Gelişen teknoloji ile birlikte ticaretin de yeniden şekillendiği günümüzde, ihtiyaç dahilinde olan çoğu işlemin internet üzerinden yapılmakta olduğu aşikardır. Sosyal medyanın günlük hayatta büyük bir yer ediniyor olması, firmaların müşteriyle doğrudan iletişime geçebilmesine de olanak sağlamıştır. Online sistem üzerinden gerçekleştirilen alışverişler, hem ürünlerin pazarlanmasına hem de internet üzerinden çeşitli alanlarda kazanç elde edilmesine zemin hazırlamaktadır. Hal böyle olunca e-ticaret sektörü de gün geçtikçe ilerlemeye ve arz-talep doğrultusunda farklı boyutlara erişmeye başlamıştır. Fakat bu sektörde yer edinmek isteyen çoğu kişinin düşmekte olduğu bazı hatalar bulunmaktadır. Bu hatalara da çoğunlukla doğru olduğunu düşündükleri için düşmektedirler. “E-Ticarette Doğru Bilinen Yanlışlar” başlıklı yazımızda, bu yanlışların neler olduğundan ve nasıl sakınılması gerektiğinden bahsedeceğiz. Gelin hep birlikte inceleyelim…
E-Ticarette Sık Düşülen Hatalar
Yeni bir oluşumun içine dahil olurken hepimizin bir takım endişeleri bulunmaktadır. Bu endişeler sayesinde temkinli davranır, hata yapma olasılığımızı en aza indirmeye çalışırız. Fakat bu bazen bu endişeler, doğru yaptığımızı düşündüğümüz bir anda aslında çok daha farklı hataların içerisinde olmamıza sebebiyet verebilir. Bu nedenle endişeli olmakla panik durumu arasındaki ince çizgiyi iyi ayırt edebilmeli ve ayaklarımızı sağlam basmalıyız. E-ticaret sektörü de hatırı sayılır bir yer edinene kadar çok fazla yol kat edilmesi gereken sektörlerden biridir. Fakat bu yolda ilerlerken, kendimizi geliştirmemizi sağlayacak olumsuzluklardan da kaçınmamamız gerekmektedir.
E-ticaret alanında faaliyete başlarken bir takım çekincelerimizin olması kaçınılmaz olacaktır. Fakat bazı doğru bildiğimiz yanlışlar da bu süreçte gereksiz bir ayak bağı oluşturacaktır. E-ticaretin masrafsız, maliyetsiz bir iş olduğunu düşünmek bu yanlışların başında gelmektedir. Öyle ki her sektörde olduğu gibi bu sektörde de bir iş kurabilmek için mutlaka bir sermayeye ihtiyaç duyulmaktadır. Satışa sınacağınız ürünlerin tedarik edilmesi, muhafaza edilmesi ve müşteriye ulaştırılması için düzenli olarak sağlanabilecek bir gelirin mevcut olması gerekmektedir. Ancak bu şekilde süreklilik sağlanacaktır. Ayrıca e-ticaret web sitesi için de bir reklam alanının oluşturulması gerekmektedir. Bu reklamlar için de hatırı sayılır bir bütçeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle e-ticaret alanında yeni bir oluşumun içine dahil olurken birikim sahibi olmak olmazsa olmazdır.
Görseli iyi olan ve müşteriye doğrudan odaklı bir şekilde tasarlanmış olan e-ticaret web siteleri, daha fazla rağbet görecek ve insanların alışverişe yönlenmesine zemin hazırlayacaktır. Bu nedenle web sitenizi doğru ve profesyonel bir şekilde tasarlanması için bir bütçe ayırmanı gerekecektir. Ayrıca sitenizin müşterinin kullanım kolaylığına göre tasarlanması da oldukça önemlidir. Stok durumunun sürekli güncellenmesi ve müşterinin taleplerine karşılık vermesi gerekmektedir. Böylelikle süreklilik sağlanacak ve sistem belirli bir düzene oturtulacaktır. Fakat e-ticarette düşülen hatalardan bir diğeri de ilk günden satış rekorları kırılacağını düşünmektir. Web siteniz açıldıktan sonra bir süre daha az ziyaretçili ve az satışlı olarak seyredecektir. İlerleyebilmeniz için çok çalışmalı ve reklam ayağını canlı tutmanız gerekmektedir.
Web sitenizin reklamlarını sürekli olarak aktif bir duruma getirmeli ve müşterilerin taleplerini karşılayacak bir tasarımla sitenizi faaliyete geçirmelisiniz. İlk başlarda az ziyaretçi alan ve satışlarınızın az olduğu siteniz, doğru hamlelerle gelişecek ve tanınmaya başlayacaktır. En baştan büyük satışlar yapmayı ümit ediyorsanız, hayal kırıklığına uğramanız muhtemel. Bu da sizin çalışma şevkinizi kıracaktır. Bu nedenle attığınız adımlardan emin ve karşılaşacağınız problemlerin bilincinde hareket etmeniz, sizi başarıya daha hızlı ve daha doğru bir şekilde ulaştıracaktır.
Müşterilerin sitenize olan güvenini sağlamak da hemen olabilecek bir durum ne yazık ki değildir. Sadece düzenli olarak reklam yapmanız, müşterilerin sitenizi düzenli olarak ziyaret etmesine ve alışveriş yapmasına yeterli gelmeyecektir. Sitenizin içeriğini güncel tutmanız, müşteriye hızlı dönüş yapmanız, kargolamada yaşanacak problemlerin mümkün olduğunca çok önüne geçmeniz ve dürüst bir ticaret anlayışıyla hareket etmeniz, müşterilerin zamanla size olan güvenini pekiştirecektir. Bu nedenle hemen güven kazanacağınızı düşünerek yanlış hamlelerde bulunmaktan sakınmanız gerekmektedir. Unutmayın ki hangi işe girerseniz girin, en önemli şey zaman ve bu zamanı verimli değerlendirmektir.
E-Ticarette Doğru Strateji Ne Kadar Önemlidir?
Tüm bu hatalara düşmemek için doğru bir strateji geliştirmek gerekmektedir. Profesyonel bir destek almak da çözümler arasında olabilir. Yeni başlanılan hiçbir işin hayal edilen büyüklükte bir kazanç getirmeyeceğini, bunun zamanla gerçekleşebileceğini bilmekte fayda var. Bunun bilinciyle yola çıkılırsa çok daha doğru adımlar atılacak ve istenilen başarıya ulaşılacaktır. Öncelikle hangi alanda bir e-ticaret hizmeti vereceğinize karar vermeniz gerekmektedir. Böylece ürün ile ilgili geniş kapsamlı bir araştırma yapabilir ve sitenize yerleştirilmek üzere ürünlerinizi tedarik edebilirsiniz.
Ürünlerin site içerisine açıklamalarıyla birlikte yerleştirilmesi ve fiyatlandırılması, müşterinin bir e-ticaret sitesinde olmazsa olmaz aradığı özelliktir. Bu gibi detayları ihmal etmeden tasarlanan ve güncel stok ve güncel fiyat bilgisinin düzenli olarak girilmesi, sitenin güvenilirliğini ve ziyaretçi sayısını artıracaktır. Bu gibi unsurlar göz önünde bulundurularak hareke edildiğinde, sistematik olarak işlem yapılması sağlanacaktır.
Müşteri odaklı çalışıyor olmak ticaretin vazgeçilmez bir unsurudur. E-ticaret alanında gerçekleştirilen faaliyetlerde de müşterilerin talepleri ve şikayetleri, ticaret stratejisinin gelişiminde en etkili unsur olacaktır. Kullanım kolaylığı, hızlı erişim, kısa sürede alınan geri dönüşler, bir müşterinin firmaya olan güvenini ve sempatisini artıracaktır. Bu nedenle açmış olduğunuz siteleri düzenli olarak takip etmeli ve asla pes etmemelisiniz. Aksi takdirde çok kısa bir süre içerisinde ilerlemek yerine gerilemeye mahkum olursunuz. Karşılaşabileceğiniz tüm sıkıntıları göz önünde bulundurmalı ve en doğru hamleyi gerçekleştirmelisiniz. Bunun için müşteri olsanız bir e-ticaret sitesinden ne gibi beklentileriniz olurdu, bunun üzerine kafa yormalısınız. Bu düşünce tarzı, sizin en doğru kararları almanız yardımcı olacaktır.
Kullanım kolaylığı sağlayan bir web sitesi ve devamlılık gösteren bir hizmet politikası, müşterilerin beğenisini toplayacak ve daha fazla kişiye ulaşılmasını sağlayacaktır. Tüm alt yapıyı hazırladıktan sonra doğru bir reklam hamlesiyle daha geniş kitlelere erişebilirsiniz. Reklamlar, firmanızın daha çok kullanıcıya ulaşmasını sağlayan olmazsa olmaz etkenlerden biridir. Bunun için belirli bir bütçe ayırmalı ve düzenli bir efor sarf etmelisiniz. Güncel gelişmeleri takip etmeli, tedarik etmekte olduğunuz ürün kategorisiyle ilgili sezonun ürünlerini sağlamaya özen göstermelisiniz. Ne kadar yeniliklerden haberdar ve ne kadar müşteri taleplerini karşılamaya uygun olursanız, o kadar çok ilgi görecek ve hayalini kurmuş olduğunuz etkileşimi sağlayacaksınızdır.
E-ticaret sektörü, kendini sürekli geliştiren ve arz talep doğrultusunda ilerletilebilen bir sektördür. Bu nedenle doğru hamle ve stratejilerle başarıyı elde etmeniz kaçınılmazdır. Bunun sağlanabilmesi için öncelikle sabırlı olmalı, detaylı bir araştırma yapmadan hareket etmemeli ve emin olmadığınız hamlelerde bulunmamalısınız. Profesyonel bir destek almak, sektörü detaylarıyla incelemek ve rekabet ortamına hazır bir şekilde faaliyete geçmek, sizi her daim başarı kılacaktır. Emek olmadan, hiçbir işin gerçekleşmeyeceğini ve ilerlemeyeceğini bilmeli, girdiğiniz yolda emek harcamaktan ve kendinizden emin bir şekilde hareket etmekten kaçınmamalısınız. Yaşadığınız aksaklıklar, inişler ve yükselişler hepsi birer tecrübe olarak kaydedilmeli ve bu tecrübeler yürüdüğünüz yolda size bir rehber olmalıdır.
Sizde e-ticaret sektöründe iş arıyorsanız bu pozisyondaki e-ticaret iş ilanlarına göz atabilirsiniz.