Çalışan adayları iş dünyasına atıldıktan sonra birçok durumla karşılaşabilmektedir. Buradan yola çıkılarak iyi ya da kötü, işinden memnun olan ya da olmayan bireylere rastlamaksa mümkün olabiliyor.
Yaşanan ekonomik gelişmeler ise bir yandan olumlu gelişmeleri yanında getirip daha fazla istihdam imkanı yaratırken, bazı sektörlerde gelişmelerin yaşanmasıyla birlikte daha nitelikli eleman arayışı işverenlerin tercihi olarak gündeme geliyor. Bu sebeple de çalışan adayları için farklılıkların ön plana çıkması ve kendisini maksimum seviyede geliştirmesi önemli.
Ancak tüm bunlara rağmen bazı işverenlerin sürekli işçi sirkülâsyonu yarattığı ve keyfi davranışlarda bulunduğunu da gözlemlemek mümkün olabiliyor. Bu ise aslından sanılandan daha fazla çalışana değil, işverene zarar veriyor. Bir işin yürütüm aşamasında sürekli olarak çalışanların keyfi sebeplerle işten çıkarılması, her yeni işe alınan bireyin işi öğrenmesi sürecinde işvereni geriye götürecek, tam işin ilerlemesi aşamasında yeniden işçi çıkarımında bulunulması ise yine aynı yere dönülmesini sağlayacaktır. Bu sebeple böyle bir durumla karşılaşılması halinde işçi suçu kendisinde aramaktan daha çok işveren davranışı olarak bu durumu algılamalı ve işten çıkarılma baskısından uzak durmalıdır.
İşten çıkarılmalar çoğu zaman negatif algılansa da bazı zaman dilimlerinde aslında çalışana fırsat yaratabilir. Örneğin uzun soluklu çalışma hayatı içerisinde olan bireyler için yeni bir iş bulana dek dinlenme fırsatı tanır. Bununla birlikte bireyin bol vakit yaratmasını sağlayacağından kişisel gelişimine ya da uzun zamandır vakit bulamadığı için yapamadığı birkaç şeyi yapmasına olanak verebilir. Bunların yanı sıra farklı iş arayışında bulunmak isteyip de iş arama imkanı bulamayanlar için de çeşitli fırsatlar sunabilir. Bu nedenle bu baskıyı ne kadar hissederseniz hissedin, işten çıkarılmayı bir kabus olarak düşünmek gerçekleri değiştirmeyecektir. Bir işten ayrılmanız durumunda kendinize katkı sağlayarak daha iyisini bulabilmenizin mümkün olduğunu da gözden kaçırmamakta fayda vardır.
Kendi üzerinizde ne sebeple olursa olsun baskı yaratmak konusundan kaçınmalı ve önce kendinizi düşünmelisiniz. Kendinize katkıda bulunmanız ve sürekli yenilemeniz, işveren tarafından tercih edilmeniz ve vazgeçilmez olmanız konusunda size katkı sağlayacaktır.