Modayı sürekli takip eden , tekstil sektörünün hazır giyim biriminde giysi modellerini tasarlayıp, tasarladığı modellere uygun projelendirme çizim ve çizim süreçlerini dizayn eden kişilerin yaptığı mesleğe stilist adı verilmektedir. Hazır giyim sektöründe bağlı olduğu firmanın stratejilerine uygun olarak tasarımlar yapmaktadır.
Her türlü takının ayakkabının kıyafetin tasarlanmasını yapabilmektedirler. Stilistler kumaş ve benzeri tekstil ürünleri , kalemler , çizim aletleri, cetvel , ölçüm aletleri bilgisayar programları gibi birçok aleti kullanmaktadır. Stilist mesleğini yapmak isteyen bireylerin genel olarak sanatçı bir kişiliğe sahip olmaları gerekmektedir. Yaratıcı ve yeni şeyler denemekten korkmayan bireyler olmaları önemlidir. 3 boyutlu şekilleri görebilme yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir. Güzel sanatlara ilgili bireyler olmalıdırlar. Çalışma koşulları açısından rahattırlar ,
çoğu zaman masa başında ve kapalı bir ortamda ofis içerisinde çalışmaktadırlar. Stilist olarak çalışanların özel sektör içerisinde istihdam edilmeleri olasıdır. Özel sektör içerisinde bağlı oldukları firmaların stratejilerine göre stiller hazırlarlar. Stilist mesleğini yapabilmek için bu alanda eğitim almak gerekmektedir. Stilist mesleği eğitimi ülkemizdeki kız meslek liselerinde verildiği gibi üniversitelerde moda tasarımı bölümlerinde de verilmektedir. Stilist mesleği içerisinde yükselme olanağı kişinin kendisini ne kadar geliştirdiği ve bağlı olduğu firmanın yapışana göre değişmektedir. Bağlı olunan firma içerisinde bulunduğu birimde yönetici pozisyonlarında çalışmaktadır. Mesleğe yeni başlamış bir stilist ortalama olarak 3 asgari ücret kadar maaş almaktadır. Mesleğin ilerleyen safhalarında bu ücret daha da artmaktadır.