Fiziksel yöntemlerden yardım alarak, kayaların birbirine olan düzenlenmiş konumlarını, yerin altında bulunan kaynakların (enerji kaynakları, hammadde) olduğu alanları tespit eden, inceleyen kişilere verilen addır.
Görevi; sismik ölçümlerin yapılmasını, yer kabuğu ve atmosferdeki olayların ilişkilerini, doğa olaylarının ( deprem, volkan, buzul vs.) hareket ve yapısal özelliklerini, deniz, okyanus gibi bölgelerin fiziki yapılarını, ses geçirgenliğini, ısısını, yoğunluğunu, belli dönemlerde yaşanan gel git olaylarını, okyanus ve denizlerin atmosfer ile arasındaki ilişkilerini, yeni kurulacak olan ya da kontrol edilmesi istenilen baraj, yeraltında bulunan suların arazilerinin incelemelerini, su kaynaklarının gelişimini, bir bölge içerisine yayılmasını, bozulmasını, yine aynı şekilde yer altı sularının derinliği ve madenlerin derinliğiyle birlikte rezervlerinin saptanmasını ve yapılan tüm bu işlerin raporlamasını yaparlar.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; jeofizik mühendisi olmak isteyenlerin genel yeteneklerinin üst düzeyde olması gerekmektedir. Özellikle biyoloji, jeoloji, fizik, astronomi gibi alanlara fazlasıyla ilgi duyması, herhangi bir olayın derinine inmeye meraklı olması, gözlemlemeyi seven ve sabırlı bir yapıya sahip olması gerekmektedir.
Çalışma ortamı; jeofizik mühendisleri daha çok zihinsel çalışmalar gerçekleştirirler. Bürolarında çalıştıkları gibi arazi çalışmaları da yaparlar. Çalışmalarında daha çok ölçüm ve veri analizi gibi çözümlenmesi gereken ve bütünleştirilmesi gereken işlerle uğraşırlar.
Eğitim; jeofizik mühendisi olmak için çeşitli üniversitelerin jeofizik mühendisliği bölümünde eğitim almak gerekmektedir. Üniversite sınavından sonra bu bölümün tercih edilmesi yeterli olacaktır. Eğitim 4 yıl sürmektedir.