Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/blog.isbul.net/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Karar Almakta Zorlanıyor Musunuz? - İşbul Blog
Ana SayfaMakalelerKarar Almakta Zorlanıyor Musunuz?

Karar Almakta Zorlanıyor Musunuz?

Yaşamımız boyunca çeşitli konu ve durumlarda belirli kararlar almamız gerekmektedir. Fakat bu kararlar, her zaman kolay bir şekilde verilememektedir. Bu nedenle hem psikolojik hem de zaman açısından bir takım problemler yaşayabilmekteyiz. Karar vermek konusunda yaşadığımız sıkıntılar, hayatımıza dair oluşturmamız gereken düzenin nasıl şekilleneceğini de etkileyebilmekte ve bazı kayıplara da sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle karar verirken yaşanılan bu sıkıntıyı en aza indirmek için bazı hususlara dikkat etmemiz gerekmektedir. Karar Almakta Zorlanıyor Musunuz? başlıklı bu yazımızda, karar alırken yaşadığınız sıkıntıların neden kaynaklandığını ve bu sıkıntıları gidermek için neler yapmanız gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunduk. Gelin birlikte bu tavsiyeleri gözden geçirelim…

Karar Verirken İyi Düşünmek

Verdiğimiz kararlar, her konuda problem oluşturmayabilir. Günlük rutin içinde farkında olmadan verdiğimiz kararlar bulunabilmektedir. Örneğin o gün ne giyeceğimizle ilgili ya da ne yiyeceğimizle ilgili verdiğimiz kararlar anlık gelişebilen ve uzun vadede problem oluşturmayacak kararlardır. Bu nedenle bu gibi kararları alırken çok fazla ayrıntıya takılmamıza gerek yoktur.

Fakat hayatımıza dair, elde edeceğimiz başarılara dair vermemiz gereken kararlarda ince eleyip sık dokumamız gerekebilmektedir. Bu nedenle karar verirken iyi düşünmek yapılabilecek en doğru eylemlerden biri olacaktır. Nasıl bir işte çalışmak istediğimiz, hangi alanda uzmanlaşmak istediğimiz, nasıl bir eğitim almak istediğimiz, hangi okulda okumak istediğimiz gibi hayatın tüm evrelerine etki edebilecek çalışmalarımız için doğru kararlar vermemiz gerekmektedir. Fakat bu karar verme aşamasını bir probleme çevirmeden, steril bir zihinle geçirmemiz çok daha sağlıklı olacaktır.

Karar verme aşamasında yaşadığımız zorluklar, önümüzde birden fazla seçeneğin bulunmasından ve bu seçeneklerin hangisinin bize fayda sağlayacağını tam olarak bilememizden kaynaklanmaktadır. Bunun bir takım psikolojik faktörlerden kaynaklandığını söylemek mümkündür. Çünkü çocukluk yaşlarımızdan itibaren farkında olmadan yaşadığımız bazı durum ve olaylar, hayatımızın genelini etkisi altına alarak, bazı kritik süreçlerde şiddetli bir şekilde önümüze çıkabilmektedir.

Özgüven düşüklüğü, mükemmeliyetçilik hissi, depresyon, anksiyete gibi bazı psikolojik etkenler, karar verme aşamasında yaşadığımız sıkıntıların temelini oluşturmaktadır. Karar verme aşamasında, verdiğimiz kararın doğru olup olmayacağına yönelik yaşadığımız endişe özgüven düşüklüğü, en iyisini yapmalıyım hissi mükemmeliyetçilik, hayata dair bir ümidimiz olmadan, hiçbir şeyin iyi olmayacağına yönelik düşüncelerimizden kaynaklanan karar verme zorluğu depresyon ile açıklanacak durumlardır. Bu nedenle bu gibi durumların tespiti hayatımızın ileri aşamalarında vereceğimiz kararları olumsuz bir şekilde etkilememesi adına birtakım önlemler almakta fayda bulunmaktadır.

Karar Verirken Çevreden Etkilenmeyin

Çevresel faktörler vereceğimiz kararları en yoğun şekilde etkileyen faktörlerdir. Bu nedenle bu faktörleri en aza indirmek doğru bir eylem olacaktır. Bu nedenle karar verirken çevreden etkilenmeyin. Sizinle ilgili verilmesi gereken kararları en iyi siz bilirsiniz. Bu nedenle bu aşamada en büyük yardımı kendi fikirleriniz sağlayacaktır.

Günlük rutin içerisindeyken vereceğimiz en ufak kararlarda bile bazen detaylara takılabiliyoruz. Bu detaylar psikolojik anlamda bir yıpranma meydana getirdiği gibi, zamanımızı doğru kullanmamızın önünde de bir engel teşkil etmektedir. Bu nedenle detaylara takılmamaya özen göstermelisiniz. Özellikle günlük ve sıradan durumlarda alacağınız kararlar, zamanınızdan çok fazla çalmaması gerekmektedir. Hayatınıza dair vereceğiniz kritik kararlar da yine detaylara ağırlık vermeden steril bir zihinle iyi bir şekilde düşündüğünüz zaman hızlı alınmış doğru kararlar olacaktır.

Bazı kararları alırken otomatik bir düşünce sistemi oluşturmayı deneyin. Bu şekilde daha hızlı bir şekilde kararlar alabilecek ve zamanınızın geri kalanını verimli bir şekilde değerlendirebileceksiniz. Vereceğiniz her kararın olumsuz sonuçlar doğuracağını düşünmekten vazgeçin. Pozitif olmaya çalışın. Bu siz daha dingin ve daha sakin bir zihine ulaştıracaktır. Böylelikle alacağınız hiçbir karar sizi yıpratmayacak ve üzmeyecektir.

Bugüne kadar yaşadığınız hatalardan ders çıkarmanız, daha sonraki süreçte bazı konularda alacağınız kararlarda nasıl bir rota izlemeniz gerektiği konusunda tüyolar verecektir. Bu nedenle hatalarınızla barışık olun ve hayatın size olumsuz şeyler getireceği gibi birçok olumlu sonuçla da karşılaştıracağından emin olun. Alacağınız kararları, aklınızdaki hedeflere göre belirleyin. Bu hedefler doğrultusunda alacağınız her karar lehinize sonuçlanacaktır. Sonuçta bir olumsuzluk bile olsa bu olumlu bir sürecin başlangıcı olabilir, unutmayın.

Kendinize olan güveninizi pekiştirin. Kimse sizi sizden daha iyi tanımıyor ve daha iyi hissetmiyor. Bu nedenle çevrenizdekilerin değil, sizin ne düşündüğünüz bu anlamda çok daha önemli. Vereceğiniz kararlarda çevrenizden etkilenmeyin. Bu sizi hiç ummadığınız daha büyük sonuçlara da götürebilir. İçgüdülerinize ve duygularınıza güvenin.

Hayatınıza dair ne istediğinizi, ne gibi başarılar elde etmek istediğinizi, hangi alanda başarı sağlamak istediğinizi doğru bir şekilde belirleyin. Bu konuda seçici olun. Size nelerin fayda sağlayacağına dair, yaşamış olduğunuz tecrübelerden yola çıkarak bir tablo hazırlayın. Bu tabloya bağlı kalarak hayatınıza dair plan ve program oluşturun. Unutmayın ki planlı ve programlı bir yaşam stili, başarının kapılarını açan ve sizi kararsızlık kuyusundan sıyıran önemli bir stildir. Alacağınız tüm kararlarda en sonda mutlu ya da mutsuz olacak daima sizsiniz. Kendinize olan güveninizden ve duygularınızdan asla taviz vermeyin.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar