Ana SayfaMakalelerÖn Yazının Önemi

Ön Yazının Önemi

Önyazı eklerken yapmanız gerekenler;

Özgeçmişinize ön yazı eklemeniz, sizi işverene etkili bir şekilde anlatma imkanı verir. Ön yazıda kendiniz hakkında vereceğiniz kısa bilgiler, özgeçmişinizin diğer adayların önüne geçmesini kolaylaştırır.

Ön yazı, özgeçmiş incelenirken, göze çarpan ilk bölümdür. Buy bölümü samimi ve etkileyici bir şekilde doldurmanız size büyük avantajlar sağlayacaktır. Unutmayın ki, değerlendirme yapan yetkili, özgeçmişiniz için ortalama 15-20 saniye ayıracaktır. Ancak sizin ön yazı eklemeniz, yetkiliyi bu konuda etkileyecek ve sizin hakkınızda bilgi almak isteyecektir. Bu da sizi diğer adaylar içerisinde daha avantajlı bir konuma taşır.

Samimiyetinizin Dozunu BelirleyinÖn yazı, özgeçmişe göre daha az resmidir. Özgeçmiş hazırlarken, birtakım kurallar ve kalıplara uyarsınız. Ancak ön yazı bu konuda daha esnektir. İşe alımınız hakkında karar verecek kişiyle doğrudan bir bağlantı oluşturur ve ona hitaben yazarsınız. Bu şekilde karşı taraf sizi daha iyi anlar. Ön yazı yazarken samimi olmak, bu bağlamda önemlidir. Son derece resmi yazılmış bir ön yazı, sizin hakkınızda yeterince bilgi vermeyebilir. Bununla birlikte ön yazı yazarken, samimiyetinizi sınırda tutmalı ve profesyonel bir tavır sergilemelisiniz. Örneğin; özel hayatınızla ilgili ayrıntılı bilgiler vermek, ya da iş tecrübeleriniz hakkında yersiz konulara değinmek karşı tarafı rahatsız edecektir.

Uzunluğa Dikkat EdinÖn yazı yazarken, uzunluğa dikkat etmeniz gerekir. Nitekim karşı taraf, ön yazınız için bir dakikadan fazlasını ayırmayacaktır. Bu nedenle ön yazı yazarken, dikkat çekici ve karşı tarafın bilmesini istediğiniz noktalara önem verin. Çok fazla ayrıntıya girmemeye çalışın. Ön yazı yazarken 150-200 kelime yeterli olacaktır. Mutlaka bilinmesini istediğiniz konularda açıklayıcı bir şekilde fakat çok detaya girmeden bilgi vermeniz daha etkili olacaktır. Ön yazınızın çok uzun olması, karşı tarafın bunu hiç okumamasına da neden olabilir.

Dil Bilgisi ve YazımÖzgeçmişte olduğu gibi ön yazıda da bu kurallar önem taşır. Ön yazınızda yapacağınız yazım hataları, karşı tarafın yazınızı anlamamasına neden olabilir. Ayrıca ciddiyetsiz ve profesyonellikten uzak bir izlenim bırakabilirsiniz. Bazı işveren ya da yöneticiler bu konuda fazlasıyla hassastır. Özellikle; halkla ilişkiler, insan kaynakları, danışmanlık, medya gibi sektörlerde hizmet vermeyi düşünüyorsanız, dil bilgisi ve yazım kurallarında son derece dikkatli olmalısınız. Ön yazı için seçeceğiniz font, anlaşılır ve gözü yormayan bir yazı tipi olmalıdır.

Tek Bir Ön yazı Ön yazıyı, özgeçmiş gibi değerlendirmemelisiniz. Özgeçmişiniz, sizin hakkınızda özel bilgiler vermeyen, resmi bir içeriktir. Eğitim ve tecrübeleriniz gibi bilgileri kapsar. Ancak ön yazı sizin özel bilgiler verdiğiniz, kendinizi daha samimi bir şekilde anlatabileceğiniz bir alandır. Ayrıca ön yazı
iş ilanı
veren şirketin, aradığı eleman özelliklerine göre kendinizi ifade etmenize olanak verir. Şirketin beklentileri ve aradığı pozisyon hakkındaki bilgilerinize önem vermeniz, işe alınmanızı sağlayacaktır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar