Ana SayfaMakalelerİş Hayatında Beden Dilini Etkili Kullanma Yöntemleri

İş Hayatında Beden Dilini Etkili Kullanma Yöntemleri

Beden dili; kişiliğin ayrılmaz bir parçasıdır. Kimi durumlarda bu parça, sözsel iletişimden daha güçlü bir anlam kazanır. Zira beden diliyle iletişim,karşıdaki insanın sözle izah edemediği durumları, hatta bilinçaltında yatan olguları dahi anlamaya yardımcı olur. Bu nedenle iş hayatında iletişimin en etkili kollarından biri de beden dilidir. İş hayatında beden dilini etkili kullanmak son derece önemlidir. Beden dili ve iletişim konusunda bilinçli davranmak, kariyer hayatının her basamağında fayda sağlamaktadır. 1 milyondan fazla kişiyi kapsayan araştırmalar; yüksek maaş alan, duygusal zekası yüksek olan çalışanların, beden dilini etkin biçimde kullanan kişiler olduğunu ortaya koydu. Buradan hareketle, iş hayatında beden dilini etkili kullanma yöntemlerini öğrenerek kariyer hayatına olumlu şekilde yön verilebileceği tespit edildi.

İş Hayatında Etkili Bir Beden Dili Kullanımı İçin Kaçınmanız Gereken Hareketler

– Kambur durmak;hem saygısızlık olarak, hem de özgüven eksikliğinin bir işareti olarak algılanır. Bu duruş şekli karşınızdaki kişiden sıkıldığınız ve o ortamda bulunmak istemediğiniz anlamına gelir. Omuzlar geride dik bir duruş hem daha çok yer kaplamanızı, hem de daha güçlü görünmenizi sağlar. İyi bir duruşla karşınızdakine de kendinize de aciz ve çaresiz olmadığınız mesajını verirsiniz.

– Abartılı ve gereksiz el hareketleri de iş hayatında beden dili konusunda kaçınmanız gereken davranışlardan biridir. Bu hareketler yalan veya gizem söz konusu olduğunda beynin otomatik olarak verdiği komutlar sonucu ortaya çıkar. Bu sebeple, yanlış anlaşılmamak için abartılı hareketlerden kaçınmakta fayda var.

– Saate bakmak açıkça bulunulan ortamdan rahatsız olunduğu anlamına gelir. Bu da saygısız ve ego sahibi olduğunuz imajını yaratır.

– Kol ve bacakları çapraz bağlamak, kolları kavuşturmak; yine saygısızlık olarak algılanır. Ayrıca karşınızdakinin söylediklerine kapalı olduğunuz anlamı çıkar.

– Ellerin sürekli hareket etmesi, saçlarla oynamak ve kıpırdamak; gergin olduğunuzu ve sıkıldığınızı gösterir. Ayrıca kariyerinizden çok fiziki görünüşünüze önem veriyormuş gibi bir hava da yaratabilir.

– Göz temasından kaçınmak ve konuşurken yere bakmak da özgüven eksikliğine ve bir şeyler gizlediğinize işaret ediyor. Fakat uzun süren göz kontaklarında da ısrarcı, agresif ve dominant gözükebilirsiniz. Ayarında göz teması kurmalısınız. Göz temasını nasıl bıraktığınız bile önemlidir. Sağa ya da sola bakmak özgüven belirtisiyken yere bakmak teslimiyet anlamı taşımaktadır.

– Çatık kaş ve mutsuz yüz ifadesi de karşınızdakinde bırakmak istemeyeceğiniz bir izlenime sebep olur.

– Hafif bir tokalaşma özgüvensiz, sıkı tokalaşma ise baskın ve agresif gözükmenize sebep olur. Beden dili tokalaşma konusunda en önemli ipuçlarını verir. Tokalaşırken özgüvenli olmalısınız. Muhattabınızın elini kasları hissedecek kadar sıkıp bırakmanız yeterli olacaktır.

– Patronunuz ya da iş arkadaşınızla konuşma sırasında durmadan baş sallamak da tehlikelidir. Zira bu gergin olduğunuzu gösterir.

– Çok yakın durmak da kaçınmanız gereken hareketlerdendir. Aradaki mesafeyi iyi korumalısınız.

İş Hayatında Nasıl Bir Beden Dili Kullanılmalıdır?

İş hayatında beden dilini etkili kullanma yöntemlerine hassasiyet gösterilmelidir. Zira etkili beden dili adeta sosyal normlardan biridir. Beden dili bilinçaltında yatan ve konuşulmayanları açığa çıkarır, sözden daha güçlüdür ve asla yalan söylemez. Dolayısıyla karşınızdaki kişi patronunuz, iş arkadaşınız ya da misafirinizse; kendinizi ve şirketinizi doğru şekilde temsil etmeniz gerekir. Örneğin şirketinizi temsilen katıldığınız bir toplantıda beden dilini etkili kullanma yöntemlerine hakim olduğunuzu gösterebilmelisiniz. Bu doğrultuda, dikkat etmeniz gereken maddeler şu şekildedir;

– Postür

– Oturuş

– Jest ve mimikler

– Giyim ve dış görünüş

– Baş ve gövdenin doğru şekilde kullanımı

– Göz kontağı

– Ayak ve ellerin doğru kullanımı

– Muhattapla aradaki mesafe

Bu maddelerin doğru şekilde uygulanması halinde beden dili iş görüşmesinde, iş toplantılarında ve kariyer hayatınızda size fayda sağlayacak; böylece daha güçlü ve karakteristik bir hava kazanmış olacaksınız.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar