Deneyimli deneyimsiz, vasıflı vasıfsız, genç yaşlı fark etmeden tüm çalışanlar için “kayda değer bir CV hazırlamak” elzem olmuş durumda. Online olsun olmasın iş arama sürecinin istenen şekilde ve sürede sonuçlanmasında büyük öneme sahip olan CV, hayal edilen bir işe sahip olmak için çıkılan meşakkatli yolun da ilk adımını oluşturmaktadır. Dikkatin tam manasıyla odaklanması gereken bir süreç olan CV hazırlama, ayrıntıların dahi önemli olduğu ve gelecekte yapılacak iş başvurularında fark yaratılmasını sağlayan bir hazırlıktır. Kişinin kendinden bahsederken genel jargona uygun tabirler kullanmasından fotoğrafın doğru şekilde seçilmiş olmasına kadar birçok küçük görünen ancak ciddi manada önemli olan detay, sizin için iş arayan özgeçmişinizin işverenler tarafından nasıl değerlendirileceğini etkiler.
Birçok işveren ya da işe alım sürecinden sorumlu yönetici, yapılan iş başvurularında CV değerlendirmesine büyük önem vermekte ve hatalı hazırlanmış CV sahiplerinin başvurularını ilk aşamada göz ardı etmekte. İşe girme şansını etkileyen CV, doğru hazırlanması günümüz şartlarında bir zorunluluk haline gelmiş çok önemli bir “kartvizittir”. Özellikle günümüzün modern teknoloji etrafında dönen iş hayatında adayın online iş başvuruda yüz yüze görüşerek sosyal etkileşim içine girme imkanı olmadığı için işvereni ya da işe alımdan sorumlu yöneticileri etkileme imkanı bulunmadığından, bu pozitif etkinin CV tarafından bırakılmasını sağlamak gerekiyor. Nasıl ki insanlar sosyal hayatta etkileşim haline geçerek birbiri üzerinde olumlu ya da olumsuz izlenimler bırakıyorsa, internet üzerinden yapılan iş başvurularında da etkileşime aday yerine CV geçmekte ve izlenim de CV üzerinden edinilmektedir.
CV hazırlarken bir tanım şablonların kullanılması adaya yol göstererek yardım olsa da, artık sıradan hale gelmiş doğum tarihi ile başlayan CV örnekleri de her zaman doğru örnek olmayabilir. Zira işverenler ilgili pozisyona başvuran kişinin nüfus bilgilerini değil, sahip olduğu nitelikleri öğrenmek istemektedir. Bu doğrultuda CV hazırlama sürecinde adayın motamot nüfus cüzdanı bilgilerini vermeye çalışmaktan ziyade niteliklerinden, kapasitesinden ve yeni başarılara imza atmak üzere gelişime ne kadar açık olduğundan bahsetmesi gerekir. Kişi özgeçmişini hazırlarken şayet daha yolun başında bir yeni mezunsa satırlar dolusu gereksiz bilgi yazarak uzun görünen bir CV hazırlamaya değil, mümkün olduğunca katıldığı sosyal projelerden ve kurslardan bahsetmeye çalışması daha rasyonel olacaktır.
Özgeçmişin hazırlanması esnasında ilgili pozisyonu ilgilendiren geçmiş deneyimler ve eğitimlerin tamamı gözden geçirilerek, ilk bakışta önemi yokmuş gibi görünen geçmiş çalışmaların aslında farklı iş başvurularında adaya avantaj sağlayabileceği unutulmamalıdır. Eğimler, kurslar, meslek projeleri, staj, Workshop faaliyetleri, geçici çalışmalar ve hatta bazen sosyal sorumluluk projeleri dahi özgeçmişe yazıldığında iş başvurusunda adaya tahmin ettiğinden bile fazla avantaj sağlayabilir. Adayın CV hazırlarken daha önce katılım gösterdiği eğitim, gelişim ya da sorumluluk projelerinin hangilerinden bahsedeceği ise başvuru yapılan sektör ve pozisyona göre değişiklik gösterir. Bunun için de başvuru yapılan pozisyona dair mesleki detayların ve gereksinimlerin iyi araştırılması gerekiyor.