Dünya genelinde gerçekleştirilen yeni mezunlara yönelik test ve analizler sonucunda; Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden mezun 3228 kişinin çalışma konusundaki yeterliliği ölçüldü. Bu test kapsamında, işverenlerin yeni mezunlarda aradığı kriterler ve beklentileri tespit edilerek yeni mezunlar için geliştirilmesi gereken yeterlilikler tespit edildi.
Yeni Mezunların Sahip Olması Gereken Yeterlilikler Neler?
“Yeni Mezunlara Özgü Durumsal Yargı Testi”ne tabii olan katılımcılar; analiz ve değerlendirme yeteneği, öğrenme çevikliği, ikna ve etkileme kabiliyeti, ilişki yönetimi gibi konular üzerinden değerlendirildi. İş dünyasında karşılaşılabilecek sorunlar, iş hayatının günlük işleyişi ve kariyer hedeflerini doğrudan etkileyen bu analizler, yeni mezun iş arayanlar için bir kariyer rehberi niteliği kazandı. Testin sonuçlarına göre yeni mezunlar, etkileme ve ikna alanında 10 üzerinden 7.69, öğrenme çevikliği konusunda 6.27, ilişki yönetimi konusunda 6.18, analiz yeteneğinde 5.48 puan aldı. Verilere göre iş dünyasında başarılı sayılabilmek için ortlama notun 5 olduğu göz önünde bulundurulduğunda; katılımcıların ortalamanın üzerinde olduğu tespit edildi. Türkiye’deki gençlerin en güçlü yanı etkileme ve ikna iken analiz konusunda zayıf oldukları belirlendi. Gençlerin ortak özelliğinin; iş dünyasında karşılaşılacak sorunlar karşısında doğru bir muhakemede bulunabiliyor olduğu sonucu ortaya çıktı. Yani, ülkemizdeki yeni mezun gençlerin iş hayatına atılırken sorunları nasıl çözeceğini, müzakerede görüşlerini nasıl savunacağını, zor hedeflere ulaşırken ne yapılması gerektiğini bilen bireyler olduğu sonucuna varıldı. Uzmanlar; bu durumun eğitim sürecinde karşılaşılan zorluklar, akademik yetenekler, duygusal zekaya dayalı eğitim metotları, proje çalışmaları ve iş hayatına dair bilgi edinme imkanı doğuran staj süreçlerinin sonucu olduğunu ifade etti.
İşverenler 5 Temel Yetkinliğe Bakıyor
İşverenler, testlerde ölçülen yetkinliklerin iş dünyasında başarılı olabilmek için mecburi olduğunu belirtti. İşverenlerin yeni mezunlarda aradığı kriterler iş hayatındaki başarıyı ve kariyer hedeflerine ulaşılmasını belirleyen başlıca unsurlar olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle, pek çok kurumsal şirket yeni mezunlarda ve deneyimsizlerde bu temel yetkinlikleri arıyor. Birkaç kişilik personel boşluğu için binlerce başvuruyu değerlendiren işverenler; eleman alımında eğitim düzeyi, teknik bilgi birikimi, mesleki yeterlilik gibi ana başlıkların yanında bu yetkinlikleri de arıyor. İşverenlerin yeni mezunlarda aradığı kriterler kısaca şu şekilde:
Problem Çözme Yeteneği: Durumu analiz ederek izlenecek yola karar verme ve problem çözümü sürecinde; kişinin verileri elde ederek doğru şekilde yorumlayıp problemi sonuca götürmesi bekleniyor.
Takım Çalışmasına Yatkınlık: Ekip çalışmasına yatkın bireylerin daha kreatif ve yaratıcı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, bireysel çalışma yerine takım çalışmaları gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bu nedenle işverenler bu yetkinliğe özellikle önem göstermektedir.
Sözlü ve Yazılı İletişim Yeteneği: Kişinin kendini ifade edebilme yeterliliği; işverenler için büyük önem teşkil ediyor.
Teknolojiye Uyum Sağlama Yeteneği: Çağın getirisi olarak dijital gelişmeleri takip eden, teknolojik ilerlemelere uyum sağlayabilen ve hızlı kavrayan kişiler iş hayatında iyi bir ilerleme kaydediyor. Dolayısıyla işverenler de iş arayanda bu kriteri arıyor.