Ana SayfaMakalelerMeslek Seçimi

Meslek Seçimi

Depresyona Sokan Meslekler

Her işin kendine göre zorlukları vardır. Stresi olmayan iş yoktur. “Sevdiğiniz işi yaparsanız bir gün bile çalışıyor olmazsınız” sözünde anlatıldığı gibi insan kendini çalışıyor gibi hissetmez ise yaptığı kendisine zor gelmez, zorlukları olsa bile bunlar kendisine ağır gelmez. Zevkle ve heyecanla çözmeye çalışır. Yine de her işin bir zorluğu olduğu doğrudur ancak dürüst olmamız gerekirse kabul etmeliyiz ki bazı meslekler diğerlerinden çok daha fazla stres yaratır. Şimdi bu mesleklerden bazılarını ve stres nedenlerini kısaca inceleyelim.
Böylece tercih yaparken en azından bilinçli olarak yaparız ki sonuçları ile karşılaştığımızda “bunları bilerek seçimimi yapmıştım” diyebiliriz. Depresyona neden olan mesleklerden ilki
sağlık sektörüdür. İnsanların hayatını kurtarmak, onlara yardım etmek ve iyileştirmek olarak bakıldığında kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak bu sektör elinizden geleni yapsanız da sonuç amacın tersi doğrultusunda gerçekleştiğinde kesinlikle sizi depresyona sokacaktır. Bir insana yardım edememenizin yanı sıra hayallerinizdeki gibi kahraman olmadığınızı anladığınız ilk anda tercihinizden dolayı pişman olduğunuzu hissedebilir ve mutsuzluğa ilk adımınızı atabilirsiniz. Ayrıca sürekli sorumluluk almaktan kendinizi unutabilir ve sürekli hasta insanlarla birlikte olmakla hayata karamsar bakmaya başlayabilirsiniz.
İkinci bir meslek ise gazeteciliktir. Sürekli güncel haberlerin peşinden gitmek öncelikle yorucudur ama bu mesleğin asıl sıkıntı doğuran tarafı tehlikeli olayların içinde kalmaktır. Özellikle savaşların, kadına karşı şiddetin, trafik terörünün vb. olumsuz ve içinde kan bulunduran olayların sürekli yaşandığı günümüzde gazetecilerin özellikle muhabirlerin bu tehlikeli olayların arasında kalması ya da görüntülemek durumunda olması ilk başlarda adrenalini arttırdığından cazip gelse de zaman ilerledikçe kişiyi depresyona sokan meslekler arasında ilk sıralarda yer almasına sebep olmaktadır.
Bir diğer zorlu meslek de finans sektörüdür. İnsanların özellikle mali durumlarını size emanet etmeleri, yapabileceğiniz en küçük bir hatanın nelere mal olabileceğini bilmeniz sizi işinizin daha ilk günlerinden itibaren stres altına sokacaktır.
Dördüncü sırada ise satış personelini sayabiliriz. Özellikle de satış – prim bazında çalışıyorsanız. Kazancınızın bir başka insanın yapacağı harcamaya bağlı olması, bu kişiyi ikna etmesi gereken kişinin siz olduğunuzu bilmeniz sizi son derece strese sokacaktır. Prim bazlı çalışmıyorsanız bile karşılaştığınız insanların memnuniyetsiz tavırları bir süre sonra size de olumsuz olarak yansıyacaktır.
Bunun dışında öğretmenlik, bankacılık, kıdemli yöneticilik ve yönetici asistanlığı sizi depresyona sokabilecek meslekler arasında sayılabilir. Yine de kendinizi yetenekli görüyor ve bu mesleklerin stresleri ile başa çıkabileceğinize inanıyorsanız şimdiden meslek hayatınızda başarılar dileriz.
Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar