Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the really-simple-ssl domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/blog.isbul.net/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Özel Üniversitede Okumanın Dezavantajları - İşbul Blog
Ana SayfaMakalelerÖzel Üniversitede Okumanın Dezavantajları

Özel Üniversitede Okumanın Dezavantajları

Eğitim hayatımızın en önemli süreçlerinden biri olan üniversite hayatı, nitelikli bir eğitimle, kendimizi geliştirebileceğimiz, bize bu anlamda olanak sağlayan kaliteli okullar aracılığıyla çok daha verimli geçecektir. Bu nedenle üniversite seçimlerinde oldukça hassas davranmakta ve hem bölüm hem de okul için geniş bir araştırma yapmaktayız. Araştırma sürecinde devlet okulları ile özel okullar arasında çok fazla seçenek ile karşılaşmaktayız. Fakat hangisine yönelirsek daha çok verim alabiliriz, bununla ilgili net bir fikrimiz ne yazık ki olamamaktadır. Devlet üniversiteleri gibi özel üniversitelerin, sağlamış olduğu çok sayıda avantaj gibi dezavantajları da beraberinde getirmektedir. Bu yazımızda özel üniversitede okumanın dezavantajlarını detaylı bir şekilde aktarmaya çalıştık. Gelin birlikte inceleyelim…

Özel Üniversitenin Zorlukları

Devlet üniversiteleri, üniversite seçim sürecinde sıklıkla tercih ettiğimiz üniversitelerdir. Özel üniversiteler ise yine sıklıkla tercih edilmektedir. Fakat bu okulların özellikle paralı olması, öğrenci ve ailelerin zorlanmasına ve dolayısıyla özel üniversitelere olan rağbetin düşmesine neden olmaktadır. Bu süreçte çeşitli kampanyalarla reklam yapmakta olan özel okullar, öğrenci adaylarının dikkatini çekmeye başlamaktadır. Üniversite tercih döneminde, okulun sağlamış olduğu olanaklar ve yaşanılan şehirden uzaklaşmama arzusu ile öğrenciler öze okullarda eğitim görmeyi daha cazip görebilmektedir. Fakat bu tercihler, uzun vadede bazı problemlerin yaşanmasına da neden olmaktadır.

Özel okul bünyesinde eğitim alabilmek için gerekli koşulların sağlanması durumunda, bu okullara ödenen ödeneklerin her eğitim döneminde artış göstermesi, bazı aileleri durumun içinden çıkılmaz hale getirmektedir. Hal böyle olunca maddi olanaksızlıklar nedeniyle özel okullar, tercih sırasında ikinci plana atılabilmektedir. Her dönem artan ödenekler ve koşulların değişmesi, uzun vadede problem oluşturacağı için özel okulların avantajlarının yanı sıra dezavantajlarının da olduğundan bahsetmemiz mümkün olmaktadır.

Öğrencilerin daha kapsamlı bir eğitim görebilmesi ve üniversitenin sağlamış olduğu olanaklardan faydalanabilmesi adına çocuklarını özel okullarda okutmak isteyen ebeveynler, imkanları el verdikçe çocuklarını özel okullara yönlendirmeye çalışmaktadır. Fakat bu üniversitelerin, öğrenciler için sağlamış olduğu bazı fırsatlar da bulunmaktadır. Üniversite sınavlarından sonra alınan puana göre %50, %75, %100 burslu olarak öğrenci olma olanaklarından faydalanan öğrenciler, bu okullarda okuma şansını yakalamakta ve nitelikli bir öğrencilik hayatı geçirmektedir. Her yerde olduğu gibi burslu okumanın da bazı olumsuzlukları ne yazık ki bu aşamada kendini gösterebilmektedir.

Burslu olarak öğrenci olma şansı yakalamış olan bireylerin, belirli bir başarı oranına sahip olmaları gerekmektedir. Bu başarının sağlanamaması durumunda bazı özel okullar, öğrencilerinden bursu kesmekte, bu da büyük problemlerin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Başarı elde ederek, özel okulda okuma imkanı yakalayan öğrenciler, üniversitenin belirlemiş olduğu başarı yüzdesini, her daim elinde bulundurmalıdır. Aksi takdirde, okulun ücretini ödemek konusunda bazı problemler de beraberinde gelmektedir.

Özel Üniversitede Masraflar

Sağlamış olduğu imkanların yanı sıra özellikle maddi açıdan büyük problemlerin yaşanmasına neden olan özel okullar, her yıl artırmakta olduğu ücretleriyle birlikte oldukça büyük masraflara neden olabilmektedir. Özel üniversitede masraflar, sadece okula ödenen ödeneklerden ibaret olmamakla birlikte öğrencinin günlük harcamaları da okunan okula göre şekillendiği için bu miktar günbegün artmaktadır. Bu da ne yazık ki hem öğrenciler hem de aileler açısından problem teşkil etmektedir.

Üniversite tercih döneminde, yaşanılabilecek bu sıkıntıların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Aksi takdirde, kaliteli bir eğitim almak isterken, farklı alanlarda oluşacak sorunlarla uğraşmak durumunda kalabilirsiniz. Özel üniversiteler, sağlamış olduğu çeşitli eğitim olanakları ile birlikte cazip görünen ve rağbet gören kuruluşlardır. Fakat bu imkanlar dahilinde elde etmiş olduğu kazançlar ise bazı ailelerin bütçeleri ile uyuşmamaktadır. Bu nedenle özel üniversitede okumanın dezavantajlarını göz önünde bulundurarak, sizin için en uygun olan üniversiteyi tercih etmeli, bu doğrultuda hareket etmelisiniz.

Yeni mezun iş ilanlarını inceleyerek üniversite sonrası iş hayatına hemen giriş yapabilirsiniz!

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar