Ana SayfaMakalelerEtkili Bir Sunum İçin Üzerinde Durulması Gerekenler

Etkili Bir Sunum İçin Üzerinde Durulması Gerekenler

Sunum yapmak bazılarına göre çok basit bazılarına göre ise oldukça zordur. Sunum yalnızca konuşmak değildir. Sunumun aşamaları ve üzerinde durulması gereken noktalar;

Sunum için öncelikle bir slayt oluşturma programı edinilmeli. Bu konuda Microsoft’un Powerpoint programı en sık kullanılan slayt oluşturma uygulamasıdır.

Anlatılacak olan konunun ana hatları ve alt konuları çıkarılmalı ve slayt için akış diyagramı oluşturulmalıdır. Sunum sayfalarında gereksiz arkaplan ve grafiklerle uğraşmak zaman ve enerji kaybına yol açabilir. Bu yüzden sunumu hazırlarken çok fazla, ayrıntılar üzerinde durmamak gerekli.

Sunum yapılırken empati yapılması daha etkili sunum oluşturmaya yardımcı olur.

Slaytta comic sans ve benzeri font setleri kesinlikle kullanılmamalıdır. Slayt yazılarınızda ilk tercihleriniz Arial yada Times New Roman font setleri olmalıdır.

Slaytta önemli yerler ve kelimeler kalın olarak ya da altı çizili şekilde belirtilebilir ama bunu yoğun ve sıklıkla yapmak göz yoracak ve karmaşıklığa yol açacaktır.

Metinleriniz ve arkaplan görselleriniz arasında mutlak bir uyum bulunmalı. Çok yakın renkler yerine farklı tonda renklere yönelmek durumundasınız. Hitap edilecek kitleye ve üzerinde durulacak konuya göre arka plan ve metinlerinizin renklerini seçmelisiniz.

Sunum ekranına ve slayt sayfalarına anlatacağınız her şeyi yazmayın. Dinleyiciler sizin aktif olarak sunuma dahil olmanızı ve sürpriz açıklamalarla sunumunuzu renklendirmenizi beklerler, bu beklentiyi boşa çıkarmayın ve ekstra açıklamalarla sunumunuzu zenginleştirin.

Sunum süresini ortalama 30 ile 40 dakika arasında tutun ve çok kısa sürede dünyaları anlatmaktan kaçının.

Sunumunuzda bazı sayfaları birebir okuyabilirsiniz. Ancak sadece bazı sayfaları, hepsini değil. Okurken cümleleri birebir olarak değil de eş anlamlı kelimelerle iletmekte ayrıca fayda var.

Sunum esnasında heyecanlandığınızda ya da yorulduğunuzda su içebilirsiniz. Seyircilerle etkileşime girip sorular yönelterek de aktif dinlenme yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Öne Çıkanlar

Son Yorumlar