Ana SayfaMakalelerİş Görüşmesinde Soru Sorulmalı Mı?

İş Görüşmesinde Soru Sorulmalı Mı?

Mülakat Esnasında Yalnızca Sorulara Cevap Veren Taraf Olmayın

İş görüşmeleri, işe alım uzmanının baskın olduğu ve daha sıklıkla onun soru yönetmesiyle ilerlendiği bir iletişim yöntemi olmasına karşın, artık çalışan adayının da sorularıyla görüşmeyi yönlendirmesinin beklendiği bir durum söz konusu olmaya başladı. İş görüşmesinde çalışan adayının aşırıya kaçmadan, gerektiği kadar soru sorması ise hem işi tanımasını, hem de işle ciddi anlamda ilgilendiğini gösteren olumlu bir izlenim yaratmasını sağlamaktadır.

Soracağınız sorular hakkınızda ipuçları verecektir

Günümüz mülakat kurallarının değişerek farklılaştığı bu dönemde, işe alım uzmanının sorularının bitmesinin ardından, sizin karşı tarafa yönelteceğiniz sorular, hakkınızda bir kanıya varılmasına sebep olabilir. Aslında soru sorarak, karşı tarafa kendiniz hakkında fikir vermiş olacaksınız.

Sorularınızın akılcı olmasına dikkat edin

Sırf soru sormak için değil, gerçekten işi ve sektörü tanımaya yönelik, akılcı sorular sormalısınız. Sorularınızı görüşme öncesi hazırlamalı, bunun içinde mutlaka şirket hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Yapacağınız bu araştırma, daha mantıklı sorular sormanıza yardımcı olacak ve sizi doğru cevaplara ulaştıracaktır. Bazı sorular ise, ılımlı bir tavır takınılarak ifade edilmelidir. Bu sorular içinde, çalışma koşulları, izin günleri, mesai saatleri hakkındaki düşünceler bulunmaktadır.

Fazla detaya girmeyin

Unutulmamalıdır ki ilk mülakatta genellikle işe alım uzmanı sormadıkça ücret beklentisi ve sağlanan diğer koşullar hakkında soru yöneltmek hoş olmayacaktır. Genellikle bu tarz sorular ilerleyen görüşmelerde gündeme getirilmektedir. İlk görüşmede ise, – bu pozisyonda çalışacak adayda bulunmasını arzu ettiğiniz özellikler nelerdir?, kısaca şirketi tanıtabilir misiniz?, aday aradığınız bu pozisyonun geleceğiyle ilgili öngörünüz var mıdır?, çalışacağım bu departmanda şu an kaç kişi çalışıyor?, çalışanlarınıza eğitim veriyor musunuz?, işe alım görüşmeleri ne zaman sonlanacak?, işe alınmam halinde ne zaman göreve başlamamı arzu ediyorsanız? –bu tarz sorular sorulabilir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar