Ana SayfaHaberlerÖğrenci Değişim Programları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Öğrenci Değişim Programları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Üniversiteye başlamış ve kariyer planlaması yapan öğrencileri en çok heyecanlandıran bir konu ise öğrenci değişim programlarıdır. Öğrenciler, değişim (exchange program) programları ile yurtdışına gidebilir veya yurt içinde farklı üniversitelerde eğitim alma fırsatı yakalayabilir. Öğrenci değişim programı hakkında merak ettiğiniz sorulara yazının devamında bulabilirsiniz. 

Öğrenci Değişim Programı Nedir?

Öğrenci değişim programı, farklı iki ülkenin eğitim kurumları arasındaki öğrencilerin yer değiştirmesidir. İngilizcesi exchange programs olan öğrenci değişim programları, Avrupa, Asya, Afrika, Amerika ve hatta Avustralya’ya kadar öğrenci gönderip alabilir. Bu programlar öğrencilere genellikle dillerini geliştirme fırsatı sunar. Dil geliştirmenin yanı sıra yeni kültür öğrenerek bakış açılarını değiştirirler. 

Öğrenci Değişim Programları Nelerdir?

Farklı tarzda ve şekilde değişim programları bulunur. Öğrencilere yönelik olan değişim programları şu şekilde sıralanabilir:

ErasmusMevlanaFarabiAIESEC

Yukarıda belirttiğimiz değişim programları en çok tercih edilen exchange modelleridir. Öğrenci bütçesine veya isteğine göre bir programa başvurur. Başvuru yapılacak programlarda (Farabi hariç) sadece öğrenim değil staj imkanı da sağlanmaktadır.

Öğrenci değişim programları vasıtasıyla staj yapmak isteyen kişilerin bireysel olarak staj yeri bulması veya üniversitelerince bulunan yerlere mail atması gerekir. Yazılı onay aldıktan sonra üniversitenin ilgili birimine yazılar götürerek staja başlanabilir. 

Erasmus Değişim Programı

Öğrenci değişim programları arasında en çok adından söz ettiren şüphesiz Erasmus’tur. Erasmus klasik dönem edebiyatına katkılar sağlamış Kuzey Avrupa Rönesans’ına katkılar sağlamış hümanist bir bilge ihaliyatçıdır. Buradan da anlaşılacağı üzere erasmus eğitim ve staj programları daha çok Avrupa ülkelerini kapsar. Erasmus kapsamında bulunan ülkeler farklılık üniversite ve bölümlere göre farklılık gösterir. Bunun en büyük nedeni bölümlerin erasmus departmanlarındaki ilgili kişilerin üniversiteler ile anlaşma yapmamasıdır. 

Erasmus programına sahip üniversiteler:

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ANADOLU ÜNİVERSİTESİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ATILIM ÜNİVERSİTESİ BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ BİLKENT ÜNİVERSİTESİ BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ CANAKKALE ONSEKIZ MART ÜNİVERSİTESİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ ÇAĞ ÜNİVERSİTESİ ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ DICLE ÜNIVERSITESI  DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ  EGE ÜNİVERSİTESİ  ERCİYES ÜNİVERSİTESİ  FATİH ÜNİVERSİTESİ FIRAT ÜNİVERSİTESİ  FMV IŞIK ÜNİVERSİTESİ  GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ  GAZI ÜNIVERSITESI  GAZIANTEP ÜNIVERSITESI  GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ  GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJI ENSTITÜSÜ  GÜLHANE ASKERI TIP AKADEMISI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HALİÇ ÜNİVERSİTESİ  HARRAN ÜNİVERSİTESİ  İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ  ISTANBUL BILGI ÜNİVERSİTESİ  İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ  ISTANBUL TEKNIK ÜNİVERSİTESİ  İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ  İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ  IZMIR EKONOMI ÜNİVERSİTESİ  IZMIR YUKSEK TEKNOLOJI ENSTITUSU  KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ  KAFKAS ÜNİVERSİTESİ  KAHRAMANMARAS SUTCU IMAM ÜNİVERSİTESİ  KARADENIZ TEKNIK ÜNİVERSİTESİ KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ KOÇ ÜNİVERSİTESİ  KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ MALTEPE ÜNİVERSİTESİ  MARMARA ÜNİVERSİTESİ  MERSIN DENIZ VE TICARET MESLEK YÜKSEKOKULU  MERSİN ÜNİVERSİTESİ  MIMAR SINAN GUZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ  MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ  MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ  NİĞDE ÜNİVERSİTESİ  OKAN ÜNİVERSİTESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ ORTA DOGU TEKNIK ÜNİVERSİTESİ OSMANGAZI ÜNIVERSITESI PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ POLIS AKADEMISI SABANCI ÜNİVERSİTESİ SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SELÇUK ÜNİVERSİTESİ SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ TC.DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ TOBB EKONOMI VE TEKNOLOJI ÜNIVERSITESI TRAKYA ÜNİVERSİTESİ ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YAŞAR ÜNİVERSİTESİ YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ  YILDIZ TEKNIK ÜNIVERSITESI YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ ZONGULDAK BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ 

Yukarıda adı geçen üniversitelerde hem erasmusun eğitim programından hem de staj programından yararlanabilirsiniz.

Erasmus yapan öğrencilere yıllık olarak belirlenen bir hibe de ödenmekte. Hibe, staj ise farklı miktar olur. Bunun yanı sıra gidilecek ülkenin sınıfına göre ödemeler yapılmakta. 

Öğrenim ve Staj Hareketliliği

Gidilen Ülkelere Günlük Hibe Miktarları 

(Ders verme veya eğitim için gidenler)

Yukarıdaki Erasmus hibelere yıllara değişmekle beraber üniversitelerin resmi sayfasında kontrol edilmesinde fayda var. 

Mevlana Değişim Programı

Mevlana değişim programı erasmus da olduğu gibi farklı ülkelere öğrenci gönderen sistemdir. Mevlananın erasmustan en büyük fark ise bir sınava girmenize gerek olmamasıdır. 

Her ülke üniversitelerde bulunsa bile bazı zamanlarda bölümlerde bulunmayabiliyor. Bu yüzden bağlı olduğunuz üniversitelerin ilgili departmanlarından gerekli bilgileri alınız.

ABDJaponyaRusyaÇinAzerbaycanGüney KoreKanadaTaylandAvustralyaUkraynaMalezya 

Farabi Değişim Programı

Farabi değişim programı, yurt içinde olan kurumlar arasında gerçekleşen değişim programıdır. Genellikle aynı bölüme ve ortak akademik dil kullanılan üniversite ve bölümler ile yapılır. Bu programlar birebir aynı olabileceği gibi benzer bölümler de olabiliyor. Farabi değişim programının eğitim hayatına katkısını farklı öğretim görevlilerden ders alma imkanı olarak özetleyebiliriz.

Değişim programlarına katılarak yabancı dilinizi geliştirebilirsiniz. Yabancı dilin iş hayatındaki yeri hakkında bilmek için isbul.net’ in blog kısmında yayınlar yazılarımızı takip edebilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar