Kariyer planınızı hangi koşulları göz önüne alarak yapıyorsunuz? Çoğumuz kariyer planlarını yaparken eğitim ve uzman olduğumuz alana göre çalışma hayatımızı düzenleyeceğimizi düşünürüz. Ancak kabul etmemiz gereken bir gerçekle yüz yüze olduğumuzu birçoğumuz kabul etmemektedir. Çünkü günümüz şartlarında ve ülkemizde çalışma hayatı göz önünde bulundurulduğunda herkesin mezun olduğu bölümün dışında bir sektörde çalıştığını gözlemleyebilirsiniz.
Bir doktoru sinema yönetmeni, bir diş hekimini şarkıcı, bir memuru yazar, bir yazarı esnaf görmeniz olasıdır. Bu durum bazı zamanlarda farklı yorumlansa da iki önemli unsuru birbirinden ayırt etmemizde fayda var. İçinde mimarlık mesleği uhde kalan bir kişi işletmeci olursa kısa bir süre sonra mimari alanda ürünler ortaya çıkarması ayrı bir durumdur.
Bizim burada öne çıkartmak istediğimiz unsur üniversitesine yazar olarak devam eden bir öğrencinin iletişim fakültesini bitirdikten sonra yazar olamayacağı yönünde bir bilgi. Bu durum bireyin yeteneksiz ya da hayal gücünden yoksul olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü ülkemizde hiç üniversiteye gitmeyen bireylerin çekirdekten yetişerek yani işin mutfağında pişerek piyasada çalıştığı bilinen bir olgudur.
Alışveriş merkezlerinin satış danışmanı bölümlerinde yüzlerce farklı alanlardan son sınıf ya da mezun lisans öğrencilerinin çalıştığını görürsünüz. Oysa eğitim hayatını seçerken her birinin farklı hayalleri bulunmaktaydı.
Peki, bu noktada kariyer yolculuğuna çıkmadan önce elimizde nasıl bir bilet olmalı? Güvencemiz neler olacak? Yol arkadaşlarımız kimler olacak? Ve bu yolculuğun sonunda bizi neler bekleyecek!
Öncelikle bu konuda önerimiz, kariyer planlarının daha ilkokul sıralarında karar verilmesi ve istikrarlı ilerlemesidir. Değişken bir özelliğe sahip olan hayatın karşımıza neler çıkaracağını bilmiyoruz. Bu yüzden bir taraftan eğitimimizi devam ettirirken çok yönlü olmayı da öğrenmemiz gerekecek. Artık günümüzde pek çok kurum önce uzmanlık alanında değerlendirilmesi kaydı ile işe alımını gerçekleştirdiği adayların uzmanlık alanları yanında farklı bilgi, birikim ve uzmanlıklara da sahip olmasına dikkat etmektedir. Bu yüzden kariyer planlamalarını çok yönlülük üzerine, gelişen değişen, teknoloji, gelecek vaad eden meslekler üzerine kurgulamamız daha doğu bir davranış olacaktır.