Ana SayfaMakalelerİşletme Mühendisliği

İşletme Mühendisliği

Bir firmanın işletmecilik anlayışına ve mühendislik kurallarına göre biçimlendirilmesi ile görevli, satışı yapılacak ürünün imalatından satışına kadar olan sürecin planlanması ve denetlenmesi görevini üstlenen kişilerin yaptıkları işe İşletme Mühendisliği adı verilmektedir. İşletme mühendisinin şirket içerisinde üstlendiği görevlerden birkaç tanesini şu şekilde sıralayabiliriz; işletme mühendisi üretilmesi düşünülen ürün için maliyet araştırması yapmakta ve üretim için gerekli işgücü, zaman ve hammadde miktarı nın hesaplanmasını sağlamaktadır.

Üretimin yapılmasını sağlayan mühendisler ile şirket içerisindeki yöneticiler arasında köprü görevi görür, firmada üretilecek ürünler için öncesinde planlanma ve projelendirme faaliyetlerinde bulunmaktadır. İşletme mühendisleri işlerini yerine getirirken bir takım ölçme aletleri ve bilgisayar, telefon, faks gibi modern iletişim cihazları kullanmaktadır.

İşletme mühendisliği mesleğini yapmak için üst düzey akademik bilgi ve birikime sahip olmaları gerekmektedir. İşletme mühendislerinde sayısal düşünme yeteneği bulunmalı ve temel fen bilimleri hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. İşleri gereği diğer çalışanlar ile iletişim halinde olmaları gerekmektedir. Bu nedenle insan ilişkilerinde başarılı bireyler olmalıdırlar. İşletme mühendislerinin çalışma ortamları temiz ve sakindir.İşletme mühendisi olmak isteyen bireylerin işletme mühendisliği eğitimini almış olmaları gerekmektedir. İşletme mühendisliği eğitimi ülkemizde bulunan üniversitelerin Mühendislik Fakültelerine bağlı 4 yıllık İşletme Mühendisliği bölümünde verilmektedir. 4 yıllık lisans eğitimini bitiren bireyler isterlerse eğitimlerine lisans üstü programlar ile devam ederek akademik kariyer yapabilmektedirler. İşletme Mühendisliği mesleğinin iş bulma olanakları oldukça fazladır. Üretim yapılan tüm firmalarda işletme mühendisleri çalışabilmektedir. Mesleğe yeni başlayan bir işletme mühendisi ortalama olarak 3 asgari ücret almaktadır. Meslek içerisinde yükselmek mümkündür ve mesleğinde yükselen bireyler firmalarda yönetici pozisyonlarında çalışabilmektedirler. Yönetici pozisyonlarında çalışan işletme mühendisleri ortalama olarak 6-8 arası asgari ücret kadar maaş alabilmektedirler.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar