Ana SayfaMakalelerİş Dünyası Ve Beden Dili

İş Dünyası Ve Beden Dili

İş Dünyasında Beden Dilinin Anlattıkları

 

Beden dili, iş yaşamında çoğu zaman sözcüklerin ötesine geçmektedir. Beden hareketleriniz, sunumlarınız esnasında, görüşmelerinizde, spesifik işlerinizde yüzlerce kelime kullanarak ifade edemeyeceğiniz şeyleri ifade etmenize yardımcı olur.

Ancak beden dilini göz ardı ederek hareket etmemek gerekir. Çoğu zaman sadece söylenene, duyulana ve görülene odaklandığımızı düşünürüz ancak aslında beden dilini de gözeterek insanları tanımlamaya çalışmamız bize daha fazla ipucu vermekle birlikte, doğru tanımlamaları yapmamıza yardımcı olur. Beden dilinin yüzlerce kelimeye bedel olduğunu unutmamak gerekir.

 

 

 

Jestler

Karşıdaki kişiyle konuşurken oturuş şekliniz, ona dönük olan yüzünüz birçok şey ifade edebilmektedir. Örneğin konuşan bir kişiye tam anlamıyla yüzünüzü dönmemek, onu önemsemediğinizi hissettirirken, tam anlamıyla yüzüne bakmak onu önemsediğinizi ifade edebilir. Tırnak yeme, sakız çiğneme, saçlarla oynanması gibi jestler ise, kişinin gergin olduğunu karşı tarafa hissettirmektedir. Doğru jestleri kurarak iletişime geçebilmek içinse, karşı tarafın iletişime açık olduğunu düşündüğünüz anda, onun jestlerine benzer jestleri yaparak sağlayabilirsiniz.

 

 

 

Doğru Duruş

Herkesin beden dilini kullanma biçimi farklı olduğu gibi, duruş olarak da farklı tutumlar sergilenebilmektedir. Ancak böyle bir durumda herkesten aynı biçimde durması beklenmez. Önemli olan, bir baskıya maruz kalmadan kafanızın ve vücudunuzun doğal biçimde hizalanmış olmasıdır. Bu nedenle beden dilinizi doğru kodlayabilmek adına, duruşunuzun doğal olmasına özen gösterin.

 

 

 

El ve Yüz Hareketleri

Bir kişiyle karşılaşıldığında en çok dikkat çeken unsurlardan birisidir, el ve yüz hareketleri. Yaptığınız ufacık bir hareket karşı tarafa farklı mesajlar iletebilmenize olanak sağlar. Bu açıdan bakıldığında, konuşurken mümkün olduğunca başınızı hareket ettirmekten kaçınmalısınız. Örneğin bir konuyu anlatırken burnunuza dokunmanız yalan söylüyor olabileceğinizi ifade ederken, kollarınızı kavuşturmanız savunmaya geçtiğinizi ifade eder.

 

 

 

Gözlerin Etkisini Unutmayın

Göz teması kendinizi karşı tarafa anlatırken, sağlıklı iletişim kurmak adına oldukça etkilidir. Kendinizi ifade ederken göz teması kurmaktan kaçınmayın. Aynı şekilde, birisi sizinle konuşmak istediğindeyse gözlerine bakarak dinlemeniz karşı tarafa ilgili olduğunuzu yansıtacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar