Marka sahibi olmak, birçok kişinin hayalleri arasına yer alıyor. Kendi işinin sahibi olmak isteyen her bireyin başvuracağı en akıllıca yollardan olan marka kurmak, kimileri için çok zor bir süreç olarak adlandırılırken, kimileri için oldukça kolay bir süreç olarak adlandırılıyor. Peki marka nasıl kurulur, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, nasıl bir yol haritası izlenir? Tüm bu soruların ayrıntılı cevaplarına içeriğimizde yer vereceğiz, hadi hemen okumaya!
Kendi Markanı Kurmak Zor Mudur?
Kendi markanızı kurmak istiyorsanız en başta bilmelisiniz ki, her şey için bir emek ve düzenli çaba gerektiği gibi marka kurmak için de aynı çaba ve özveri gereklidir. Dolayısıyla kendi markanızı anında kurup mükemmel bir düzen oturtmanız mümkündür diyemeyeceğiz. Burada önemli olan nokta, kendi markanızı kurmak için hangi adımları izlemeniz gerektiğidir. Bu adımları doğru ve planlı bir şekilde izlediğiniz takdirde kendi markanızı kısa sürede kurabilirsiniz. Karşınıza tabii ki engeller çıkacaktır. Ama hangi girişimde engeller yok ki?
Kendi markanızı kurmak için öncelikle hedef kitlenizi belirlemelisiniz. Hedef kitleniz, ürünlerinizi hangi yaştan, hangi cinsiyetten, hangi kültürel yapıdan insana göre üreteceğinizi belirleyen en önemli faktördür. Marka kurmak da tamamen bunun üzerine işleyen bir süreçtir. Hedef kitle belirlemesi yaptıktan sonra gelen en önemli adım ise rekabet düzeyini araştırmak.
Aynı hedef kitlesine sahip olduğunuz rakip firmaların ne düzeyde olduklarını araştırmanız, sektördeki rekabet düzeyi hakkında detaylı fikir verirken, rakiplerinizden iyi olma konusunda gerekli adımları atmanızı sağlar. Rakiplerinizin web sitelerini, sosyal medya hesaplarını, müşteri portföylerini inceleyerek doğru bir analiz gerçekleştirebilirsiniz. Sırada diğer adım var, markalaşmak!
İyi bir markalaşma, iyi bir süreç demektir. İyi bir süreç ise girişiminizin en büyük anahtarı demektir. Bu bağlamda markalaşırken iyi bir tanımlamayla kendinizi rakiplerinizden ayıracak şekilde ilerlemelisiniz. Kişi bazlı bir şekilde markanızı tanıtmanız bu konuda en doğru yaklaşım olacaktır. Bu doğrultuda ilerlerken hedef kitlenizin, markanızı nasıl tanımasını istediğinizi belirleyebilirsiniz.
İşletme adınız da iyi bir markalaşma için son derece önemlidir. İsim seçimi yaparken yazması ve telaffuz etmesi kolay bir seçim yapmanız doğru bir yaklaşım olacaktır. Bu, insanların sizi daha kolay tanımasına ve akılda kalmanıza sebep olarak kalitenizi artırır.
Markanız için iyi bir isim bulduktan sonra, yine akılda kalıcı ve kaliteli bir slogan belirleyin. Bu sloganı belirlerken markanızı anlatmasına ve kısa olmasına özen gösterin. Unutmayın ki sloganınız kartvizitinizden marka tabelanıza kadar her yerde aktif olarak görünecek ve insanlar sizi bu sloganla hatırlayacak.
Marka Oluşturmak İçin Gerekli Sermaye Ne Kadardır?
Öncelikle, kendi markanızı kurmak için gerekli sermaye nasıl bir sistem üzerinden ilerlemek istediğinizle ilgilidir. Bu anlamda, para aktarımı aşağıda yer verdiğimiz konular üzerinden gerçekleşir.
· Ürünlerinizin masrafı,
· Marka tesciliniz,
· Reklam giderleriniz,
· Depolama maliyetleriniz,
· Gönderim maliyetleriniz,
· Online mağazacılık için e-ticaret sitesi ücretleri.
Diğer isbul.net içerikleri için buraya tıklayınız!