Farklı dillerde yazılmış yazıların başka bir dile çevrilmesi görevini yerine getiren kişinin yapmış olduğu mesleğe mütercim yani çevirmen adı verilmektedir. Mütercimler makale haber, yazılı eser gibi yazıların eksiksiz ve anlam bütünlüğünü bozmadan başka bir dile çevirilmesini sağlamaktadırlar. Yapılmış olan bir çeviriyi kontrol eder ve denetlerler.
Bildiği dillerin sürekli güncel değişikliklerini takip ederler , dilbilgisi kurallarına gelen farklılıkları yakından izlerler. Mütercimler görevlerini yerine getirirken ofis araç gereçleri , sözlükler imla klavuzları, farklı türde yayınlar ve modern iletişim araçları kullanmaktadırlar. Mütercim(çevirmen) mesleğini yapmak isteyen bireylerin üst düzey sözlü ve yazılı yeteneğe sahip olmaları gerekmektedir. Okuduğunu anlama ve motivasyon sağlama konusunda başarılı, farklı dil ve kültürlere ilgi duyan yazı yazmaktan, çeviri yapmaktan keyif alan bireyler olmalıdırlar. Mütercim mesleğini yapan kişilerin çalışma ortamları temiz ve sessizdir. İşlerini yerine getirirken dikkatli ve motive bir şekilde çalışmaları gerektiği için genellikle sesten yalıtılmış bir ofis ortamında çalışmaktadırlar.
Bu mesleği yapan kişiler kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabildiği gibi özel sektör içerisinde de çalışabilirler. Ayrıca kendilerine özel büro açıp kendi hesaplarına çalışabilirler. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan mütercimler , Dışişleri bakanlığı , Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa Birliği Komisyonu gibi kurumlarda istihdam edilebilmektedir. Mütercim mesleğini yapabilmek için bu meslek ile ilgili olarak bir takım eğitimler almak zorunludur. Ülkemizde mütercimlik eğitimi üniversitelerin “ Mütercimlik – Tercümanlık “ bölümlerinde verilmektedir. Eğitimin süre 4 yıl olup eğitim sonunda bireyler isterler ise yükseklisans yapabilmektedirler. Meslek içerisinde yükselme olanakları bulunmaktadır. Mütercimler uzmanlaştıkları alanlara göre farklı pozisyonlarda çalışabilmekte ya da maaşlarını belirleyebilmektedir. Tıp , hukuk, ticaret gibi farklı uzmanlık alanları bulunmaktadır. Mütercimler özel sektörde mesleğe yeni başladıkları zaman aldıkları ücret ortalama olarak 3-4 asgari ücret olmakta iken meslek içerisinde yetişmiş tecrübe sahibi bireyler 9-10 asgari ücret kadar maaş alabilmektedirler.