Mezun olma konumundaysak ya da mezun olduysak kafamızda deli sorular dolanıp durur. Hiçbir referansım yok? Tecrübem sıfır, nasıl olacak bu iş? Şehir değiştirsem mi? Okul bitince askere mi gitsem? gibi sorular sorarız kendimize… Peki, yeni mezun olmuş kişi ne yapmalı?
En önemlisinden başlamak isterim, askerlik erkekler için iş hayatına atılmakta halledilmesi gereken bir konu. Eğer durumunuz uygunsa, prosedür olarak bazı durumlarda sıkıntı yoksa hemen askere gitmenizde fayda var. Özellikle kısa dönem askerlik, zaman kaybetmeden iş yaşamına girmenizi sağlayacaktır. Diğer türlü hedeflediğiniz işlerde çalışma olanağınız kısıtlı olacaktır. İşverenlerin büyük bir kısmının özgeçmişinizde ilk olarak “askerlik durumu” başlığına baktığına emin olabilirsiniz. Açıkcası okul bitimi sonrası askerliğinizi yapmış olmanız sizin için büyük bir artı olacaktır. Tabi evlilik, yüksek lisans, sağlık sorunları gibi durumlarda erteleme gibi kararlar almanız gayet doğal bir durumdur. Ne yapmak istediğinize iyi karar vermeniz gerekir. Bir de şöyle bir durum var! Potansiyeli yüksek, kalifiyeli bir adayı askerlik engeline rağmen kimse kaçırmak istemez. Böylece baştan konuşarak askere gidene dek deneyim kazanmak istediğinizi belirtebilirsiniz. Şunu belirtmek gerekir ki kurumlar ya da işverenler askerliğini yapmamış kişilere geçici gözüyle bakarlar hatta farklı ücretten değerlendirirler. İşin özeti sizin askerlik konusunda kararınızı kesin vermeniz ve kariyer planınızda bunu yerleştirmiş olmanız gerek.
Gelelim birçok öğrencinin ilk sıralarda sorduğu soruya. Şehir değiştirsem mi? Eminim bu soruyu hemen hemen her mezun düşünüyordur. Geçim derdi kafamıza takılır. 1000 liralık bir ücretle işe başladığımızı düşünelim. 500 lirasını kiraya veriyorsunuz, 200’ünü diğer masraflara çıkalım. Cebimize harçlık olarak 300 lira kaldı. Evet, bir ay boyunca günlük harçlığımız 10 lira! “ ooo iyimiş ben bununla geçinirim abi” deyip geçineceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Riskli kararlar almayın. Okuldayken ya da çevrenizde arkadaşlarınızdan ev arkadaşlığıyla ilgili araştırma yapın. Güvendiğiniz insanlardan yardım alın. İşiniz oturuncaya kadar risk almayın. Sonra para konusundaki mutsuzluklar işinizdeki motivenize yansıyacaktır.
Son olarak ise referanslar kısmını ele alalım. Hiçbir referansım yok? diye kafamızda dolanıp durur. Hiçbir işte deneyiminiz yok ya da referansınız yoksa özgeçmişinizde bu alanı mutlaka boş bırakın. Sallamasyonla olacak bir şey değildir. Aile üyelerinden, arkadaşlarınızdan özellikle milletvekilli, bakan, belediye başkanlarından yazmaya kalkmayın. Bu durum gözdağı vermek anlamına gelir ve iticidir. Eğer yazacaksanız eğitim hayatınız boyunca size destek olan akademisyenlerin referansları, staj yaptığınız yerde birlikte çalıştığınız kişileri referanslarınız arasına yazabilirsiniz. İşverenlerin, kurumların referans kontrolü yaptıklarını, hakkınızda bilgi topladıklarını unutmamalıyız.
Hedeflediğiniz işe kolayca ulaşmanız dileğiyle…