Dünya üzerinde neredeyse herkes kariyer sahibi olmanın hayaliyle yaşıyor. Bütün hayatını kariyer yapmaya adayacak olanlar bile var. Peki, kariyer nedir? Nasıl kariyer yapılır? Kariyer sahibi olmak için illa terfi mi almak gerekir?
Öncellikle kariyerin anlamıyla başlayalım. Kariyer, genel anlamıyla bir bireyin çalışma hayatındaki ilerlemesidir. İşi ile ilgili deneyim ve beceri kazanması anlamına da gelmektedir. Günlük yaşantımızda kullandığımız anlamıyla meslek, iş hayatı, başarı, ilerleme anlamlarına gelmektedir.
Kariyer Sahibi Olmak İçin Ne Yapılmalı?
Kariyer sahibi olmak düşünüldüğü gibi iş hayatında alınan terfilerle olmamaktadır. Kariyer sahibi olmak için illa ki doktor, mühendis, memur ve ya öğretmen olmaya da gerek yoktur. Kariyer sahibi olmanın en özdeş anlamı, yapılan iş ile ilgili olarak kendini geliştirmek, sektör hakkında beceri ve deneyim sahibi olmaktır.
Toplum içerisinde kalıplaşmış bir kural haline gelen kariyer sahibi olmanın başlıca kuralı, “çok çalışmak” değildir. Asıl önemli kural verimli ve planlı çalışmaktır.
Özellikle genç yaşlarda iş hayatına atılan ve kariyer hayalleri olan bireyler için en önemli tavsiye hedeftir. Her ne olursa olsun bir işe başlamadan önce beyinde ve göz önünde hedef bulundurmak çıkılan yolda başarılı bir şekilde ilerlemede yardımcı olacaktır.
Kariyer edinmek için yapılan işin hakkının verilmesi gerekmektedir. Sadece maaş bordrosu ve kıdemden ibaret olmadığı bilinmelidir. Verilen görevden daha fazlası olduğunuzu unutmayın ve bunun göz ardı ederek yok olmasına yol açmayın. İş seçilirken dikkat edilmesi gereken ufak detaylar bulunmaktadır örneğin sadece mesai doldurmak için çalışılacak işlerden kaçınılması gerekmektedir. Seçilen iş, bireyin hayatında kendisine belirlediği hedefe uygun olmalı, kabiliyet ve becerisine uyum sağlamalıdır.
Çalışılan yerde en iyisi olma savaşından vazgeçerek en verimli olmaya gayret edilmesi gerekmektedir. Verimli olabilmek için bireye verilen görevler eksiksiz bir şekilde yerine getirilir, karşılaşılan sorunlarla başa çıkabilmenin yolları aranır ve çözüm üretilmeye çalışılır, araştırma ve öğrenme yetisi gelişir ve zaman ilerledikçe yapılan çalışmaların bir konuda bireyi uzmanlaştırdığının farkına varılır. Kariyer edinmek tam olarak budur.
Sorumluluklardan kaçmamalı, verilen görevleri yerine getirmeli, karşılaşılan sorunlarla baş edebilmenin yolları öğrenilmeli, iş ortamında bulunan kişilerin olumsuz davranışlarını örnek almak yerine, olumlu davranışlarla örnek olunmalı, sürekli bir şeyler öğrenmeye gayret etmeli ve disiplinli bir çalışma yürütülmelidir.
Disiplin her zaman her konuda bireyin en yakını olmalıdır. Disiplin olmayan bir yerde düzen ve başarı kesinlikle gerçekleşmez. Disiplin, hem iş hayatında hem sosyal hayatta hayat felsefesi olarak benimsenmelidir.
Seçilen arkadaş tercihlerine de dikkat edilmesi gerekmektedir. İçinde bulunulan ortam bireyi o ortama adapte ederek bireyin gelişimine direk etki etmektedir. Bunun bilincinde olarak etrafınızda bulunan kişilerin sizi destekleyen, yeteneklerinizi doğru bir şekilde kullanmanızı sağlayan, kendi hedef çizgisini oluşturmuş kişiler olmasına özen gösterin. Bu bireylerle beraber şekillendireceğiniz bir kariyer başarıya ulaşmanız için mükemmel bir yol olacaktır.