretmenler, hemşireler ve doktorlar. Günün büyük çoğunluğunda zaman ile yarışan gazetecilerde aşırı stres ve baskı nedeni ile ağır çalışma koşulları ile karşı karşıya kalırlar. Buna bağlı olarak yeme düzensizliğinin en fazla görüldüğü mesleklerin başında gelen gazetecilerin yakalandığı hastalıkların başında mide ve bağırsak sorunları, kalp damar sorunları ve ruhsal yıpranmalar gelir.
Varis Hastalığı
Genel olarak kadınlarda daha çok görülen bir hastalık olarak bilinmesine rağmen sanıldığının aksine varis erkeklerde de fazlasıyla görülen bir hastalıktır. Özellikle de günün büyük çoğunluğunu ayakta geçirmek durumunda kalanlarda daha sık görülen varis problemi, daha çok doktor, kuaför, aşçı, postacı ve öğretmenlerde görülmektedir.
İşte bu meslekler hasta ediyor
Hormonal Bozukluklar
Bu tür hastalıkların görüldüğü kişiler daha çok vardiyalı sistemde çalışan kişilerdir. Vücut metabolizmasının sürekli değişik yaşam döngüsüne maruz kalmasının bir yansıması olan hormonal düzensizlikler kendi içerisinde başka hastalıklara da zemin hazırlamaktadır. Prof. Dr. Bingür Sönmez, ”Uyku sırasında salgılanan bazı hormonlar örneğin; melatonin ve endorfin gibi, karanlıkta salgılanır. Kan kortizol seviyesi sabaha doğru daha yüksektir. Bu durum güneşin batımı ile ilgilidir. En sağlıklı uyku, güneşin doğuşundan 4 saat önceki uykudur. Biyoritmimiz buna göre ayarlanmıştır. Bütün gece uyumayan, ertesi gün uyumak için yatan ancak perdeleri ne kadar çekerse çeksin gece karanlığını sağlayamayan kişilerde, melatonin ve kortizol düzeylerinde çok ciddi düşmeler olmaktadır. Bu da hormonal dengeyi bozduğu gibi, iştah dengelerini olumsuz etkiler. Psikolojik sorunları beraberinde getirir. En iyi uyku, saat 23.00-05.00 arasındadır” diyerek vardiyali sistemde çalışanların nelere maruz kaldığını gözler önüne seriyor.
Para Bankacıların Kalbini Yoruyor!
Kendilerinin olmayan para bankacıların kalbini yoruyor. Özellikle bankacıların kalp hastalıklarına daha çok yakalandıkları düşünülür. Başkalarının parası onların kalbini yorar gibi bir anlayış var. Bankacıların hesaplarında çıkan bir açık, “bir lira” bile olsa, bir milyon lira gibi hesap sorulabilir. Bu nedenle para ile uğraşan banka sektörü kalp hastalıkları ve erken yaşta enfarktüsler açısından ciddi olarak risk altında.
Konuya benzer iş ilanları
Yazılım uzmanı iş ilanları
Sanat Yönetmeni iş ilanları
Ön muhasebe iş ilanları