Turist Rehberi kimdir? Turist Rehberi, Kültür ve Turizm Bakanlığından profesyonel olarak bu işi yapabileceğine dair bir belge ile resmi olarak, ülkesine gelen turist gruplarına yardımcı olabilecek, onlar ile iyi anlaşabilecek, ülkesini iyi temsil edebilecek ve bu işi yapabileceğine kanaat getirilmiş bir kimsedir. Turist Rehberleri, Turizm sektörünü turistler ile bir araya gelmesini sağlayan en önemli, faktörlerden biridir.
Turist Rehberi Ne Yapar?
Turist Rehberi, ülkesine gelen turistlere ülkesinin tanıtımını en iyi şekilde yapar. Ülkesinin güzelliklerini, tarihi yerlerini, geçmişini, turistler için eğlenecek yerleri ve bu yerler hakkında çok geniş bir bilgi birikimine sahip olması gerekmektedir. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığınca denetlenen Seyahat acenteleri, düzenleyecekleri turlarda, Turizm Bakanlığı tarafında profesyonel turist rehberi belgesi almış en az bir kişi çalıştırılmak zorundadır. Turist rehberi belgesi olmayan kişilerin çalıştırılması kesinlikle yasaktır. Eğer, turist rehber belgesi olmayan biri, Seyahat Acentelerı tarafından çalıştırılır ise savcılıklar tarafından kovuşturma işlemi uygulanır.
Turist Rehberi Olmak için;
Profesyonel Turist Rehberi olmak için, üniversitelerin turizm rehberliği bölümlerinden mezun olmak, Kültür ve Turizm Bakanlığının özel turist rehberliği kurslarını bitirmek gerekir. Bu bölümden mezun olmadan yada bu kurslardan faydalanmadan Turist Rehberliği yapmak kanunen suç sayılmaktadır. Ayrıca, 18 yaşını bitirmiş, en az 2 yıl üniversite okumuş kişiler Turizm Rehberliği sınavına girebilmektedirler. Ancak, sadece bunlar yetmiyor. İleri derecede yabancı dil bilmek bu sektörün olmazsa olmazlarından. Turizm Rehberliği sınavından sonra, 560 ders saati 7 ay boyunca adaylar eğitim görürler haftada 5 gün ve günlük 45 – 50 dk olmak üzere; mitoloji, sanat tarihi, dinler tarihi, arkeoloji, ilk yardım ve meslek dersleri olarak 12 tane dersten faydalanırlar. Bu dersleri başarı ile tamamlayan adaylar zorunlu olarak 35 günlük yurt içi gezisine katılırlar ve masrafların hepsi adaylar tarafınca karşılanır. Bu turdan sonra adayların hepsi yazılı ve sözlü olmak üzere sınavlara tabi tutulur. Bu sınavlardan 70 ve üzeri puan alamayan adaylar başarısız sayılır. Başarılı olan adaylar ise her yıl bir tanesi Bakanlık tarafından açılmak üzere üç adet hizmet içi eğitime girmek zorundadırlar.