Ana SayfaMakalelerİş Hayatında Multitasking Nedir?

İş Hayatında Multitasking Nedir?

Çağımızın hastalığı olan “çok sorumluluk, az zaman” problemi iş hayatında da peşimizi bırakmıyor. Mesai saatleri içinde yetişmeyen işler ve plansızca ortaya çıkan yeni iş yükü bütün düzeni bozarak kişiyi multitasking durumuna mecbur hale getiriyor. Peki, birçoğumuzun bilmeden gerçekleştirdiği bu terim, yani iş hayatında multitasking nedir? Aynı anda birden fazla alana konsantre olma, diğer bir deyişle birden fazla işi aynı anda yapma işine “multitasking” denir. Multitasking çalışma hakkında neler biliyoruz? Multitasking zararlı mı? Çoklu görev beyne nasıl etki ediyor gibi soruları sizler için cevaplandırdık.

İş Hayatında Multitasking Nedir? Zararları Nelerdir?

Günlük hayatta bir yandan telefonla konuşup bir yandan dizi izlemek, kitap okurken müzik dinlemek, hatta yürürken sakız çiğnemek dahi multitasking olarak kabul edilmektedir. Kısaca beyni ikiye bölme durumu multitasking olarak adlandırılır. Bu durum iş hayatında da sıklıkla karşımıza çıkar ve genelde birden fazla kişinin yapması gerekeni tek bir çalışanın yapması ile cereyan eder. Zamana yetişebilmek için zihni ikiye bölmek beyin kapasitesini zorlar ve gün sonunda daha çok yorulmanıza sebep olur. Daha verimli olabilmek için başvurulan bu yöntem, çeşitli zararları beraberinde getirir. İş hayatında multitasking nedirvebeyinde nelere sebep olur?

Hız Kazanmak İsterken Yavaşlarsınız

Neden mi? Çünkü aynı anda birden fazla iş yapmak, o işlerin her biri için ayrı ayrı konsantrasyon sağlamayı gerektirir. Her bir işten diğerine geçişte beyin daha çok çalışarak efor sarfeder. Aynı anda iki işi birden yapmaya zorlanan beyin, iki işi paralel olarak yürütemeyeceğinden ötürü aynı anda iki işe odaklı gibi gözükse de işleri sıralar. Hızlı olduğunu sandığınız bu geçiş süreci detaylı olarak incelendiğinde aşamalı ve yavaş gerçekleşir. Zihni gereğinden fazla yorarak enerji kaybettiren bu işlem, hız kazanmak istediğiniz çalışmanızı yavaşlatır ve yaptığınız iki işten de verim alamamanıza sebep olur.

Daha Çok Hata, Daha Çok Stres

Günlük hayatta ve iş hayatında multitasking söz konusuysa hiç yapmayacağınız hataları yapma olasılığınız hayli yüksektir. Bu da sürekli işleri başa sarmaya neden olur. Mükemmeliyetçiyseniz işiniz daha da zor çünkü düzeltilmeyen her hata zihninizi daha çok yoracaktır. Multitasking konusunda yapılan araştırmalar, aynı anda iki işe birden odaklanan kişilerdeki verimin %40 düştüğünü ortaya koymuştur. Zira, aynı anda birden fazla konuyla uğraşmak hem zihni normalden fazla yorar hem de eksik ve hatalara sebep olur. Sırasıyla yapıldığında başarıyla ve eksiksiz tamamlayabileceğiniz işleri aynı anda yapmaya kalkışınca hepsi yarım kalacaktır. Bu durum da huzursuzluk ve stres olarak size dönüş sağlayacaktır.

IQ Seviyesini Olumsuz Etkiliyor

Londra Üniversitesi’nde; iş hayatında multitasking nedir? sorusuna cevap aramak üzere gerçekleştirilen araştırmalar, çoklu görevin IQ seviyesinde zarar verdiğini gözler önüne serdi. Yapılan bilişsel testlerde bazı katılımcılar multitaskinge yönlendirildi. Bu katılımcıların test başarılarının son derece düşük olduğu gözlemlendi. Öyle ki, tüm gece uykusuz kalmış bir bireyin sonuçlarıyla aynı doğrultuda olduğu, IQ seviyesinde ise 15 puanlık bir düşüş yaşandığı tespit edildi. Üstelik, bütün gün zihnimizi yoruş biçimimiz hayat tarzımızda yer edinerek düşünme biçimimizi belirlemekte, bu da uzun vadede beynin yapısal özelliklerine etki etmektedir. Bu sebeple iş hayatında multitasking yalnızca IQ değil EQ düzeyinde de, hatta beyin fonksiyonlarında da olumsuz etki sağlamaktadır.

Multitasking Testi Nasıl Yapılır?

Bir kağıt üzerine 2 yatay çizgi çekin. Bu sırada zamanlayıcıyı hazırlayın. Çizgilerden birine bir cümle, diğerine ise 1’den 20’ye kadar olan rakamları yazın. Bu görevi ne kadar zamanda yaptığınızı not alın. Ardından kağıtın başka bir kısmına tekrar iki çizgi çekin ve aynı işlemi yineleyin. Fakat bu defa ikisini aynı anda yapın. Üst satıra 1 harf, alt satıra 1 rakam şeklinde. İlk görev için çoğunlukla 20 saniyeden fazla zaman kaybedilmezken ikinci görev süresi bunun çok daha üzerinde olacaktır. Zihninizi bu şekilde test ederek iş hayatında multitaskingin zararları konusunda bilgi edinebilirsiniz. Sonuç olarak; Konfiçyus’un da belirttiği üzere; “İki tavşanı kovalayan kişi hiçbirini yakalayamaz.”

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar