Acil tıp teknisyeni, bir anda gelişen olaylarda (kaza, kalp krizi, solunum sorunları, felç, yangın vs.) ilk müdahaleyi yapan kişilere verilen isimdir.
Görevi; yaralara müdahalede bulunmak, sarmak, kanamaları önleyici yöntemleri uygulamak, solunumu kontrol ederek, durması halinde suni teneffüs yaparak solunumu düzeltmeye yönelik yardımda bulunmak, vücudun dışından alınmış olan zehirli maddeleri temizlemek, deriye hasar geldiyse gerekli temizliği ve korumayı gerçekleştirmek kısacası hastada birden bire gelişmiş sağlık sorunlarına müdahalede bulunmaktır.
Bu mesleği yapmak isteyenlerin sahip olması gereken özellikler; insanlarla iletişimi güçlü olan ve onlara yardım etmekten hoşlanan, kötü bir olayla karşılaştığında sakinliğini koruyabilen yani soğukkanlı olan, insan hayatıyla ilgili bir iş yaptığının bilincinde olan ve bu nedenle ani bir olayın gelişmesi halinde doğru ve hızlı karar verebilen, dikkatli, özenli ve hijyen kurallarına önem veren, sağlam kişilikli ve fizik olarak da güçlü bir yapıda olan bireyler olmasıdır.
Çalışma ortamları; Acil Tıp Teknisyenleri acil bir durumun oluşması halinde dışarıda görev alırlar. Dış görevler genellikle kaza, doğa olayları, yangın gibi durumlardan oluşur. Bunun yanı sıra iç görevlerde yani sağlık kuruluşları, hastaneler gibi iç mekanlarda da çalışırlar. Her zaman tetikte olması gereken Acil Tıp Teknisyenleri bu sebepten dolayı dönüşümlü olarak gece nöbetlerinde de yer alırlar. Tüm bu sürecin yanı sıra insan ilişkilerinin iyi olması ATT’ lere yardımcı olacaktır çünkü Acil Tıp Teknisyenleri sürekli hasta ve hasta yakınlarıyla irtibat halinde olmak zorundadır. Dolayısıyla insan ilişkileri iyi olan bireylerin bu işi yapması gerekmektedir.
Eğitim süresi; Bu mesleğe sahip olmak isteyenler dört yıllık mesleki eğitim almak zorundadır. Bu eğitim süreci boyunca genel kültür ve sağlık sektörüne ait ilk yardım bilgileri başta olmak üzere acil bakım, acil bakım araçları gibi iş gereğindeki tüm bilgiler verilmektedir.