Ana SayfaMakalelerMarkaya Bağlı Ve Sadık Müşteri Oluşturmanın Yolları

Markaya Bağlı Ve Sadık Müşteri Oluşturmanın Yolları

Bir isim, insan hafızasında yalnızca kısa olması ya da okunabilir olması ile kalmaz. Zihinlerde kalan bir kelimeden fazlası ise marka olunması eylemi başarı ile sonuçlanmıştır. Marka oluşturma konusunda tüketici ile duygusal bağın kurulması kaliteli bir ürün elde etmenin de önünde yer alıyor. Günümüzde tüketiciyi ve isteklerini iyi anlamak marka oluşturmanın temel yapı taşları arasında yer almakta.

Farklı projelerle ün yapmış ve başarıyı yakalamış olan Avustralyalı One Deep Design marka ajansı, araştırmaları sonucu elde etmiş olduğu istatistik bilgileri paylaştı. Paylaşılan bilgilendirme ve grafikte tüketicilerin ve toplumun bir markaya nasıl bağlanabileceği hakkında önemli bilgiler paylaşılıyor.

Bu özellikleri başlıklarla ve maddeler halinde sunacak olursak,

1. Hatasız müşteri hizmetleri anlayışı

Müşterilerle olan ilişkilerde kurumun ve verilen hizmetin ana hatları, detayları doğru şekilde yansıtılmalı, müşteri memnuniyeti en üst düzeyde sağlanmalıdır. Müşteri ilişkilerin iyi düzeyde olması, artarak devam eden paralel satın alma eğilimleri güçlü rekabet koşullarında markaya kalkan oluşturacak değerlerdir. Yapılan derin araştırmalar sonucu, müşterilerin %90’ının yetersiz bir hizmet sonucu marka ile bağlarını kopardığı belirlenmiştir.

2. İmaja gereken önemin verilmesi

Görsel unsurlar, müşterilerin satın alma kararını %90’dan fazla etkilemektedir. Görsellik reklam afişleri, broşürler, dikkat çekici televizyon reklamları, ürüne göre farklı ve tüketiciye hitap eden ambalaj ve barındırma materyalleri ile sağlanır. Yine aynı şekilde marka logosu firmanın imajını temsil etmesi açısından tüketiciler arasında dikkat edilen ilk olgulardandır. Logo bir markanın müşterilerine karşı oluşturduğu ilk görsel imajdır. Firmalar, hedef kitlelerine en iyi imajı çizmek için firma logo görsellerini çok dikkatli ve özenerek hazırlamalıdır.

3. İçeriğe gereken özenin gösterilmesi

Markalar hedef kitlelerine hedefe yönelik ve vurucu içerikler sunmalılardır ki, markaları hakkında hep konuşulsun, gerek sosyal yaşamda gerek ise dijital ortamlarda yorum yapılsın, paylaşılsın veya bunun hakkında yoğun geri bildirimde bulunulsun. Paylaşılan içerikler sadece hedef kitlelere uygun olmamalıdır. Aynı zamanda insanlar, onları paylaşmaktan ve yakınlarına göstermekten keyif almaları gerekir. Araştırmalar sonucu tüketicilerin %70’i, markaların ilgi çekici paylaşımları ile onları tanıma fırsatı yakalıyor.

4. Satın almada öne çıkan kriter, duygusallık

One Deep Design’ın araştırmaları kapsamında, yapılan satın alma davranışlarının %75’i tamamen duygusal. Markalar bu istatistiğe uyarak buna göre strateji ve planlama oluşturmalıdır.

5. Müşterileri şaşırtmak

Müşterilere sürprizler yapmak, onları sevindirmek, mutlu etmek marka bağını güçlendirir. Örnek olarak doğum gününde hatırlanan bir müşteri, bu jesti kolay kolay unutmayacaktır.

6. Müşteri şikayetlerini ele almak ve çözüm sunmak

Günümüzde, müşterilerin şikayetlerini dile getireceği birçok farklı platform mevcut. Öyle ki internet ortamında yer alan diğer kullanıcılar tarafından markalar hakkında yazılmış şikayetler yer almakta. Kullanıcıların markaya olan güvenini sarsan bu şikayetlere çözüm üretilmesi ve aynı şikayetlerin tekrarlanmamasının sağlanması için; müşteri şikayet odaklı ekipler kurulmalı ve müşteriye gereken değer gösterilmelidir.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar