Elbette.
İş görüşmelerine hazırlık süreci hep streslidir. Çünkü zaten iş ilanları ararken, size uygun olan işi belirlerken hep bir baskı altındaydınız. Şimdi başvuru yaptığınız iş ilanı yetkilisinden iş görüşmesi daveti aldınız.
İş görüşmesine hazırlık sürecinde firmayı araştırdınız, firmanın faaliyet alanlarını, firmanın adresini vb. araştırmalarınız hazır. Mülakata söz konusu olan iş pozisyonunu da araştırdınız. Dış görünümüze de özen gösterdiniz. Size sorulabilecek muhtemelen sorulara cevaplarda hazırladınız.
Peki ya sizin sorularınız?
İş görüşmelerinde görüşme yaptığımız insan kaynakları yetkilisinin ve ya işverenin bize sorduğu sorularla bizi tanıyacağını düşünürüz. Bize sorduğu sorulara ne denli doğru cevap verirsek o denli işi alma ihtimalimizin yüksek olduğunu düşünürüz.
Soru soranın biz olması ihtimalini ise ya da bizimde soru sormamız gerektiğini göz ardı ederiz. Oysaki insan kaynakları yetkilisi sizi sorduğunuz sorulardan da tanıyacaktır. Soru soruş tarzınız, soru sormak için önemsediğiniz noktalar, aldığınız cevapla ne kadar ilgilendiğinizde insan kaynakları yetkilisinin sizi tanıması için en büyük etkenlerden biridir.
Tüm bunların yanı sıra sizin aklınıza takılabilecek soruları görüşme esnasında uygun bir dille sorup cevap almak sizin içinde iyi olacaktır. Kafanızda ki sorulara cevap almanız hem görüşmenin seyrini değiştirecektir hem de sizin rahatlamanızı sağlayacaktır.
Nasıl Sormalıyım?
İşte bu çok önemli. Evet sorular sormalıyız ama düzeyli, mantıklı ve stratejik sorular sormalıyız. Görüşmeye gitmeden önce yaptığınız araştırma işte burada da çok işinize yarayacak. İş görüşmesine gittiğiniz şirketin sektörü, sektörde ki yeri, çalışma alanları, sizin aday olduğunuz pozisyonla ilgili hedefleri ile ilgili sorular sorabilirsiniz. Bu sorular hiç bilmediğiniz bir konu hakkında değil bilginiz olan ama önemli noktaları hakkında sorular olmalı.
Bir diğer soru soracağınız alanda çalışma koşulları ve yan haklardır. Ancak bu soruları sorarken ses tonunuza ve soruş şeklinize lütfen dikkat edin. Aksi takdirde yanlış anlaşılabilir ve olumsuz etki bırakabilirsiniz. İş güvenliği, tatiller, mesai saatleri, sigorta, performans ödüllendirme gibi konularda sorular sorabilirsiniz.
Sizin sormak istedikleriniz var mı sorusuna hayır cevabı vermemeye lütfen özen gösterin.
Mülakatta Sırasında Sorulabilecek Sorulara Örnekler;
Bu sorular size fikir vermesi amacıyla verilmiştir.
Sizin bu pozisyon için istediğiniz adayda aradığınız öncelikli özellikler nelerdir?
Departmanı büyütmeyi düşünüyor musunuz?
Performans değerlendirmelerinizi nasıl yapıyorsunuz?
Bu görevde benden beklentileriniz ve hedefleriniz nelerdir?
Personelinizin gelişimi ve başarısı için eğitim imkânları var mı?
İşe alındığım takdirde ne kadar sürede işe başlamam bekleniyor?