Boya teknikeri, boyanın imal edilmesi sürecinde her alanda yer alarak paketleme aşamasına dek geçen süreçte yer alan ve üstlerinin gözetiminde olan kişidir.
Görevi; Sorumlu olduğu mühendislerin gözetimi altında çalışır. Boya üretiminin gereken zaman içerisinde tamamlanmasına ve gerekli malzemelerin edinilmesine olanak sağlar, üretim sürecine yardımcı olur. İşin akışını takip ederek, detaylı incelemelerde bulunur ve aşamaları üstleriyle paylaşır. Boyanın istenilen düzeyde olup olmadığını kontrol eder ve devamlılığını sağlar. Üretilen ürünlerin boşalma aşamasında da kontrolleri sağlar. Vardiyalı çalışılan dönemlerde gece görev alarak işçi güvenliğini denetler ve diğer idari işleri gerçekleştirir.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; Kimya konusunda kendisine güvenen bu konuya ilgi duyan, kokuya maruz kalması durumunda rahatsızlık yaşamayacak, renkler konusunda dikkatli ve bilinçli olan, sağlık sorunu olmayan¸ işini yürütürken dikkatli ve sorumluluk sahibi olması gerekmektedir.
Çalışma ortamı; Boya teknikeri olan insanlar bol gürültülü, kimyasal maddelerden kaynaklı olarak fazlasıyla kokulu ve tozlu alanda çalışırlar. Bu ortam içerisinde çalışan bireyler zaman zaman ufak yaralanmalara maruz kalabilir ancak kimyasl maddelerden zehirlenme olasılıkları da vardır.
Eğitim; Meslek yüksekokullarında yer alan boya teknolojisi bölümünde eğitim alınması gerekmektedir. Eğitim süresi iki yıldır.