Ana SayfaMakalelerYa İşsiz Kalırsam

Ya İşsiz Kalırsam

Eyvah ! İşsiz Kaldım

“ Bir varmış bir yokmuş… Bundan seneler önce, işyerleri senelerce ayakta kalır, gücünü kuruluş yılının üzerinden geçen zamandan alır, yeni bir personeli, aynı işi, aynı ustalıkla yapacak seviyeye getirene kadar ki süreci kayıp olarak görür, vakit nakittir diyerek deneyimli çalışanlarına gözünün bebeği gibi bakarmış..”

 

İşveren ile çalışan arasındaki ilişkiyi ve işletmelerin sürekliliğini anlatan bu cümleler günümüzde neredeyse bir masaldan alıntı gibi değil mi? Artık gönül rahatlığı ile mesai saatinizi tamamladığınız bir günün ertesinde, iş yerinizin kapanma kararını ya da işten çıkarıldığınız haberini almanız sürpriz değil, beklenen ve hazır olunması gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle böyle bir durumla karşılaştığınızda panik olmanıza “Eyvah! İşsiz kaldım” demenize gerek yok. Onun yerine sakinliğinizi koruyarak aşağıda saydığımız faaliyetleri uygulamaya başlayabilirsiniz.

·Bütçenizi gözden geçirin. Yeni bir iş buluncaya kadar yapmanız gereken masrafları karşılayıp karşılayamayacağınızı kontrol edin ve durumunuzu zorlayacak olan, ihtiyacın dışında keyfe kaçan harcamalarınızda kısıtlama yoluna gidin.

·İşsizlik sigortasına başvurun. Yeni iş buluncaya kadar bütçenize katkıda bulunması için bölgenizin bağlı olduğu kuruma başvurarak birkaç ay da olsa işsizlik ödeneği alabilirsiniz. Yüksek meblağlar olmasa da cebinizi bir parça olsun rahatlatacaktır.

·Özgeçmişinizi güncelleyin. Yeni işyerlerine başvuruda bulunmadan önce mevcut özgeçmişinizdeki iletişim, eğitim, sertifikalar ve iş tecrübelerinizi mutlaka güncelleyin. Ayrıca başvurduğunuz ilana göre yapmanız gereken düzenlemeler varsa bunları da gerçekleştirmeyi ihmal etmeyin.

·Sosyal ağınızı lehinize kullanın. Tanıdığınız insanların sizin işsiz kaldığınızı öğrenmesinden hoşlanmıyor olabilirsiniz ama bunu bir gurur meselesi yapmanıza hiç gerek yok. Özellikle de günümüzde neredeyse her çalışan sizin karşılaştığınız durumla karşılaşmıştır. Bu nedenle tanıdığınız kişilerle iletişim kurduğunuz sosyal ağlarda çalışmadığınızı ve iş arayışında olduğunuzu belli edin. Kim bilir tahmin etmediğiniz bir yakınınızdan güzel bir teklif alabilirsiniz. Aynı şekilde eski iş çevrenizden biri de karşınıza bir fırsat çıkarabilir bu nedenle onlarla da iletişimizi koparmamanızda fayda var.

·Gündemi takip edin. İşsiz kalmanız dünyanın sonu değildir, bu yüzden dünyadan bi haber yaşamanıza gerek yok. Gerek kültürel, gerek politik, gerek teknoloji alanındaki ve iş hayatındaki gelişmeleri mümkün olduğunca takip etmeye çalışın. Böylece çağırıldığınız bir mülakat sırasında konu açıldığında kendinizi yetersiz hissetmez ve sohbete dahil olabilirsiniz.

·Spor yapın. Bakımlı olmanın, kişinin kendisine gösterdiği saygıyı ifade ettiğini ve bu doğrultuda çevresinden de saygı göreceği gerçeğiniher fırsatta belirtiyoruz. Bir iş görüşmesinde özgeçmişiniz kadar bıraktığınız ilk izlenimin de son derece etkili olduğunu ve bunun da dinamik ve bakımlı bir dış görünüşten geçtiğini asla unutmayın. Bu nedenle çalışmadığınız süreçte spor yapmak dinç kalmanızı ve iş arama sürecinde dinamik görünmenizi sağlayacaktır.

·Gönüllü işlerde çalışın. Toplum kuruluşlarında gönüllü olarak çalışmak sosyal çevrenizi genişleteceğiniz gibi, iş hayatında olmasa da yaşamın bir yerlerinde insanlara faydalı olduğunuzu hissetmek adına önemli bir faaliyettir. Ayrıca Cv’nizde sosyal sorumluluk projelerinde aldığınız görevlere yer vermeniz sizin adınıza büyük bir artı olacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar