İnşa edilen yapıların duvar örme, kaplama, sıva, demir gibi işlerini inşaat mühendisleri ve inşaat teknikerleri gözetiminde yürüten kişilerin yapmış oldukları mesleğe inşaat teknisyenliği adı verilmektedir. İnşaat teknisyenleri projelendirilen inşaatın idari özel ve teknik özelliklerini inceleyerek o özellikler çerçevesinde görevini icra eder.
Birlikte çalışma yürüttüğü mühendisten işin yapılma süreci ve kullanılacak malzemeler konusunda bilgi almaktadır. İnşaat için kullanılacak malzemenin cinsi ve niteliklerinin projeye uygunluğunu test eder. Projeye uygun olmayan uygulamalara müdahale ile yükümlüdür. Mühendis ve mimarların direktifleri doğrultusunda işin yapılmasını sağlar. İnşaat teknisyenleri işlerini icra ederken birtakım malzeme ve araçlar kullanmaktadır. İnşaat teknisyenlerinin kullandığı bu araç ve malzemeler; bilgisayar, proje çizimleri ,proje detayları, keser ,mala, su terazisi, metre gibi malzemeler olabilmektedir. İnşaat teknisyeni olmak isteyen bireylerin sahip olması gereken özellikler vardır. Matematik geometri fizik gibi temel bilimlere karşı yetenekli olması beklenir.
Üç boyutlu şekilleri algılamada başarılı, açık havada çalışmaktan keyif alan, işlerini yerine getirirken sorumluluk duygusuyla hareket eden ve tedbirli bireyler olmaları istenmektedir. İnşaat teknisyenlerinin çalışma ortamları genel olarak sahada olmaktadır. Çalışma esnasında tozlu gürültülü yada soğuk ile iç içe olabilmektedirler. Çalışmalarını yürütürken mühendisler ,teknikerler ve diğer çalışanlar ile iletişim içerisinde olmak durumundadırlar. Bu nedenle insan ilişkileri gelişmiş bireyler olmaları beklenmektedir. İnşaat teknisyenlerinin iş alanları oldukça gelişmiştir. Özel sektör yada devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda istihdam edilebilmektedirler. Bu mesleği yapmak isteyen bireylerin bu meslek ile ilgili eğitim almaları gerekmektedir. Mesleğe dair eğitim üniversitelerin 2 yıllık önlisans programı olan inşaat yada yapı bölümlerinde alınabilmektedir. İnşaat teknisyeni mesleğine yeni başlayan bireyler ortalama olarak 2 3 asgari ücret kadar maaş almaktadırlar. Meslek içerisinde deneyimli bireylerin aldıkları maaşlar ise 4 5 asgari ücrete kadar çıkabilmektedir.