Son 10 yılda artış gösteren iş bulma siteleri, iş arayan ve eleman arayan kullanıcılar arasında bir köprü vazifesi görerek hizmet vermektedir. Her gün milyonlarca iş arayanın ziyaret ettiği online iş bulma platformları; her konumdaki kullanıcının erişebileceği kullanım kolaylığında tasarlanmıştır. Ancak, online platformda iş başvurusu yaparken bilinmesi gereken, adeta bir tabu kabul edilen belli başlı kurallar mevcuttur. CV hazırlarken dikkat edilmesi gereken detaylar ve başvuru esnasında izlenmesi gereken yollar hakkında bilgi edinebileceğiniz bu yazımızda; 5 adımda online iş başvurusu nasıl yapılır? sorusunun cevabını da bulabilirsiniz.
Online İş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Okul hayatını henüz geride bırakan bir yeni mezun iş ilanları arasında kaybolurken; tecrübesiz eleman kabul etmeyen işverenlerle mücadele verir. İşinden ayrılan ya da mevzut işinden memnun olmayanlarsa, iş aramaya fırsat bulamaz ya da internet ortamındaki iş ilanlarına güvenemez. Ayrıca, zahmetli bir durum olan iş arama süreci, internet sitelerindeki aksaklıklar ve doldurulması gereken sayfalarca form sebebiyle de iş arayanları bunaltmaktadır. Oysa ki, kullanım kolaylığına sahip iş bulma siteleri; pratik tasarımı sayesinde dakikalar içinde iş bulma imkanı sağlamaktadır. Tecrübe kazanmak isteyenler yeni mezun iş ilanlarına başvurarak kısa süre içinde deneyimli bir personel olarak iş hayatına atılabilir. Deneyimli iş arayanlar ise, aradıkları iş ilanlarına kolayca başvurarak kariyerlerini güçlendirecek bir iş bulabilir. Peki, pratik dokunuşlarla ve bazı ipuçlarıyla 5 adımda online iş başvurusu nasıl yapılır?
1. Araştırma Yapın
Aradığınız pozisyon için iş ilanlarına göz atmadan önce; iş bulma siteleri arasında sizin için uygun pozisyonların olduğu siteyi belirlemeniz gerekir. Ardından, söz konusu sitenin şirket kimliğini, gizlilik prensiplerini ve değerlerini incelemelisiniz. Kullanıcılarına verdiği değer ve gösterdiği özen, firmanın kurumsallığını gösteren en önemli detaylardan biridir. Sizin için en uygun iş ilanı sitesini bulduğunuzda, sitedeki “iş rehberi” bölümüne göz atarak firmanın kullanıcılarının yararına hazırladığı içerikleri inceleyin. Böylece site hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.
2. Üyelik ve Özgeçmiş Oluşturun
İş başvurusu yaparken iyi bir özgeçmiş oluşturmaya dikkat edilmelidir. İşverenler ve insan kaynakları için özgeçmişin kalitesi ve doluluk oranı son derece önemlidir. Ancak, özgeçmiş içeriğine gelmeden önce üyelik adımlarından söz etmeliyiz. İlk olarak; iş arama sitesinde “üye girişi” butonunun altında yer alan “üye ol” kısmına tıklayarak sizden istenen temel bilgilerini girin. Zorunlu tutulan yıldızlı(*) alanları doğru şekilde doldurduğunuzdan emin olunca hesabınızı oluşturun. Ardından, profilinizde “özgeçmişim” kısmına gelerek yeni bir özgeçmiş oluşturun. Özgeçmişinizde olmazsa olmazları şu şekilde sıralayabiliriz;
İletişim Bilgileri: Güncel ve aktif olarak kullandığınız iletişim bilgillerinizi girerek firmaların size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Eğitim Bilgileri: Eğitim durumunuzu, mezun olduğunuz okulları, bu okullarda kazandığınız dereceleri ve edindiğiniz sertifikaları mutlaka yazmalısınız.
İş Deneyimleri: Daha önce çalıştığınız yerler, şirket bilgileri, şirketteki ünvanınız ve görevlerinizden kısaca bahsederek işverenlerin sizi daha iyi tanımasını sağlayabilirsiniz.
Yabancı Dil: İkinci bir dil biliyorsanız bunu özgeçmişinizde mutlaka belirtmelisiniz.
Sertifika ve Yetkinlikler: Mevcut bir sertifikanız varsa, alanınızla alakalı bir eğitim aldıysanız, sizi öne çıkaracak özel yetkinlikleriniz mevcutsa bunları mutlaka açıklayıcı olarak belirtmelisiniz.
3. İş Başvurusu Yaparken Kriterlerinizi İyi Belirleyin
Özgeçmiş doluluk oranınız %20’ye ulaştığında iş ilanlarına başvuru yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun için, iş bulma sitelerindeki “iş ilanları” kısmına gelerek aradığınız pozisyonu, çalışmak istediğiniz bölgeyi ve dilediğiniz diğer kriterleri belirleyerek arama yapın. Başvuru yaptığınız ilanı favorilere ekleyerek ilanın yayında olup olmadığını takip edebilirsiniz. Böylece eleman arayışının devam edip etmediğini kontrol edebilirsiniz. Bunun dışında, firmayı takibe alarak firmanın yeni ilanlarından haberdar olabilirsiniz.
4. Başvuruda Ön Yazı Oluşturun
İlanlara başvuru esnasında ön yazı oluşturarak ilan için sahip olduğunuz yetkinlikler, bu pozisyonda şirkete katabilecekleriniz, tecrübeleriniz gibi temel maddeleri net bir biçimde ifade edebilirsiniz. Ön yazı, iş verenlerin başvurularda ilk göz attığı alandır. Dolayısıyla kaliteli bir ön yazı başvurularda sizi öne çıkaracaktır.
5. Sitenin Mobil Uygulamasını İndirerek İşinizi Kolaylaştırın
İş ilanlarına başvurunuzu tamamladıktan sonra, firmalardan gelecek mesajları, özgeçmişinizin görüntülenme sayılarını ve size uygun iş ilanlarını kolayca görebilmek için sitenin mobil uygulamasını indirerek iş bulma sürecinizi kolaylaştırabilirsiniz. Böylece iş arama serüveninizi kısa sürede sonlandırarak iyi bir iş bulabilir, kariyer basamaklarını tırmanmaya kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.