Bilgisayar donanımı içerisinde yer alan aletlerinin (klavye, monitör, fax makinesi vs.) kurma işlemini gerçekleştiren, bakım ve onarımı yapan kişilere verilen isimdir.
Görevi; Bilgisayar donanımcısı bilgisayarın iç yapısını inceleyerek, elektronik kısmın çalışırlığını kontrol eder. Önceden hazırlamış olduğu sisteme uygun bir şekilde bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştirir. Kişisel ya da endüstri bilgisayarlarının işlemlerini yürüterek gerekli bakımları yapar. Sisteme eklenmesi gereken donanım araçlarının yüklemesini yapar ve çalışıp çalışmadığını kontrol eder. Ağ güvenliği konusunda denetim yapar ve işletmelerin bilgi işlem merkezinde yer alır. Temel sorunların giderilmesi için yardımcı olur. Yazılım konusunda az da olsa bilgi sahibi olması, programların kurulum aşamasında bilgisayar donanımcısına yardımcı olacaktır.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; Bilimsel konulara ilgi duyan ve teknolojik gelişmeleri takip eden, donanımsal araçlarla ilgili ve bakım onarım işini seven, malzemeler arasında ilişki kurabilen, sorumluluk sahibi, temiz, ayrıntıları dikkate alan kişiler olmaları gerekmektedir.
Çalışma ortamı; Ofis içinde çalışmaları halinde çalışma ortamlarında donanımsal malzeme yoğunluğu vardır ancak temiz ve ışıklı ortamda çalışırlar. İş için dışarıya çıktılarında ise sistem kurarken pis, yüksek alanlarda ya da bolca hareket gerektiren alanlarda çalışmaları gerekebilir.
Eğitim; Bilgisayar donanım teknisyeni olmak için anadolu teknik ya da anadolu meslek liselerine giderek eğitim alınması gerekmektedir. Eğitim süresi dört yıldır.