Ana SayfaMakalelerİşten Ayrılırken Saygınlık Kazanma

İşten Ayrılırken Saygınlık Kazanma

İşinizden Ayrılırken

Belki henüz birkaç ay oldu başlayalı belki de senelerdir aynı iş yerinde çalışıyordunuz ama artık veda etmenin vakti geldi. Ne kadar zaman geçirmiş olursanız olun işinizden ayrılıyor olmak zor gelecektir. Sonuçta kısa bir süredir görev alsanız da başında çok istediğiniz ve severek yaptığınız bir işten çıkıyor olabilirsiniz ya da uzun süredir aynı iş yerindeyseniz işinize ve çalışma arkadaşlarınıza alışmış olduğunuzdan ayrılık süreci üzücü bir hal alacaktır. Bu yazımda sizlere işten ayrılık sürecini başarılı bir şekilde sonlandırmanız için yapmanız gerekenlerden bahsedeceğim.

Öncelikle işten ayrılacağınız zamana çok iyi karar vermeniz gerekir. Bunu yaparken hem kendi açınızdan hem de iş yeri açısından düşünmelisiniz. Sizin ayrılmanız iş yerindeki çalışmaları sekteye uğratmamalı. Zaten bunun olmaması için yasalar tarafından belirlenen süreçlerde mevcuttur. İş yerinizdeki sorumluluklarınızı göz önünde bulundurarak en geç 1 ay öncesinden yöneticilerinize ayrılma kararınızı açıklamanız uygun olacaktır. Kendi açınızdan değerlendirirken de hem maddi yönden kaynaklarınızı hem de yeni bir iş bulabilmek adına alternatiflerinizi en iyi şekilde gözden geçirmelisiniz.

İşten ayrılma talebinizi ilettikten sonra iş yeriniz için sizin yerinize başka bir personel bulma süreci başlayacaktır. Bu süreçte kendilerine gereken desteği vermelisiniz. Yaptığınız işin tanımı doğrultusunda alınacak personelde olması gereken özellikleri belirleme de ve bir seçim yapılması gerektiğinde tecrübe sahibi olarak sizin görüşleriniz önemli rol oynayacaktır. Tabi sizin yerinize alınacak kişi belirlenerek işe başladığında siz görevinizi tamamen teslim etmeden önce kendisine verilecek eğitim ile de ya dolaylı ya da direk olarak sizin ilgilenmeniz gerekecektir. Her iki süreçte de “beni ilgilendirmez” şeklinde bir düşünceye sakın kapılmayın. Bu desteklerinizin hepsi ileride size çok iyi referans olarak geri dönecektir.

Yukarıda bahsettiğim sizin yerinize alınacak kişiyi seçme ve eğitimi sürecinde üzerinizde olan mevcut sorumlulukları da yerine getirmeniz gerekir. Ayrılma talebinizi iletmeniz o andan itibaren işinizi yapmayacağınız anlamına gelmez. Doğru olan görevlerinizi iş yerindeki son saatlerinize kadar aynı özenle yerine getirmenizdir. Hatta ayrılmadan önce yaptığınız işlerin son durumu hakkında yöneticinize bir sunum ile bilgi vermeniz profesyonelliğinizi ortaya koyacaktır. Böylece referansın yanı sıra son ana kadar saygınlığınızı da korumuş olursunuz.

Son olarak gerek yöneticileriniz gerek çalışma arkadaşlarınızda güncel iletişim bilgilerinizin olduğuna emin olun. Sizinle geride bıraktığınız bir iş ya da benzeri sebeplerle iletişime geçmeleri gerekebilir. Ayrılmış olsanız bile yine geride iyi bir intiba bırakmak adına kendilerine yanıt vermeniz önemlidir. Unutmayın, her ne kadar kendi isteğiniz ile de ayrılsanız da ileride bir şekilde siz de onlara ihtiyaç duyabilirsiniz. Artık yeni
iş bulma çabalarına giriş yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar