Türkiye’de mevsimlik tarım işçilerini zor koşullarda yaşamını devam ettiriyorlar. Ailelerin çocukları için durum daha kötü bir hal alıyor. Tarlada günde 10 saat çalışan bu çocukların %97 si okula bile gitmezken birde kış şartlarında hastalıklarla boğuşuyorlar.
2004 yılından beri geçici tarım işçileri konusunda çalışma yapan Kalkınma Atölyesi tarım göçünden etkilenen çocuklar için yaptığı araştırmada ilginç detaylar ortaya çıktı. Atölyenin Mersin, Adana, Ordu, Şanlıurfa’da yaptıkları araştırmada 6-14 yaş grubundan 354 çocukla gerçekleştirdikleri araştırmada en büyük sorun olarak eğitim ve sağlık olduğu ortaya çıktı.
Araştırmada işçilerin %31 naylon yada kumaş çadırda %47 ise bez yada branda çadırlarda yaşamlarına devam ettikleri tespit edildi. Atölyenin araştırmasında orduda bir çocuk sözlü Adana’da ise bir çocuğunda nişanlı oldukları saplandı.
Çocukların kaldıkları yerler en büyük sorun ise sağlık araştırmada geçici tarım işçilerinin atık su yönteminin bulunmadığı yerlerde yaşadıklarında banyolarını %24 üç günde bir ,%42 haftada bir gün,%3 iki haftada bir,%3 ayda bir defa yıkana bildiklerini bu nedenle sağlık sorunları baş gösterdiği ortaya çıktı. Geçici tarım işçilerinin çocuklarında %20 sıtma teşhisi, %19 da dizanteri teşhisi kondu.
Atölyenin araştırmasına göre geçici tarım işçilerin çocukları oyun yerine günde ortalama 8-10 saat arasında tarlada çalışmak zorunda kalıyorlar. Çocuk işçiler bu nedenle eğitimlerine devam edemiyorlar.
Atölye 354 çocuk işçiye yönelttiği soruda daha kötü sonuçlar ortaya çıkıyor. 354 çocuğun 342 si okulu kayıt bile edilmediği ve tarlada çalıştırıldığını tespit etti. 354 çocuk işçiye sorulan son soru okulu sevip sevmedikleri soruldu çocuk işçiler bu soruya %96,5 olumlu bakarken ailelerin izin vermemesinden dolayı tarlada çalıştığını %3,5 ise okulu sevmediklerini söyledi ve sevmeme nedenleri genel olarak okullarda gördükleri şiddet ve kötü muamele, öğretmenlerin kötü tutumu, sınıfların kalabalık, olduklarını belirtiler.
Atölye sorumlusu Erhan Karabıyık çocuk işçilerin devlet kontrolünün dışında olduğunu bu konuya devletin daha sıkı denetimlerle kontrol altına alması gerektiğini belirtirken devletin bu konuyla ilgili neredeyse hiç araştırmanın olmamasını dikkat çekerken tarlada çalışan çocuklarla ilgili daha fazla insan duyarlılığının gelişmesi gerektiğini belirtti.