Üniversiteden mezun olur olmaz iş arama telaşına kapılan pek çok “yeni mezun” kendi alanları dışındaki çok farklı sektörlerde iş imkanı aramaktadır. Özellikle deneyim gerektirmeyen, dönemsel veya yarı zamanlı, maaşı da pek tatmin etmeyen meslekler, üniversite öğrencileri veya üniversiteden yeni mezun olmuş iş arayan adaylar tarafından fazlasıyla tercih ediliyor.
Diplomanın iş kapılarını açmada yetersiz kalmaya başladığı son yıllarda, köklü bir işe girmek birtakım yeterlilikleri de gerektiriyor. O iş ile alakalı deneyim, sertifika, yabancı dil gibi yetkinlikler işverenlerin şartları arasında başı çekiyor. Bu nedenle de işsiz kalmaktan korkan, çevre ve aile baskılarına dayanamayan gençler tecrübe aramayan bazı sektörlere başvurup olumlu dönüşler alıyor. Peki yeni mezunlar hangi sektörde çalışıyor? Bu sektörlerin başında satış ve pazarlama geliyor.
Araştırma verilerine göre yeni mezun olan adayların yarısından fazlası pek çok kurum ve kuruluşun satış pazarlama bölümünde görev yapıyor. Üstelik bu mezunların bölümleri de birbirlerinden oldukça farklı. Bu heterojen yapının içinde yeni mezun mühendisler, öğretmenler, iktisadi bilimler mezunları, gazeteciler gibi mesleklerden mezun olanlar bulunmakta. Özellikle müşteri temsilcisi, çağrı merkezi elemanı, danışmanlık, reyon görevlisi, resepsiyonist, mağaza elemanı, satış temsilcisi, pazarlama elemanı, tanıtım elemanı, anketör, aktif satış personeli gibi pozisyonların yarısından fazlasında üniversiteden yeni mezun olmuş bireyler istihdam ediliyor. İkinci sırada yer alan sektör ise daha çok ofis içinde istihdam edilen muhasebe, yönetici asistanlığı, bilgi işlem gibi pozisyonları kapsıyor. Üstelik yeni mezun gençler bu işlerin özellikle satış pazarlama alanlarında sabit maaş üzerine, yaptıkları iş üzerinden prim kazanma hakkına da sahip olabiliyor.
Yeni mezun bireylerin, saydığımız alanlarda çalışmalarının bir başka sebebi de saydığımız pozisyonların tecrübe gerektirmemesi. Bu pozisyonlarda aranan en önemli özellikler, aktif olmak, analitik düşünebilmek, ekip çalışmasına yatkın olmak, iletişim ve problem çözme becerilerine sahip olmak gibi kriterlerdir. Bu sebeple de pek çok yeni mezun bu alanlarda kolaylıkla iş fırsatı buluyor.