İş hayatında çalışanların karşılaştığı sorunlar üzerine yapılan bir anket sonucuna göre, özel sektör çalışanları en çok uzun mesai saatlerinden rahatsız olduğunu belirtildi.
isbul.net’te yayınlanan ankette katılımcılara çalışma hayatında en çok rahatsız oldukları konular soruldu. Ankete katılanların yüzde 42’si en rahatsız oldukları konuyu ‘Uzun çalışma saatleri’ olarak seçerken yüzde 23’lü ‘Görev tanımı dışında iş verilmesi’ dedi. Çalışanların yüzde 16’sı en rahatsız olduğu konuyu ‘Sosyal hakların tam karşılanmaması’ olarak seçerken geri kalan yüzde 19 luk kesim ‘Sosyal ortam olmaması’ ve ‘Uyumsuzluk ve huzursuzluk’ konularını en büyük sorun olarak niteledi.
isbul.net Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gezer de anketle ilgili olarak, “Mesai saatlerinin fazlalığı ve mola saatlerinin düzgün ayarlanmaması genel bir sorun. Özel sektörde çalışanlar, kamuda çalışanlara göre daha uzun saatlerde çalışıyor. Kimi firmalarda çalışma saatleri kamuya göre fark 2-3 saat fazla olabiliyor. Özellikle trafik sorununun olduğu büyük şehirlerde çalışma saatlerine ek olarak trafikte kalma süresinin de uzun olması çalışanların hem sosyal yaşantısını hem de sağlıklarını etkileyebiliyor’ dedi.
Uzun çalışma saatlerinin sadece özel sektörde çalışanların sorunu olmadığını belirten Ömer Gezer, kamuda çalışan polislerin de çalışma saatlerinin uzunluğunun sık sık gündeme geldiğini ve kimi şehirlerde 60 saate kadar uzadığını belirtti.
Gezer, kimi sektörlerde standart çalışma saatleri yüksekken kimi sektörlerde ise ‘Esnek çalışma saatleri’ olarak ifade edilen fazla mesailerin fazla olabildiğini belirterek, “Uzun çalışma saatleri hem mavi yaka işçilerin hem de masa başı çalışan beyaz yakalıların da sorunu. Beyaz yakalıların standart çalışma saatleri genelde daha kısa gibi görünse de iş ilanları üzerinde ‘esnek çalışma saatleri’ olarak geçen ifade, fazla mesai yapacağı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.
Uzun süre çalışmanın daha çok iş bitirmek anlamına gelmediğini belirten Gezer, “Çalışanların verimli ve etkin çalışması için koşullar sağlandığı taktirde hem çalışanlar hem de işverenler karşılıklı olarak memnun olacaktır. Bunun için verimli çalışma teknikleri konusunda çalışanlar bilgilendirilirken aynı zamanda huzurlu bir iş ortamı da sağlanarak bu desteklenmeli. İş hayatında başarı ve mutluluk bu şekilde karşılanabilir” değerlendirmesinde bulundu.