Telefon Görüşmesinde Etkili Olmanın Yolları
Telefon görüşmesinde etkili olmak, günlük hayatta da oldukça önemliyken, iş hayatına dair etkisine baktığımızda iş görüşmesine davet aşamasında oldukça önemli olabiliyor çoğu zaman. Çünkü sadece iş arama esnasında başvurduğunuz iş ilanına istinaden sizi CV’nizden tanıyan işletme e-mail yoluyla iletişim kurmaktan ziyade telefon ile mülakata daveti benimsiyorsa, ilk defa sizinle telefon aracılığıyla iletişime geçecektir. Bu durumda ise dikkat etmeniz gereken bazı temel telefonla konuşma kuralları ön plana çıkar.
Unutmayın ki telefonu elinize aldığınız anda beden diliniz tamamen ortadan kalkacak, ses tonunuz ve konuşma şekliniz öne çıkacaktır. Dolayısıyla telefonda etkili konuşma tekniklerini bilmeniz size oldukça avantaj sağlayacak, bilmeden yanlış bir ses tonu kullanıp gereksiz vurgulamalar yapmanız ise sizin açınızdan karşı tarafa olumsuz bir etki bırakacaktır. Hele ki sizi direkt olarak görüşmecinin aradığını varsayarsak bu konu oldukça önemli bir hal alabilir.
Telefonu açtığınızda monoton ve düz bir ses tonuyla konuşmak sizi konuşmaya isteksiz ve ilgisiz olarak gösterecektir. Mutlaka vurgulu bir ses tonu kullanmalı, tonlamalar yapmalı ve canlı olmalısınız. Fazlasıyla yüksek ton kullanmaktan kaçınmalı, sert olmamaya özen göstermelisiniz. Heyecanınızın ses tonunuza yansımasına izin vermeden, düşünerek ve akıcı bir şekilde konuşmalısınız.
Gülümseyin
Telefon görüşmesi esnasında gülümsemenize sesinize pozitif bir etki katacaktır. Yumuşak ve daha akıcı bir tonda konuşmak için, gülümseyebilirsiniz. Bu hem sizin iyi hissetmenize hem de karşı tarafa daha pozitif bir etki yaratma konusunda etkili olacaktır.
Pozitif Tonlama Kullanmak
Sözcükleri kullanırken stres olduğunuzu karşı tarafa hissettirmemeniz önemlidir. Stres olduğunuzu hissettiğinizde, daha ılımlı bir yaklaşımda tonlama yapmaya çalışmalısınız. Yalnız tonlamalarınızı ayarlamalı, fazla keskin ifadelerden kaçınmalısınız.
Derin Nefes Alın
Bilmediğiniz bir numara arıyor ve stres olmaya başladınız. Böyle hissettiğinizde derin derin nefes alın. Bu hem sizin heyecanınızı bastıracak, hem de karşı taraf normal bir şekilde nefes aldığınız için stres olduğunuzun farkına varmayacaktır. Telefonu sakinleşmiş bir şekilde açmanız ise sizi daha akıcı ve düşünceli bir şekilde konuşmaya yönlendirecek, karşı tarafın söylediklerine daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır.
Abartılı Tonlamalardan Kaçının
Telefonu açtığınızda sizi mülakata davet edecek kişi için ön görüşme niteliğinde olan bu konuşmada tonlamalarınıza dikkat etmelisiniz. Abartılı ifadeler kullanmanız görüşmeci için samimiyetsiz olarak algılanabilir ve bu durumda başlamadan iş görüşmesini kaybedebilirsiniz. Tonlamalarınız arasında geçişlerin olmasına ve abartısız olmasına dikkat etmelisiniz.
Telefon konuşmalarında hem etkileyici olabilmek hem de doğru bir iletişim kurabilmek adına bu önerileri dikkate alabilirsiniz.