Ana SayfaMakalelerGirişimci Olmak

Girişimci Olmak

Girişimci Olabilir misiniz?

Girişimcinin kelime anlamı ortaya bir sermaye koyarak sanayi, ticaret, hizmet vb. alanlarda bir işi yapmaya girişen ve kar amacıyla riski de göze olan kişi olarak belirtilmektedir. Girişimciliğin doğuştan gelen bir özellik mi yoksa sonradan kazanılan tecrübelerin geliştirilmesiyle bir atılımda bulunmak mı olduğu tartışılan bir kavramdır. Bazı yaşanmışlıklar sizi girişimci olmaya teşvik etmiş olabilir. Girişimciliğe ilk adımınız bazen bir hayal kırıklığından kaynaklandığı gibi, bazen de bulunduğunuz ortam ya da durumdan kurtulma isteği, yükselme veya bir çıkış noktası bulma amacıyla gerçekleşebilir.

Peki, sadece istemek girişimci olmak için yeterli midir? Elbette hayır. Girişimci olmak için bazı özellikler ve donanımlara sahip olmanız gerekir. Girişimci cesur, fırsatları zamanında gören, yakalayan, avantaja çevirebilen, bununla ilgili kontakları kurabilen insandır. Herkesin yapmaktan korktuğu, çekindiği işleri cesur ve girişimci insanlar dener. Burada bahsettiğim cesaret ya da gözü karalılık değil, planlı ve bilinçli şekilde gerekli araştırmaları ve analizleri yaparak kararlılıkla atılan bir adımdır. Yine de kendine güvenmek bir girişimci de bulunması gereken en temel özelliklerdendir. Girişimci kişi öncelikle kendi iş fikrine ve yapabileceğine inanmalıdır. Kendi inandığı ölçüde hem birlikte çalışacağı insanları hem de hizmeti sunacağı ve satacağı kitleyi inandırabilir. Aksi halde büyük olasılıkla alacağı sonuçlar, hedeflediği beklentileri karşılamayacaktır.

Kendine güvenmesi ve inanması dışında bir diğer özellik de girişimci insanın zorluklarla mücadele edebilmeyi bilmesi gerektiğidir. İşleri planladığı şekilde gitmediğinde, ortaya çıkan sorunlar karşısında serinkanlılıkla alternatif çözüm üretebilmeyi ve bu sorunlarla başa çıkabilmeyi bilmesi gerekir. Aynı zamanda yaşadığı zorluklar ile elde ettiği tecrübeleri sonraki deneyimlerine yansıtması, doğabilecek sıkıntıları önceden tespit edebilmesi açısından önem taşımaktadır.

Bir girişimcinin asıl amacı düşünülenin aksine para kazanmak değil öncelikle kendini ispatlamak ve başarıya ulaşmak olmalıdır. Başarının tek ölçüsünün para olmadığını da unutmamak gerekir. Girişimci başarıya ulaşabilmek için öncelikle hedefi doğrultusunda bir iş planı yapmalı ve ilk adımı atmadan önce mutlaka alternatifler üretmelidir. Maddi ve manevi olarak imkanlarınızı sarf edeceğiniz, zamanınızı, emeğinizi ve paranızı yatıracağınız iş kolunu belirlerken kişisel özelliklerinizi, seçtiğiniz işe yatkınlığınızı, bilgi birikimi ve tecrübelerinizi tekrar tekrar gözden geçirmenizde fayda vardır. Girişimci olarak işletmenizi büyütmenizle birlikte iş gücü de artacak ve personel ihtiyacınız doğacaktır. İş ilanı verme için İnsan Kaynakları sitelerinde iş ilanları verebilirsiniz.

Son olarak; yazımın başında yer alan kelime anlamında belirtildiği gibi bir girişimci faaliyetlerinin her anında risk altındadır. Bu nedenle benim size tavsiyem girişimci olmaya niyetiniz varsa, imkanlarınız doğrultusunda bildiğiniz ve inandığınız en doğru işi yapın. Böylece aldığınız riski azaltmış olursunuz.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar