Ana SayfaMakalelerİş Hayatında Yerinde Sayma Nedenleri

İş Hayatında Yerinde Sayma Nedenleri

Kariyer yolu inişi ve çıkışı olan, engebeli bir yoldur. Bu yolda ilerleyebilmek için çok çalışmak tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda üretken olmak, yanlışları doğru değerlendirmek, yaratıcı fikirler sunmak başarıyı kazandıracaktır.

Bu duruma bağlı olarak uzun süredir terfi bekliyorsanız ya da aldığınız ücretin az olduğunu düşünüyorsanız bu sizden kaynaklanıyor olabilir.

İşte size, birçok profesyonelin kariyer yolunda yerinde saymasına neden olan 6 başlık;

“İşimi yapsam yeter”: Geleneksel firma işleyiş düzeninde memur düzeninde sizden istenen iş ne ise onu yapmanız beklenirdi. Günümüzde artık alt seviye işlerde bile çalışandan işlerin ilerlemesine etki edecek şekilde insiyatif alarak iş yapması ya da yeni fikirler üretmesi beklenir. Potansiyelinizi ortaya koymak kariyer yolunda ilerlemenizi sağlayacaktır.

“İşimi iyi yaptığım sürece istediğimi yaparım”: İyi bir çalışan olmak size yetkiniz dışında hareket edebilme ya da diğer çalışanlardan ayrıcalıklı olma lüksünü kazandırmaz. Zaten standart olarak sizden etkili bir çalışan olmanız beklenir. Performansınız; bağlı olduğunuz şirketin öz sistemine göre primle ya da ek ikramiye ile ödüllendirilebilir. Ayın elemanı da seçilebilirsiniz ama ayaklarınızın yere sağlam basması başarınızın devamını sağlayacak etmendir.

“Çok soru sorarsam bilgisiz gibi görünürüm”: İş hayatında özellikle yeni işe giren personelin yaptığı en büyük hatalardan biridir. Soru sormadan hiçbir yerde bir iş öğrenemezsiniz. İş öncesi eğitimlerde aklınızda oluşan soru ve sorunları ilgiyi kişiye aktarıp yapacağınız işi doğru şekilde öğrenmelisiniz. Yeterli katılımcı olmadığınız ve soru sormadığınız bir konu aktif çalışmanız sırasında yapacağınız büyük bir hatanın ilk adımı olabilir.

Soru sormaktan çekinmeyin, bu bilgisiz olduğunuzu göstermez. Aksine karşınızdaki kişiye iş ve görevle ilgilendiğinizi ve farklı bakış açılarınızın var olduğunu anlatır.

“Ofiste sevilirsem beni idare ederler”: Ofis içinde, iş arkadaşlarınız arasında sevilen ve sayılan bir çalışan olmanız sizin yaptığınız işlerde rahat olacağınız anlamına gelmez. Hiç kimse olumsuz bir durum yaşattığınızda arkanızda olmaz, olamaz. Şunu yapsam ya da şunu yapmasam beni idare ederler mantığı ile hareket edemezsiniz. Eninde sonunda bu durum ortaya çıkacaktır. Şirketin sizden beklentisi; hem uyumlu hem çalışkan bir çalışan olabilmenizdir.

“Performansım takdir kazandırır”: Yaptığınız her iş sonucunda takdir görmeyebilirsiniz. Başardığınız işlerde takdir edilmeyi beklemek hata olacaktır. Yoğun iş temposu içinde başarılarınız dikkat çekmeyebilir. Şirket içinde tamamladığınız görevler, şirket için olumlu yönde ilerleme sağlıyorsa bağlı olduğunuz birimdeki amirlerinizin ya da sorumluların bu durumu fark etmesini sağlayın.

“Yaptığım hatayı kimse fark etmesin”: Hiç kimse kusursuz ya da mükemmel değildir. İş hayatında en alt seviyedeki kişilerden yönetim birimine kadar herkes hata yapabilir. Yanlış olan ortada yapılan bir hata var ise bunun üstünün örtülmeye çalışılması, yapılan yanlışın sorumluluğunun kabul edilmemesidir.

Hatalardan ders çıkarmak tecrübe kazandırır. Tecrübe; bir kişinin yapmış olduğu tüm hataların toplamıdır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar