Ana SayfaMakalelerDokuma Teknisyeni

Dokuma Teknisyeni

Dokuma teknisyeni farklı türlerdeki iplikleri (pamuk, elyaf, yün, sentetik vs.) kumaş haline getirmek amacıyla tezgahlara bağlayan ve kumaş haline getirilmesini sağlayan kişiye verilen isimdir.

Görevi; dokumanın yapılacağı tezgahı hazırlar, ipliklerin yerleştirilmesini sağlar ve ayarlamasını yaparak çalışmayı başlatır. Desen kartlarını hazırlayarak, boşalan mekik alanları için iplik bobinlerini yerine yerleştirir, boş olan mekikleri kontrol eder ve boşalanların yerine yenisini takar. Dokumanın doğru yapılması için gerekli kontrolleri gerçekleştirerek kopan ipliklere müdahalede bulunur. Gerekli ölçü ve sayıdaki kumaşın üretilip üretilmediğini kontrol eder ve yeteri kadar olması durumunda makineyi kapatarak üretimi durdurur. Kendi işini bitirmesinden sonra işini raporlayarak diğer vardiya çalışanlarına bilgi aktarır.

Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; dikkatli, renk ayırt etme konusunda yetenekli, el ve gözlerini aynı anda kolaylıkla kullanabilen, parmaklarını hızlı ve etkili kullanabilen, gözlerinde bozukluk olmayan, makinelerle haşır neşir ve kurcalamayı seven, ayakta durarak hatta eğilerek çalışabilecek niteliklerde olması gerekmektedir.

Çalışma ortamları: Dokumacılık işiyle uğraşan bireyler dokuma atölyelerinde ve dokuma fabrikalarında çalışmaktadır. Çalışma ortamları eğer fazla gelişememiş ve havalandırması fazla iyi olmayan bir yer ise, havada ipliklerin liflerinden kaynaklı toz bulunur. Bunun yanı sıra dokumacı olarak çalışanlar önlük giyerek kendi işlerini yürütürler ve genellikle ayakta olurlar. Çalışma saatleri vardiyalıdır ve bir düzen içerisinde işler yürütülür. Tüm bunlara ek olarak dokumacılık yapan bireyler tekstil teknikeri ve tekstil mühendisleriyle iletişim halinde olurlar.

Eğitim süresi: Meslek liselerinde veteknik liselerdedört yıl eğitim alınmaktadır. Bunun yanı sıra mesleki eğitim merkezlerinde de bu konuda eğitim verilmektedir ve süresi üç yıldır. Bu eğitimi meslek lisesinde alan bireyler ise diploması sayesinde teknisyen adı almaktadır.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar