Bir çok kişi özgeçmişin iş başvurusunda formalite gereği hazırlanması gereken bir belge olduğunu düşünerek büyük bir yanılgıya düşerler. Profesyonel iş hayatında arzuladığınız iş teklifini almanızı ve mülakat aşamasına ulaşmanızı sağlayacak olan en etkili araç, kurallara uygun olarak tasarlanmış şahsi hedeflerinizi ve yeteneklerinizi içeren özgeçmişinizdir. Özgeçmişin önemi, sizi hiç tanımayan yöneticilere kendinizi tanıtacak bir satış belgesi özelliği göstermesinden kaynaklanır.
İş arama sürecindesiniz, belki yeni mezun oldunuz belki de işinizden memnun değilsiniz. İş ilanlarını incelediniz. İş ilanı sitesine girdiniz ve size uygun olan iş ilanlarına başvuru yaptınız ama geri dönüş olmuyor. Belki de özgeçmişiniz sizi tam olarak yansıtmıyordur.
Aradığımız işi bulabilmek, iş veren tarafından seçilebilmek için bazen özgeçmişlerimize gereğinden fazla bilgi ekliyoruz. Başarılı bir özgeçmişte mutlaka olması gerekenlerin yanı sıra olmaması gerekenler şöyle sıralanabilir:
Çok fazla bilgi olmamalı
Özgeçmişinizde bilinmesi gereken kadar ve bilinmesi iyi olacak şeyleri yazmanız ve sadece ama net bir özgeçmiş hazırlamanız gereklidir.
Özel yaşantınız, ayrıntılı medeni durumunuz, ailevi bilgiler, mülkiyet durumunuz yer almamalı.
Alakasız tecrübeler ve deneyimlere yer vermek
Başvurduğunuz iş ilanından çok farklı iş deneyimleriyle dolu bir özgeçmiş iş verene sizin kariyer hedefiniz olmadığını düşündürür. Çok iyi, ilginç deneyimler olsa da başvurduğunuz işe göre özgeçmiş düzenlemenizi tavsiye ederim.
Maaş miktarı
Özgeçmişte maaş beklentisi belirtmek yanlıştır. Amacınız para kazanmak değil önceliğiniz iş olduğu izlenimi sergilemeli özgeçmişiniz. Özgeçmişe yazdığınız yüksek yada düşük miktarı işi görüşmeye katılmadan önce kaybetmenizi sağlar.
Olumsuz Deneyimler
Özgeçmişinizde sizin iyi, yetenekli, başarılı yönlerinize dikkat çekmek önemlidir. Olumsuz bir iş deneyimi belirtmek doğru değildir.
Yanlış Referanslar
Sizinle sadece akrabalık yada arkadaşlık ilgisi olan iş ilişkisi bulunmayan kişileri referans olarak belirtmeyin. Bu size karşı oluşan güvensizliğin temelini oluşturur.
Gerçek Dışı Bilgiler
İşi alabilmek için size gerçekte olmayan bilgiler asla yazmayın. Belgelendirmeniz gereken durumlarda cevapsız kalabilirsiniz.
Abartıdan Kaçının
Deneyimlerindeki projeleri, görevleri abartmayın. İş görüşmesi sırasında sizi zor duruma sokacaktır.