Ana SayfaMakalelerVeri Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Veri Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte aklımıza gelebilecek her türlü alan ve sektörde tüm çalışmalar internet üzerinden yürütülmektedir. Bu da çalışmaların aksamadan ve sistematik olarak yürütülebilmesi için alt yapının oldukça sağlam olmasını ve işleyişinin de düzenli bir şekilde gerçekleşiyor olmasını gerektirmektedir. Bu çalışmalar geniş bir veri üzerinden gerçekleşmektedir. Fakat bu kadar yoğun bir veri yığını içerisinden doğru bilgiye ulaşmak ve çıkarmak düşünüldüğü kadar kolay gerçekleşmemektedir. Bu işlemin sağlanabilmesi için ve aynı zamanda çıkarılan verilerin korunabilmesi, büyük bir dikkat ve özen gerektirmektedir. Veri Madenciliği bu işlemin daha sistematik bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için en etkili yöntemlerden biridir. “Veri Madenciliği Nedir? Nasıl Yapılır?” başlıklı bu yazımızda, veri madenciliğini ve çalışma alanlarını ifade etmeye çalıştık.

Şirketlerin ya da kurumların büyük ölçekli yazılım sistemlerinden ihtiyaç duyulan bilgileri elde etme olayına veri madenciliği adı verilmektedir. Bu işlemler sayesinde doğru bilgiye ulaşmak ve veriler arasında ilişkiler oluşturmak oldukça mümkündür. Ayrıca ileriye yönelik gerçekleştirilen taramalarda doğru tahminde bulunulmasına da zemin hazırlamaktadır. Bu yöntem ile milyonlarca veri üzerinde çalışılabilmektedir. Veri madenciliğinin asıl amacı şirketler ve kurumlar için değerli olan verilerin belirli yöntem ve işlemler sonucunda ortaya çıkarılmasıdır. Böylece bu veriler üzerinde kolaylıkla sınıflandırma yapılabilmekte ve olumlu ya da olumsuz değerlendirmelere rahatlıkla erişilebilmektedir.

Madencilik, elektronik her türlü işte, bankacılıkta, pazarlama sektöründe, sigortacılıkta ve daha birçok alanda sıklıkla tercih edilmektedir. Bu şekilde örneğin pazarlama alanında faaliyet gösteren bir kurum, müşterilerinin hangi ürünlere talepte bulunduğuna yönelik verilere ulaşmaktadır. Bu da arz talep doğrultusunda hem firmanın hem de müşterinin verim kazanmasına vesile olmaktadır.

Türkiye’de Veri Madenciliği

Ulaşılmak istenilen verinin büyüklüğüne göre elde edilen bilgiye ulaşma süreci farklılık göstermektedir. Bu süreçte öncelikle veri yığının elde edilmesi ve güvenliğin sağlanması, veri temizleme ve veri bütünleştirme gibi aşamalardan geçilmektedir. Daha sonra veri indirgeme ve dönüştürme aşamaları, verinin elde edilmesi için gerekli diğer aşamalardır. Tüm bunların ardından elde edilen bilgilerin veri madenciliği algoritmaları uygulamasıyla kümelenmesi ve sınıflandırılması gerçekleştirilmektedir.

Sınıflandırılmış olan bilgiler, yazılım dilinde test aşamasına geçirilerek, değerlendirme ve sunum aşamasına hazırlanmaktadır. Bu süreçler, veri madenciliğinin sistematik bir şekilde gerçekleştirmiş olduğu ve bilgiye güvenilir bir şekilde doğrudan ulaşmasını sağlayan önemli süreçlerdir. Veri madenciliği, teknolojinin ilerlemesi ve günlük yaşantımıza bu denli dahil olması ile birlikte çok daha ihtiyaç duyulan ve tercih edilen bir konu haline gelmiştir. Çalışmalarımızın çoğunu internet ve sosyal medya ağları üzerinden gerçekleştirmekte ve bu platformlarda en kısa sürede en çok işi neticelendirme gayreti içerisindeyiz. Veri madenciliğinin de bu anlamda oldukça etkisi ve katkısı bulunmaktadır.

Türkiye’de eğitim, mühendislik, bankacılık, ticaret, borsa, Telekom ve tıp gibi alanlarda veri madenciliğinden faydalanıldığı bilinmektedir. Bu şekilde milyonlarca veri arasından aranılan bilgiye kısa sürede ulaşılmakta ve bu sistematik bir şekilde gerçekleşmektedir. Veri madenciliğinin kullanılmakta olduğu tüm bu alanlar kendi içlerinde bir ihtiyaca göre değerlendirmede bulunmaktadır. Örneğin eğitim alanında uygulanan veri madenciliği bilgilerine göre öğrencilerin başarı oranları çok daha kolay bir şekilde sıralanmakta ve değerlendirmeye alınabilmektedir.

Veri Madenciliği İle Kazanın

Araştırmalara göre veri madenciliğinin en sık tercih edildiği alanlar tıp, genetik ve Biyoloji olarak belirtilmiş olsa da artık günümüzde hemen hemen her sektörde uygulanabilmektedir. Bu şekilde analiz ve değerlendirmeler daha kısa bir süre içerisinde ve daha güvenilir bir şekilde gerçekleşmektedir. Bankacılık, sigortacılık, borsa, telekomünikasyon, sağlık, kriminoloji, perakendecilik, endüstri, mühendislik, istihbarat ve genetik gibi her türlü alanda uygulanabilen veri madenciliği, geniş bir istihdam alanı da oluşturmaktadır.

Bilişim, istatistik ve mühendislik gibi alanlarda eğitim almış bireyler, veri madenciliği mesleğini tercih edebilmektedirler. Kendinizi bu alanda geliştirmek isterseniz üniversitelerin ya da bazı kurs merkezlerinin online veri madenciliği eğitimlerine dahil olarak sertifika edinebilirsiniz. Bu şekilde hem sektöre daha profesyonel bir şekilde hazırlanabilir hem de ufkunuzu genişletebilirsiniz. Hemen hemen her türlü alanda uygulamaya alınmakta olan veri madenciliği, günümüzün popüler iş alanlarından birini oluşturmaktadır. Oldukça revaçta olan ve istihdam alanının geniş olduğu bu sektörde çalışma hayatına dahil olabilir ve kariyer basamaklarını tırmanabilirsiniz. Veri madenciliği ile ilgileniyor ve bu alanda ilerlemek istiyorsanız bu pozisyondaki iş ilanlarına göz atabilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar