Ana SayfaMakalelerOryantasyon Eğitiminin İşveren Ve Çalışan İçin Önemi

Oryantasyon Eğitiminin İşveren Ve Çalışan İçin Önemi

Yeni bir işte çalışmaya başlayan kişinin; çalışmaya başladığı bu şirkette kafasında bir sürü soru oluşur. Uzun zamandır çalışan ve ilgili şirketin çalışma şartlarına uyan kişileri görür ve kendini yalnız hisseder.

Oryantasyon eğitimi, yeni çalışanlara şirket içi çalışma hayatını, çalışma şartlarını, şirket kurallarını öğretir. Çalışılan birim ve departmanda uyulması gerekenleri eğitim olarak sunar, yapılacak işin ana konusu, detayları ve işleyişi hakkında belirli bir süre çalışma eğitimine tabi tutar.

Bahsedilen eğitimi almayan bir kişi, kendini şirket içinde değersiz görür, şirkete karşı ön yargılı düşünceler edinebilir. Yapacağı işi için eğitim almadığından, işini de eksik ve yanlış yapar, eksik yaptığı işten dolayı kendine güveni eksilir ve özgüven kaybı yaşar.

Oryantasyon eğitim süresi firmadan firmaya değişiklik göstermektedir. Bazı firmalarda eğitim 1 gün, bazı firmalarda ise 2 aya kadar çıkabilmektedir. Eğitimler ufak çaplı firmalarda deneyimli ve aktif olarak çalışanlar tarafından yeni gelen personele öğretilmek sureti ile , büyük çaplı firmalarda ise profesyonel eğitmenler tarafından eğitim departmanları ve eğitim sınıfları aracılığı ile verilir.

Oryantasyon boyunca ilk olarak çalışanın firmayı tanıması, firmanın departmanları arasındaki ilişkiyi görmesi amaçlanır.

İkinci adımda, firmanın oryantasyon eğitimine tabi tutulan yeni çalışanlara yapacakları işi, tanımından başlayarak en ince ayrıntısına kadar sunması hedeflenir. İş tanımında, iş hakkında genel olarak bilgi verilir.

İşin detayları anlatılırken, bu provizyon gösterisi kullanılarak yada çizilerek anlatılabilir. Örnek olarak çağrı merkezi eğitiminde, nasıl bir konuşma yapılacağı anlatılırken; eğitim sınıfında gerçek bir çağrı, eğitim alanlara dinletilir, ya da Powerpoint sunusunda aşama aşama çağrı alırken yapılması gerekenler, yapılmaması gerekenler sebepleri ile açıklanır.

Oryantasyon eğitimi, şirketin prestiji, ileriyi gitmesi kısaca vizyonu için en temel eğitimdir. Şirket çalışanları o firmayı temsil etmektedir. Dolayısı ile çalışanın yaptığı hatadan çalışan değil firma imaj olarak zarar görür.

Son yıllarda özellikle orta ve üst düzey firmalar oryantasyon eğitim sürelerini arttırarak yapılacak iş ile ilgili hataları minimuma indirmeyi hedeflemişlerdir. Firmalar artık bu eğitimlerin ne denli önemli olduğunu yaptıkları müşteri analizleri ve piyasa araştırmaları ile açıkça görmektedirler.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar