Bilgisayar mühendisliği teknolojiyi kullanarak donanım ve yazılımların birlikte çalışmasını sağlayan bunları tasarlayan, gerçekleştiren ve geliştiren mühendislik disiplinidir. Bilgisayar mühendisi olmak için öncelikle mühendislik diplomasına sahip olunması gerekmektedir. Üniversitelerin 4 yıllık Bilgisayar mühendisliği bölümü okumak diploma almak için yeterlidir. Bilgisayar mühendisleri genellikle halk arasında bilgisayar programlayan insanlar olarak düşünülmektedir. Bir açıdan doğru olsa da bilgisayar mühendisini tanımlamak bu kadar basit değildir. Bilgisayar mühendisleri yazılımdan donanıma, donanımdan tasarıma kadar birçok noktada hizmet verebilmektedir. Bu mesleği yapmak isteyenler için en önemli nokta bu işi sevmeleri gerekmektedir. Teknoloji durağan olmadığı için sürekli kendilerini geliştirmek zorundadırlar. Stabil bir meslek değildir ve kendini geliştirmek bu açıdan önemlidir. Bilgisayar mühendisliği mezunları kişisel bilgilerine göre farklı meslekler yapmaktadırlar. Okul yıllarında kendilerini geliştirdikleri uzmanlık alanlarına göre tasarımcı, yazılımcı , teknik departmanlarda olmak üzere farklı mesleklere yönelebilmektedirler. Farklı iş konularına yönelmek açıkçası kadın-erkek ayrımını da beraberinde getirmektedir.
Farklı projelerde farklı pozisyonlar için çalışan kişiler bazen gece gündüz fark etmeksizin çalımaları gerekmektedir. Bu nedenle uzmanlaşılacak alan kadın ve erkek için değişebilmektedir. Bilgisayar mühendisliği teknolojinin sürekli gelişmesi ile birlikte sıklıkla aranılan bir meslek grubudur. Özellikle ülkemizde üniversite mezunlarının iş bulmakta zorladığı dönemlerde bilgisayar mühendisleri bu sorundan daha az etkilenmektedir. Tabi daha önce de söylediğimiz gibi bu durum yine kişinin kendini geliştirmesi ile ilintilidir. Bilgisayar mühendisliği mesleğini yapanların çoğu, teknolojiyi ve iş imkanlarını daha çok sunan İstanbul’da çalışmaktadır. Bu nedenle mesleği seçecek kişiler bu durumu da göz önüne almalıdırlar. Bilgisayar
mühendisliğini İstanbul’da yapan kişilerin ücretleri diğer şehirde çalışan kişilere göre daha fazladır. Meslek içerisinde uzmanlaşabilinecek konular birkaç ana başlıkta toplanabilmektedir. Bunlar, Yazılım , Veri tabanı , Bilişim güvenliği , ağ yönetimi , donanım ve elektronik , teknik destek olabilmektedir. Biraz önce de belirttiğimiz gibi bu mesleği yapmak istiyorsanız öncelikle işinizi sevmeniz ve teknoloji ile ilgili olmanız gerekmektedir. Bunun dışında uzmanlaşacağınız alanı iyi seçmelisiniz. Mühendisler yukarıda belirttiğimiz alanların tümü hakkında bilgi sahibidirler fakat bir dalda uzmanlaşmaları kariyerleri açısından daha olumlu olacaktır.