Hayatınızın işinin ilk önemli adımını iş görüşmelerinde atıyor olmanız muhtemeldir. İş görüşmeleri, bu işe ne kadar hazır olduğunuzu ve yeterli donanıma sahip olduğunuzu en doğru şekilde ifade etmeniz gereken, önemli bir geçiş sürecidir. Bu süreci ne kadar verimli ve doğru bir şekilde geçirirseniz, rakipleriniz karşısında şansınız bir o kadar artacaktır. Görüşme sırasında, İK Uzmanları tarafından alanınızla ve çalışmak istediğiniz iş ile ilgili ne kadar bilgi sahibi olduğunuz, yetkinlikleriniz vb. özellikleriniz çeşitli sorularla değerlendirilmekte ve işe uygun olup olmadığınıza yönelik kararlar, vereceğiniz cevaplar doğrultusunda aınmaktadır. Fakat sahip olduğunuz bilgi ve tecrübeleriniz dışında İK Uzmanlarının dikkat çektiği ve merak ettiği farklı nitelikleriniz de olacaktır. Bu nitelikler çalışma ortamında nasıl bir tavır sergileyeceğinizden, yapacağınız işe olan ilginizin ne kadar uzun ömürlü olduğuna kadar çok geniş bir bilgi akışına vesile olmaktadır. Bu nedenle görüşmeler sırasında bazı testlere tabi tutulabilirsiniz. “İş Görüşmelerinde Test Edileceğiniz 3 Nokta” başlıklı bu yazımızda, İK Uzmanlarının sizi değerlendirirken ne gibi noktalara dikkat çekebileceğini anlatmaya çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…
İşe Ne Kadar Meraklısınız?
Çalışacağınız işte, sürekliliğin sağlanması gereken hususlardan biri hiç şüphesiz o işe olan ilginiz ve merakınız olacaktır. Bir işte yükselmek ve kariyer sahibi olmak istiyorsanız, merakınızı hiçbir zaman kaybetmemelisiniz. Eğer merakınız ve ilginiz yaptığınız iş üzerinde azalmaktaysa, ilerlemeyi arzuladığınız iş alanı, içinde bulunduğunuz alan değildir demektir.
İşe alım sürecinde, sahip olduğunuz donanım ve yetkinlikler yeterli gibi görünse de bir işte süreklilik sağlayıp sağlayamayacağınız ve ilgili olup olmadığınız, İK Uzmanları tarafından test edilecektir. Böyle bir durumda görüşme esnasında İK Uzmanlarına sorular yöneltebilir ve iş ile arandaki ilişkinizin ne denli kuvvetli olduğunu kanıtlayabilirsiniz. Yapacağınız işe ne kadar hakim olduğunuzu ve eğer çalışmaya başlarsanız ne gibi katkılarda bulunacağınıza dair konuşmalarınız, İK Uzmanlarını olumlu yönde etkileyebilir ve değerlendirme sürecinde rakiplerinize karşı bir adım daha önde yer almanızı sağlayabilir.
Bilgiyi Pratiğe Aktarabiliyor Musunuz?
Bilgiye ulaşmak eskiye nazaran artık çok daha kolay bir şekilde gerçekleşmektedir. Fakat artık bilginin sahibi olmak değil bu bilgiyi günlük hayatımıza ya da kariyer hayatımıza ne kadar aktarabildiğimiz önem arz etmekte. Bilgiyi gerektiği anda kullanıma alarak hayatı kolaylaştıran hamlelerde bulunmak, her türlü alanda oldukça işimize yaramaktadır. İş görüşmelerinde de İK Uzmanlarının sizinle ilgili bu hususta nasıl bir donanıma sahip olduğunuzu öğrenmek gibi bir arzuları olabilir. Bu sebeple katılmış olduğunuz iş görüşmelerinde o güne kadar elde ettiğiniz başarılardan ve olası kriz durumlarında nasıl hareket ettiğinizden, aldığınız kararlardan bahsedebilirsiniz. Böylelikle bilgiyi bulunduğunuz ana nasıl aktardığınızı çok daha iyi bir şekilde ifade edebilirsiniz. Sahip olduğunuz donanımların gerçekten öğrenmek arzusuyla ve yaptığınız işte ilerleme hedefi ile oluştuğunu ifade edebilirsiniz. Bu da sizin değerlendirme sürecinde daha çok akılda kalmanıza yardımcı olacaktır.
Kendinizle İlgili Eksiklerin Farkında Mısınız?
Her konuda bilginizin olduğunu iddia etmek karşınızdakini etkilemekten çok rahatsız edecektir. Kimse her konuda bilgi ya da tecrübe sahibi değildir. Herkesin eksik olduğu ya da bilgi sahibi olmadığı alanlar vardır. Çalışmakta olduğunuz alan ile ilgili ya da ilgi alanlarınıza dair her türlü bilgiye ulaşmayı hedeflemeli ve eksiklerinizi kapatarak ilerlemelisiniz. Bunun için de en önemli nokta eksik olduğunuz konuların farkında olmaktır. Kendinizi geliştirebilmeniz için eksik olduğunuz alanların farkına vararak bu yönde hareket etmeli ve daima ileri doğru adım atmalısınız.
İş görüşmeleri, sahip olduğunuz bilginin sınandığı, sahip olduğunuz tecrübelerin ölçüldüğü sancılı süreçlerdir. Bu süreçleri temiz bir şekilde atlatmanın yolu ise sahip olduğunuz bilginin ve eksik yönlerinizin farkında bir birey olarak hareket etmeniz olacaktır. İK Uzmanlarına kendinizi geliştirmek için bir çaba içerisinde olduğunuzu ifade edebilir, hangi alanlarda geliştirmeye ihtiyaç duyduğunuzun farkında olduğunuzu aktarabilirsiniz. Bu sizin hiçbir şey bilmediğinizi değil tam tersine bildiklerinizin üzerine yenilerini eklemek istediğinizi ifade edecektir. Bu açıdan hiçbir endişeniz olmasın. İŞ görüşmelerinde karşınızda sizi merakla incelemekte olan İK Uzmanlarına, şirketleri bünyesinde kendinizi geliştirebileceğiniz alanların var olup olmadığını, gelişim fırsatlarının neler olduğunu, hangi alanlarda eğitimler ve imkanlar sunulduğunu sorabilir, bu istek ve arzunuzu net bir şekilde gösterebilirsiniz.